Всесвітній день боротьби з гіпертонією

Всесвітній день боротьби з гіпертонією, гіпертонія, свята

Всесвітній день боротьби з гіпертонією – 17 травня 2015 року

Тема: «Знати свої показники артеріального тиску»

Всесвітня Ліга гіпертонії (The World Hypertension League (WHL), щорічно 17 травня проводить Всесвітній день боротьби з гіпертонією. Кампанія об’єднує зусилля 85 національних медичних товариств для усвідомлення в усіх країнах світу важливості профілактики, адекватного лікування гіпертонічної хвороби, а також відмови від тютюнокуріння, зловживання алкоголем, дотримання здорового харчування, достатньої фізичної активності  тощо.

Одним з найефективніших кроків контролю гіпертонічної хвороби є правильне вимірювання артеріального тиску. Своєчасне, регулярне вимірювання артеріального тиску в рамках державних оздоровчих програм, профілактичних акцій, самостійне вимірювання пацієнтами вдома відіграє величезну роль у попередженні серйозних наслідків неконтрольованої гіпертонічної хвороби — ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда. В рамках кожної кампанії щорічно в світі планується обстежити 100 тисяч людей.

Високий артеріальний тиск ( ≥140/90 мм рт. ст.) безпосередньо пов’язаний зі смертністю від серцево-судинних захворювань. Існує пряма залежність між рівнем артеріального тиску і ризиком судинних катастроф. Наприклад, при підвищенні діастолічного артеріального тиску на 10 мм рт. ст. ризик ішемічного інсульту зростає майже вдвічі і це найбільш актуально для осіб молодого та середнього віку. Для хворих на цукровий діабет життєво важливим є виявлення нічного підвищення артеріального тиску, яке можливо виявити тільки при добовому моніторуванні. Нещодавно показано, що епізодичне зниження артеріального тиску, а не тільки його підвищення, є також фактором  ризику розвитку інсульту, що особливо важливе для пацієнтів похилого віку.

Завдяки безпрецедентним профілактичним заходам, численним оздоровчим акціям в поліклініках та на вулицях міста Києва і, безумовно, державному регулюванню цін на лікарські засоби для лікування осіб  з гіпертонічною хворобою, первинна захворюваність на  всі форми гіпертонічної хвороби з 2010 року знизилась на 5,9% (з 247,0 до 232,5 на 10 тисяч дорослого населення в 2014 році). Зменшились на 18,5% з 2010 року показники первинних випадків стенокардії (з 59,3 до 48,1 на 10 тисяч населення).

Проте, однією з найбільш гострих проблем в місті Києві є смертність населення в працездатному віці. За даними Київського міського наукового інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, щорічні втрати населення працездатного віку по місту коливаються від 5 до 7 тисяч осіб. Майже 65% усіх випадків смерті в місті обумовлені хворобами системи кровообігу, показник смертності у 2014 році становив 673,6 на 100 тисяч населення (по Україні у 2013 році — 968,2). В структурі поширеності серцево-судинної патології найбільша питома вага належить ішемічній хворобі серця — 37,9%, гіпертонічній хворобі — 11,1% та цереброваскулярним хворобам — 8,9%. В загальній структурі первинної інвалідності питома вага вперше визнаних інвалідами внаслідок хвороб системи кровообігу традиційно найбільша. У 2014 році вона становила 28,6% (у 2010 році — 33,2%), і це переважно хворі працездатного віку.

 

За даними статистики майже половина хворих на гіпертонію людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску. Своєчасне виявлення артеріальної гіпертензії є першим кроком у боротьбі з захворюванням.

Добавить комментарий