«Щитоподібна залоза – головний постачальник енергії»

Щитоподібна залоза

На сторінках газети «Здоров’я і довголіття» № 39 (2007) виступив головний лікар Центру хірургії та реабілітації хворих з патологією щитоподібної залози Київської міської клінічної лікарні № 16, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Микола Гульчій
(адреса лікарні № 16: Рейтарська, 22, тел 272-31-16; 272-25-57).

Він розповів, що захворюваність на рак щитоподібної залози в Україні зростає щорічно на 3%. Більше стає також доброякісних новоутворень – вузлових та багатовузлових форм зоба, автоімунних тиреоїдитів з утворенням та без утворення вузлів. Причини виникнення захворювань дуже різні. Серед них і наслідки аварії на ЧАЕС.
 Рак щитоподібної залози тривалий час може залишатися непоміченим. Тому всім пацієнтам з вузловими утвореннями необхідно регулярно, щонайменше раз на півроку, проходити ультразвукове дослідження залози. Тривожні симптоми – відчуття тиску на дихальні шляхи, стиснення в горлі, утруднене ковтання, зміна тембру голосу, припухлості та новоутворення над ключицею. За наявності таких симптомів потрібно негайно звернутись до ендокринолога. 98% пацієнтів лікарні із злоякісними пухлинами, за умови своєчасного лікування, живуть понад 9 років, тобто практично є здоровими. Головне – виконувати усі приписи лікаря.
З доброякісних захворювань щитоподібної залози найпоширенішими є вузловий та багатовузловий зоб. Причиною найчастіше є нестача йоду в раціоні. Тому у найбільш відповідальні періоди життя (статеве дозрівання, вагітність, значні розумові та фізичні навантаження) варто бути особливо уважним до свого стану здоров’я, приймати йодисті препарати або полівітаміни з вмістом йоду.
Автоімунний тиреоїдит – захворювання, яке обумовлено виробленням антитіл до власної щитоподібної залози. На місці зруйнованих клітин розростається сполучна тканина, виникає місцеве хронічне запалення – набряк залози з відчуттям стиснення трахеї і бажанням прокашлятись, інколи незначна болючість. Якщо функція залози пригнічена, людина стає млявою, швидко втомлюється, в неї може випадати волосся, стають ламкими нігті, сухою шкіра, втрачається інтерес до фізичної активності.
Для встановлення діагнозу автоімунного тиреоїдиту важливо перевірити функцію залози – кількість гормонів, яку вона виробляє. У випадках, коли гормонів виробляється недостатньо, призначають невеликі дози тироксину – гормону щитоподібної залози.

 

Добавить комментарий