Всесвітній день боротьби з малярією

малярія, Оздоровчі дні, свята

25 квітня 2015 року в світі відзначається день боротьби з малярією.

У 2014 році передача малярії відбувалась у 97 країнах світу.

Щорічно на малярію хворіють 250 млн. осіб, з них 860 тис. (переважно дітей в Африці) — помирають.

За даними «Всесвітньої доповіді з малярії» 2014 року глобальні показники смертності від малярії за період з 2000 до 2013 року знизились на 45. Показники розповсюдженості також скоротились. Це означає, що в світі стало значно менше людей, які є носіями симптоматичної або безсимптомної інфекції.

Небезпечні (ендемічні) з малярії країни відвідують щороку близько 120 млн. туристів. Багато з них хворіють на малярію під час відвідування цих країн, ще близько 10 тис. — після повернення додому. Щороку реєструються завізні випадки малярії в Україні і в місті Києві.

Малярію викликає паразит під назвою Plasmodium, який передається через укуси інфікованих комарів. Опинившись в організмі людини, паразит розмножується в печінці, інфікує червоні кров’яні клітини крові. Симптоми малярії, такі як лихоманка, озноб, головний біль, біль в м’язах, слабкість, блювота, біль в животі зазвичай з’являються на 10-15 день після укусу комара. При відсутності лікування малярія може швидко переходити у форму, що загрожую життю, у зв’язку з порушенням кровозабезпечення життєво важливих органів. Крім природного зараження через укуси комарів, людина може заразитися малярією при переливанні крові від зараженого донора. Особливо уразливими перед хворобою є люди, які переїжджають з вільних від малярії районів в місця, де хвороба широко розповсюджена.

Заходи боротьби з малярією полягають у своєчасному діагностичному тестуванні, ефективному лікуванні, використанні особами з груп ризику просякнутих інсектицидом сіток, розпилення в приміщеннях інсектицидів для боротьби з комарами — переносниками захворювання. Для нашої країни важливим фактором профілактики є проведення комплексу протималярійних заходів на водоймах, де існує реальна можливість виплоду малярійних комарів, а також проведення особистої хіміопрофілактики для тих, хто виїжджає у ендемічні з малярії країни.

Головне управління Держсанепідслужби у місті Києві повідомило, що у 2014 році в місті Києві зареєстровано 10 випадків завізної малярії. Показник захворюваності на 100 тис. населення становить 0,4, проти 0,5 за аналогічний період 2013 року, коли було зареєстровано 14 випадків завізної малярії. Зараження відбулось під час перебування в Республіці Конго, Індонезії, Кот-Д’Івуарі, Федеративній Республіці Нігерія, Республіці Екваторіальна Гвінея,  Південному Судані, Індії, Уганді. До виїзду в перелічені країни кияни були ознайомлені з необхідністю проведення особистої хіміопрофілактики малярії, проте, протималярійні препарати приймали нерегулярно або не приймали взагалі. Протягом 2014 року не зареєстровано летальних випадків хвороби, місцевих випадків малярії, вторинних від завізних, випадків щепленої малярії.

Кияни мають знати, що інструктажі з профілактики малярії серед осіб, які планують відвідати тропічні країни, проводяться в Олександрівській клінічній лікарні міста Києва, приватних медичних закладах: ТОВ «Борис», клініці «Медиком», Товаристві «Центр сімейної медицини УЛДЦ».

Туристичні фірми та інші організації, які відправляють туристів та співробітників в ендемічні країни, повинні інформувати про епідемічну ситуацію в країні виїзду, можливий ризик зараження малярією та заходи профілактики.

Санітарно-епідеміологічна служба застерігає: заздалегідь, до виїзду до небезпечних з малярії територій кожній особі потрібно розпочинати курс прийому профілактичних протималярійних препаратів за схемою. Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби. Перебуваючи в природних вогнищах малярії, слід уникати укусів комарів, користуючись для цього репелентами у відповідності з інструкцією.

Добавить комментарий