Всесвітній день донора – 14 червня 2011 року

донорство, Здоровье, красный крест

«Більше крові – більше життя»

14 червня з 9.00 до 14.00 Деснянською районною організацією Червоного Хреста за підтримки Деснянської районної держадміністрації  буде організований День донора з забором крові під девізом «Здай кров – врятуй життя». Забір крові буде проводитись з компенсаційною оплатою на базі районної організації Червоного Хреста по вул. Курчатова, 8-а. Донором може стати кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років. При собі мати паспорт та ідентифікаційний код. Кров здають натщесерце, напередодні дня здачі крові не вживають алкогольні напої та жирну їжу.

Всесвітня організація охорони здоров’я обрала 14 червня в якості дня, коли увага людей залучається до потреб в безпечній крові, її компонентів та препаратів, висловлюється подяка мільйонам донорів, які рятують життя і поліпшують здоров’я інших людей, надаючи свою кров. Кожного року нова країна приймає у себе Всесвітній день донора крові і демонструє свою унікальну культуру. В цьому році глобальні заходи пройдуть в Буенос-Айресі і будуть організовані урядом Аргентини. Всім країнам рекомендовано «забарвити світ червоним», символічно підсвітивши знакові будівлі, пам’ятники історії і культури.

Вже у 62 країнах існують служби переливання крові, які повністю забезпечуються добровільним донорством. У відповідності з Мельбурнською декларацією, до 2020 року в усіх країнах світу має бути досягнуто 100-відсоткове безоплатне донорство. Тема «Більше крові – більше життя» підкреслює життєво необхідну потребу у збільшенні числа людей, які б добровільно здавали свою кров для спасіння хворих та постраждалих.

Служба крові та трансфузіологія відносяться до закладів швидкої екстреної медичної допомоги, без розвитку яких неможливе ефективне лікування хворих в хірургії, реаніматології, акушерстві, кардіології, онкології. Кров та її компоненти – абсолютно незамінні в особливі періоди надзвичайних ситуацій в державі, це важливий фактор національної безпеки. В нашій країні донорство в останні роки стало однією з головних проблем у службі крові. Кількість донорів значно зменшилась, а попит на кров та її препарати постійно зростає. Порівняно з попереднім десятиріччям різко скоротилось безоплатне донорство. Нещодавно за ініціативи Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України та фінансової підтримки Київської міської державної адміністрації у приміщенні Київського міського Палацу ветеранів (вул. Бастіонна, 11) проведено міське свято-зустріч  Почесних  донорів  України. Почесні донори та кращі активісти донорського руху Києва нагороджені грамотами Київської міської державної адміністрації, Київського міського центру крові, Товариства Червоного Хреста. Відбувся святковий концерт силами художньої самодіяльності Київського міського Палацу ветеранів, вручення святкових наборів донорам – учасникам свята. За підтримки Київського міського голови 335 Почесних донорів України – мешканців м. Києва, які безкоштовно здавали кров та яким виповнилось 70 років, одержали адресну матеріальну допомогу. Чимало з них здали свою кров від 60 до 100 разів за своє життя.

Добавить комментарий