Всесвітній тиждень імунізації – 24 — 30 квітня 2015 року

Всесвітній тиждень імунізації, иммуномодуляторы

Тема: «Ліквідувати прогалини імунізації»

Ініціатором проведення Всесвітнього тижня імунізації виступає ВООЗ. В цьому році темою вже десятої глобальної кампанії стане ліквідація прогалин в імунізації і досягнення справедливості в її показниках згідно з Глобальним планом дій по відношенню до вакцин на 2015-2020 роки. Перед Європейськими країнами стоїть важлива благородна мета повністю звільнити регіон від захворювань, які можливо попередити методом вакцинації.

Вакцинація — це введення людині ослаблених, вбитих мікроорганізмів або їх фрагментів для формування стійкого імунітету. Імунні системи людини мають властивість «пам’ятати» зустрічі з антигенами бактерій або вірусів, вони зберігають імунітет від них на роки, десятиріччя або навіть на все життя. Таким чином організм отримує захист від інфекційних хвороб і можливість самостійно боротися з мікроорганізмами і перемагати хворобу ще до початку клінічних проявів. В багатьох випадках для імунізації використовуються не самі організми, а отримані шляхом генної інженерії антигени, що повністю виключає повноцінне зараження. Деякі інфекції потребують повторної вакцинації, а деякі віруси, наприклад грипу, так часто видозмінюються, що вакцина розробляється на час епідемії і діє проти конкретного штаму збудника.

Календар профілактичних щеплень в Україні затверджений наказом МОЗ України №595 у 2011 році. Згідно наказу, рутинна імунізація населення проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекції. Абревіатура Hib означає назву збудника Haemophilus influenzae типу b, який викликає у дітей пневмонії, менінгіти, отити. Цей збудник зумовлює в світі 3 млн. важких захворювань, з яких понад 450 тисяч закінчуються летально, а у третини дітей, що перехворіли, виникають паралічі, туговухість та інші ускладнення. На сьогодні вакцина проти Hib-інфекцій включена до Національних календарів щеплень всіх країн ЄС. В Австрії охоплення дітей вакцинацією від Hib-інфекції – 95%, в Скандинавських країнах майже повне — 98%.

З 1 січня 2015 року набрав чинності наказ МОЗ України №551 від 11 серпня 2014 року, який доповнює попередній наказ № 595. Перелік обов’язкових щеплень за віком, згідно наказу №551, залишається незмінним. Особливістю змін, які наближають Україну в питаннях вакцинації до країн Європи та світу — це зміщення вакцинації на 2 місяці та зміна інтервалу (до двох місяців) першого щеплення дитини проти дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції та наступних. Це дуже важливо, тому що чим раніше розпочате щеплення, тим швидше буде захищена дитина. Достатній інтервал між щепленнями дає можливість лікарю прослідкувати за станом дитини після імунізації.

Схема щеплень не змінилась. Проте, третє щеплення дітей проти гемофільної інфекції перенесено з 18 місяців на вік 12 місяців, тобто на півроку раніше буде завершено повний курс захисту дитини від цієї інфекції. Це важливо, оскільки пік захворюваності припадає саме на півторарічний вік. Перше щеплення проти кору буде проводитись не в 3 місяці віку дитини, а в 2 місяці (як в 22 країнах Європи та США), це для малюків також важливий виграш в один місяць.

На жаль, можливість держави на сьогодні забезпечити необхідною кількістю вакцин, згідно діючого календаря, сягає близько 40-50%. Тому питання захисту на державному рівні від таких небезпечних інфекцій як пневмококова, менінгококова, папіломавірус, грип відстрочуються. Тому немала частка батьків, усвідомлюючи небезпеку для дітей, щеплюють своїх дітей за власні кошти. І це правильний вибір. Такі витрати – виправдані інвестиції в здоров’я.

100 країн світу включили в свої національні календарі щеплень вакцинацію проти пневмококової інфекції Ця інфекція обумовлює до 20% випадків менінгіту, половину гострих отитів, 30-50% пневмоній у дітей, а в Україні таких захворювань – десятки тисяч.

Ротавірусна інфекція викликає у маленьких дітей тяжкі діареї зі зневодненням. 2 млн. дітей в світі щорічно  гинуть від цієї інфекції. В Україні 44% всіх випадків госпіталізації дітей обумовлені ротавірусним гастроентеритом. На відміну від інших кишкових інфекцій для ротавірусу характерне розповсюдження в зимовий період. Хворіють діти першого півріччя життя. Перебіг тяжкий – діарея, блювота, висока температура. Хворіють всі члени сім’ї, але дорослі – не так тяжко. На сьогодні існує вакцина проти ротавірусної інфекції, яка вводиться дитині без застосування шприца, а через рот.

Дуже тривожною прогалиною імунізації в місті Києві і Україні є вкрай недостатній захист дітей від туберкульозу. У 2014 році у столиці було щеплено вакциною БЦЖ тільки половину дітей до одного року і чверть дітей старше одного року. Ревакцинацію в сім років отримали тільки 13,4% дітей, які підлягали щепленню. Профогляди дітей за допомогою Реакції Манту також вкрай недостатні і це при тому, що туберкулінодіагностика залишається основним методом виявлення початкових проявів туберкульозної інфекції у дітей, дає можливість провести профілактичне лікування з метою запобігання розвитку хвороби. Діти, внаслідок своїх анатомо-фізіологічних особливостей, є найбільш уразливими контингентами до туберкульозної інфекції, тому фтизіатри наголошують на необхідності проведення в повному обсязі як вакцинації, так і ревакцинації, адже однократне введення вакцини новонародженим забезпечує імунітет тільки протягом 7 років. Серед Європейських країн, де застосовують БЦЖ, вакцинація є обов’язковою у 29 країнах, рекомендованою — у 7.

В Україні зараз внаслідок недостатнього охвату дітей вакцинацією спостерігається зростання випадків кашлюку. Клінічна картина захворювання – пароксизмальний кашель, у малюків блювання після кашлю, може бути тимчасова зупинка дихання. Спостерігаються атипові форми перебігу, які небезпечні з точки зору зараження інших дітей. Кашлюк найбільш загрожує дітям в перші місяці життя та в 4-8 років, може ускладнюватись пневмонією. Навіть у щеплених осіб імунітет з віком ослаблюється, тривалість імунітету 4-12 років. Кашлюк – високо контагіозне захворювання. Один хворий може заразити 14-17 здорових осіб. Охват вакцинацією дошкільнят на сьогодні дуже низький. Тому батьки мають подбати про безпеку дітей і завчасно зробити їм щеплення проти кашлюку.

Стабільне збільшення захворюваності на хронічний вірусний гепатит B свідчить про необхідність вакцинації дітей та осіб, які мають підвищений ризик зараження. Безпечна сексуальна поведінка, проходження тестування, виконання правил особистої гігієни в змозі попередити тяжкі наслідки інфікування вірусними гепатитами, в тому числі розвитку цирозу та раку печінки.

Рак шийки матки – найбільш загрозливе для життя жінок онкологічне захворювання. Кожного дня в Україні 6 молодих жінок вмирають внаслідок цієї хвороби, смертність в 2 рази перевищує світові показники. За відкриття збудника захворювання (онкогенного папіломавірусу) Нобелівська премія з фізіології і медицини у 2008 році присуджена Харальду цур Хаузену. Завдяки відкриттю вченого вже отримані високоефективні вакцини проти раку шийки матки, які рекомендовано застосовувати для імунізації дівчаток у 9 років до початку статевого життя. 9 з 10 випадків раку шийки матки таким чином можна попередити. Слід пам’ятати, що презерватив не захищає від папіломавірусу, тому що збудник передається не тільки статевим шляхом, а і шляхом «шкіра до шкіри», а також вертикально – від матері до дитини під час пологів. Частота інфікування вірусом прямо пропорційна числу статевих партнерів.

Медичним працівникам, дорослим людям, батькам дітей варто пам’ятати головний постулат медицини – краще попередити хворобу, ніж її лікувати.

 

Добавить комментарий