Всесвітній день боротьби з інсультом – 29 жовтня 2013 року

гіпертонія, інсульт, профилактика

insult-lechenieГоловною причиною інсультів є підвищений артеріальний тиск. Інсульт виникає в результаті порушення мозкового кровообігу. Відсутність крові, киснева недостатність в поєднанні з крововиливом призводять до загибелі клітин мозку. Це, в свою чергу, веде до інвалідності або смерті хворого. Ризик інсульту з віком збільшується, проте інсульти зустрічаються у дорослих людей будь-якого віку.

Найбільші успіхи в подоланні проблеми інсультів ВООЗ відмічає в Японії. Протягом 20 сторіччя інсульти були головною причиною смерті в країні. Але, починаючи з 1960-х років, коли Міністерство охорони здоров’я та соціального забезпечення стало докладно вивчати показники смертності від інсультів, раку і хвороб серця, кількість інсультів зменшилась на 85%.

Яким чином Японії вдалося досягти такого значного зниження хвороби серед населення? На думку японських експертів, цьому сприяли декілька факторів. Одним з них було введення у 1961 році системи загальної охорони здоров’я і розширення у 1982 році медичного обслуговування літніх людей. Іншим важливим моментом були розроблені урядом програми по неінфекційним захворюванням на муніципальному рівні. Люди з груп високого ризику і старші 40 років отримали можливість безкоштовно проходити регулярні перевірки здоров’я і користуватись медичними рекомендаціями. Працівники охорони здоров’я регулярно відвідували своїх сусідів середніх років і старших, телефонували, щоб поінформувати про наступні перевірки здоров’я. Вони також нагадували хворим з високим артеріальним тиском про необхідність прийому ліків у відповідності з медичними приписами. Всім людям настійно рекомендували регулярні фізичні вправи, участь у спільних пішохідних прогулянках. Програми були орієнтовані на дорослих, членів їх родин і дітей шкільного віку, а також на асоціації виробників харчових продуктів і муніципальні служби охорони здоров’я. Метою їх стало підвищення інформованості населення про здоровий спосіб життя, збалансоване харчування, зменшення вживання солоних продуктів, таких як місо-суп, мариновані овочі.

В програмах були використані рекомендації ВООЗ щодо зниження щоденного вживання харчової солі до 2 грамів. Важливим моментом кампанії стало співробітництво місцевих адміністрацій японських міст зі шкільними вчителями і власниками ресторанів. Особливим успіхом зараз користуються школи здорового харчування, які організують для родин у літні місяці. Діти разом з батьками змінюють таким чином звички у приготуванні їжі і харчуванні. Зниження показника інсультів в Японії в значній мірі сприяло збільшенню і без того високої тривалості життя населення. Очікувана тривалість життя дівчинки, яка народиться в Японії сьогодні, становить 86 років, хлопчика – 80 років. На основі наведеного позитивного досвіду уряд Японії сподівається використати подібні підходи по відношенню до захворюваності на діабет та ожиріння.

Починаючи з 2007 року в Україні і місті Києві також впроваджуються нові підходи до зниження розповсюдженості неінфекційних хвороб. Медичними працівниками проводяться різноманітні, безпрецедентно широкі масові акції пропаганди здорових форм поведінки з вимірюванням фізіологічних показників здоров’я. Масові інформаційно-оздоровчі акції – прекрасна можливість профілактичної роботи з населенням. Більше ніж в 100 країнах світу такі перевірки здоров’я, оздоровчі прогулянки, забіги і заняття фітнесом, публічні лекції, наукові форуми, концерти, фестивалі, спортивні змагання стали традиційними.

В Україні      щорічно 100 тисяч людей стають жертвами інсульту, кожний п’ятий – помирає. Багато людей залишаються інвалідами і повністю або частково втрачають самостійність і можливість обслуговувати себе. Третина з них – це люди працездатного віку. В місті Києві смертність від серцево-судинних захворювань  за  2012 рік в порівнянні з показником 2008 року зменшилась на 10%. В загальній кількості померлих кожен другий помирає від захворювань системи кровообігу і ця тенденція з кожним роком зростає та найбільш виражена серед чоловіків. Повіковий коефіцієнт смертності чоловіків із-за патології системи кровообігу значно вищий ніж у жінок і своєї найвищої величини досягає переважно в середніх групах працездатного віку (30-45 років).

Всім людям необхідно знати, що при розвитку інсульту допомога має бути надана протягом перших трьох годин. Якщо ви стали очевидцем навіть короткочасної втрати людиною свідомості, перевірте, чи може людина після повернення до тями вимовити зв’язано просте речення, посміхнутись, підняти вгору обидві руки. Можна попросити висунути язика. Проблеми з виконанням завдань, западання язика на сторону є ознаками інсульту. Необхідно негайно викликати швидку допомогу, описати симптоми прибулим на місце медикам. Така увага, виявлена до постраждалого, допоможе врятувати йому життя, попередити розвиток інвалідності.

Добавить комментарий