Всесвітній день без тютюну

Всесвітній день без тютюну, свята

123

Всесвітній день без тютюну – 31 травня 2015 року

Майже в усіх країнах світу незаконна торгівля тютюновими виробами є проблемою для системи охорони здоров’я, економіки та права. Кожна десята сигарета в світі реалізується незаконно. ВООЗ закликає країни до спільних зусиль з припинення незаконної торгівлі.

Протокол про ліквідацію  незаконної торгівлі тютюновими виробами був прийнятий країнами – учасниками Рамкової конвенції по боротьбі з тютюном (РКБТ) в Сеулі, Республіка Корея, у листопаді 2012 року. Для підписання Сторонами Протокол був відкритий в штаб-квартирі ВООЗ в січні 2013 року. З того часу  вже 56 країн зі 180 Сторін Рамкової конвенції підписали Протокол. Окремий підпис  Протокол отримав від Європейського союзу.

Нова міжнародна угода спрямована на контроль поставок тютюнових виробів в межах міжнародного співробітництва з залученням Управління ООН по наркотикам і злочинності та Всесвітньої митної організації.

В Україні основні засади державної політики регулювання оптової та роздрібної торгівлі тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також заходи боротьби з їх незаконним виробництвом та обігом визначає Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Торгівля тютюновими виробами може здійснюватись суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності як оптово, так і вроздріб, за наявності у них ліценцій.

Згідно законодавства України, забороняється продаж тютюнових виробів: особам, які не досягли 18 років; у приміщеннях та на території дошкільних, навчальних закладів та закладів охорони здоров’я; у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій; у місцях проведення спортивних змагань; в інших місцях, визначених органами місцевого самоврядування; з торгових автоматів; з полиць самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках); поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар); з рук та у невизначених для цього місцях торгівлі. Збороняється продаж товарів дитячого асортименту, які імітують тютюнові вироби.

Продаж тютюнових виробів регламентується цілим рядом Законів України, інструкцій та правил. Проте практика незаконного продажу в місті Києві продовжується. На зупинках громадського транспорту та Метрополітену, на вулицях поряд зі школами та вищими учбовими закладами безкарно розгорнута торгівля сигаретами з рук, в тому числі поштучно. Це заохочує молодих людей спробувати тютюн, стати на довгі роки його заручниками. А відносно невелика ціна однієї-двох сигарет, відсутність впливу на свідомість розміщених на цілій пачці текстового та графічного попередження про шкоду, полегшують перші спроби привчитись до згубної звички.

В Україні і місті Києві зроблено все для обмеження попиту населення на тютюнові вироби – законодавчо заборонена реклама тютюну, тютюнокуріння в громадських місцях, в тому числі барах і ресторанах, введено розміщення на пачках сигарет попереджувальних написів та зображень, підвищені акцизи на тютюнові вироби, посилені вимоги до місць їх продажу. Залишилось неухильно виконувати Закони України, рішення Київради, навести лад в галузі контролю над тютюном, дати можливість людям вдихнути на повні груди чисте повітря.

Медичні працівники міста Києва закликають громадян не користуватись послугами нелегальної торгівлі тютюновими виробами, а правоохоронні органи – зупинити порушників Законів України.

Добавить комментарий