Здорова збалансована дієта

алкогольна залежність, витамины, Дієта, Здоровье, йод-недостатність, профилактика, Спорт

Провідними вченими в галузі профілактичної медицини узагальнені існуючі зарубіжні та вітчизняні матеріали з проблем здорового харчування. Вони коротко сформульовані в наступних десяти порадах:

1. Здорова збалансована дієта має базуватися на різноманітних продуктах, переважно рослинного, а не тваринного походження.

2. Хліб, страви та харчові продукти з круп та макаронних виробів, картоплі доцільно вживати кілька разів на день в кожний прийом їжі.

3. Різноманітні овочі та фрукти необхідно вживати кілька разів протягом дня і в кількості більше 400 г/добу додатково до картоплі. Перевагу слід віддавати овочам та фруктам, які вирощені в місцевих умовах.

4. Молоко і молочні продукти з низьким вмістом жиру та натрію (кефір, кисле молоко, сир, йогурт) слід вживати щоденно.

5. М’ясо та м’ясні продукти з високим вмістом жиру слід замінити бобовими, рибою, птицею та нежирними сортами м’яса. Порції м’яса, риби та птиці мають бути невеликими.

6. Загальне вживання жиру, в тому числі жиру, який міститься в м’ясі, молоці та інших продуктах, використовується для приготування їжі, має складати від 15 до 30% добової енергетичної цінності їжі. Доцільно віддавати перевагу приготуванню продуктів на пару, шляхом відварювання, запікання, або приготування в мікрохвильовій печі. Слід зменшити додавання жирів в процесі приготування їжі.

7. Перевагу слід віддавати дієті з низьким вмістом вуглеводів (не більше 10% від добової енергетичної цінності раціону).

8. Загальне вживання кухонної солі з урахуванням її вмісту в хлібі, консервованих та інших продуктів, не повинно перевищувати 1 чайної ложки (6г) на день. Рекомендується використовувати йодовану сіль.

9. Оптимальна маса тіла має відповідати рекомендованим межам співвідношення ваги та довжини тіла (індекс маси тіла від 20 до 24,9 кг/м2). Слід підтримувати хоча б помірний рівень фізичної активності.

10. Вживання алкоголю, якщо воно має місце, не повинно перевищувати двох порцій на день (кожна порція містить 10 г алкоголю). При щоденному вживанні рекомендовано утримуватись від прийому алкоголю хоча б раз на тиждень.

Добавить комментарий