Прадавні традиції українців і здоров’я сучасних людей

антистресс, витамины, Здоровье, профилактика, репродукция, Спорт

m5.jpgСвоєрідна культура українського народу тисячоліттями плекала традиції, які несли здоров’я, зберігали рідну землю, допомагали  людям в роботі, ратних перемогах. Обрядові дійства, свята, образотворче мистецтво, народна пісня, ведення домашнього господарства – все життя наших предків, яке ми знаємо за переказами, було спрямоване на виживання українського народу, пошук засобів поліпшення здоров’я.
Від того, які у людини віра та світогляд, хата, світлиця, їжа, напої, великою мірою залежить добробут родини. Зараз годиться повернутись до надійних природних засобів, якими користувався наш народ з часів Трипільської культури для пильнування здоров’я, саме час відновити в сім’ях повагу до надбань предків. Не слід забувати про поважне ставлення до літніх людей, які в наш час опинились в найбільш тяжкому становищі, всіляко підтримувати їх, допомагати в усьому.
Сонячні язичницькі свята Коляди, Калити, Колодія, Зелені Свята, свято Івана Купайла наповнювали життя радістю, налагоджували на оптимістичний настрій, поклоніння Сонцю, землі, господарям та господиням, примирення між людьми. Таке, з сучасної точки зору, психологічне розвантаження усуває головні причини захворювань.
Святкові страви та напої готувались не просто  як харчі. Їх наділяли цілющими властивостями, частувались, усвідомлюючи силу захисту від негод. Сучасні вчені вже довели лікувальні властивості ікон, святої води. Тож повернення нашого народу до віри, глибоких духовних традицій має повернути йому здоров’я. Віра в своє призначення на землі, свою роботу допомагає людині зберігати здоров’я, робити свідомі кроки по його збереженню.
Наша земля багата на лікарські рослини, які можуть захистити від багатьох недуг. Зараз у мешканців міста є свої ділянки землі, де окрім садовини та городини, мають обов’язково культивуватись лікарські рослини: алтея, материнка, чебрець, родовик, м’ята, калина, аґрус, смородина тощо.
Лікарські рослини в змозі зв’язувати та виводити з організму людини радіонукліди, солі важких металів, пестициди та інші техногенні забруднення. Багато природних сорбентів міститься у фруктах, овочах, зернових культурах. Бажано, щоб родини мали на столі, в залежності від сезону, буряки, цибулю, часник, гарбуз, капусту, кукурудзу, моркву, огірки, кабачки, яблука, айву, сливи, аґрус, суниці, брусницю, смородину. Такі знані рослини як насіння льону, лист подорожника, суцвіття липи, плоди шипшини, квітки ромашки, полин здавна використовуються народною медициною для збереження молодості та бодьорості. Хочеться, щоб господині не забували, як зварити смачні борщ та кашу, потішити родину варениками та узваром.
Багато уваги приділяється зараз подоланню в суспільстві алкоголізму та наркоманії. Слід пам’ятати та передавати дітям, що ніколи українці не спивались, хоча традиції вживання алкогольних напоїв мають глибокі. Пісні і перекази зберігають пам’ять про те, що українці пили не просто спиртне, а мед-горілочку, калганівку, вишнівку. Пили їх тільки дорослі на святах, на поминках, при закінченні тяжких польових робіт. Рецепти цілющіх алкогольних напоїв на травах, фруктових соках і обов’язково медах реконструював в своїх трудах відомий український лікар-травознай Євген Товстуха і вже сорок років успішно використовує їх в комплексному лікуванні різних недуг.
Сама Українська земля дає плоди-ліки для оздоровлення натуральними методами і одужання людей. Плекати дерева, кущі, трави та пташок, яки їх захищають, берегти землю від засмічення, в тому числі недопалками – задача городян, про яку не слід забувати, як і про своє особисте здоров’я.
Фізична культура, раціональне харчування, загартування, спокійна добра вдача – невід’ємні складові здорового способу життя людини. З будь-якого віку, при будь-якому захворюванні здоровий спосіб життя може сприяти збільшенню тривалості життя, збереженню протягом довгих років працездатності і творчої активності. Необхідно якомога більше рухатись: навіть 12 хвилин щоденних занять фізкультурою, як рекомендують спеціалісти з профілактичної медицини, подовжують здорове життя на 5-6 років, а 10 тис. кроків на день в спортивному темпі – найдешевша ціна здоров’я. Могутнім оздоровчим фактором є холодна вода. Ще на початку 20 сторіччя фізіологи відкрили стимулюючу дію холодної води на функцію щитовидної залози. Тому купання у відкритих водоймах, а Київ на них багатий, щоденний холодний душ зміцнюють організм, мобілізують для роботи.
Скільки наших гостей з усіх земель захоплюються орнаментами Святої Софії Київської, барвистими вишиванками, писанками, чудовими розписними глеками. Це також частина нашого духовного здоров’я. Хотілося би, щоб ця краса входила в кожний український дім, виховувала чутливих до краси, гарних та добрих дітей. Це і буде запорукою підтримки багатої історичної спадщини, мудрого ставлення людей до себе та навколишнього світу.

Добавить комментарий