Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень – 17 листопада 2010 року

залежність, тютюнозалежність, ХОХЛ, Я бросаю курить

Тема дня: «2010 – рік легень: визначте разом з Вашим лікарем рівень здоров’я легень за допомогою простого дихального тесту — спірометрії»

В Міжнародний день без куріння 18 листопада в Київському міському Центрі здоров’я відбудеться засідання антитютюнового клубу для всіх, хто  бажає відмовитись від куріння, початок о 18.00, участь безкоштовна. Засідання проводить головний лікар, кандидат медичних наук Стойка Отто Олександрович. За допомогою приладів бажаючі зможуть пройти функціональні дихальні проби, визначити рівень чадного газу у  повітрі, яке видихається. Адреса: вул. Дегтярівська, 25, територія «Київмедавтотранс».  Довідки та попередній запис за телефонами   483–96–00,   228-46-52

Для хронічної обструктивної хвороби легень (ХОХЛ) характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху. Головною причиною є тютюнокуріння, в тому числі пасивне. Інші фактори – забруднення атмосферного повітря та повітря приміщень в результаті приготування їжі та опалення, запиленість та хімічне забруднення на робочих місцях, часті інфекції дихальних шляхів в дитинстві. За оцінками ВООЗ, 210 млн. людей в усьому світі хворіють на ХОХЛ в помірній та тяжкій формі, 3 млн. щорічно помирають з цієї причини. Такі терміни як хронічний бронхіт та емфізема на сьогодні вже майже не використовуються. Вони включені в діагноз ХОХЛ, і це не просто кашель курця, а загрозлива для життя хвороба. Основними симптомами є задишка або почуття недостатності повітря, надлишкове виділення мокроти і хронічний кашель. Із розвитком хвороби утруднюється щоденна фізична активність, така, наприклад, як підйом на декілька сходинок. Хвороба розвивається повільно і частіше за все проявляється після 40 років. З поширенням куріння на жіноче населення, а також ризиками впливу забрудненого повітря приміщень хвороба уражує жінок та чоловіків майже в однаковій мірі. Найефективнішим заходом профілактики є утримання від куріння тютюну, в тому числі пасивного. Незважаючи на те, що ХОХЛ невиліковна, при своєчасному зверненні за медичною допомогою та належному лікуванні можливо контролювати симптоми, уповільнити розвиток хвороби, забезпечити достатньо високу якість життя.

Діагноз встановлюється за допомогою простого для пацієнта тесту, так званої спірометрії, який показує, наскільки глибоко дихає людина, як швидко входить і виходить повітря з легень. Функціональні легеневі тести є головними інструментальними методами, які  дозволяють поставити діагноз бронхіальної астми та ХОХЛ, слідкувати за реакцією на лікування, виявляти осіб з ризиком захворювань,  а також оцінювати статус здоров’я перед початком  значних фізичних навантажень.

ВООЗ вважає ХОХЛ однією з головних проблем охорони здоров’я, тим більше, що хронічні респіраторні хвороби як правило поєднуються  з іншими хронічними захворюваннями. Рамкова конвенція по боротьбі з тютюном була розроблена у відповідь на глобалізацію тютюнової епідемії з метою захисту мільярдів людей від руйнівного впливу вживання тютюну і тютюнового диму. Це перша глобальна домовленість в галузі охорони здоров’я, заключена більше, ніж 140 країнами під егідою ВООЗ. Україна зробила величезні кроки в напрямку подолання тютюнокуріння з моменту ратифікації угоди і неухильно поглиблює позитивні зміни. Це знайшло відображення і в цифрах поширення куріння серед населення. На основі вибіркових опитувань домогосподарств, виконаних Держкомстатом, виявилось, що у 2009 році, порівняно з 2008 роком, частка осіб у віці старше 12 років, які курять, зменшилась з 25,6% до 23,5%. Серед міських мешканців зниження відбулось на 1,9%, серед сільських – на 2,8%. Поширеність куріння зменшилась в усіх регіонах України, найбільшими були темпи скорочення в Придніпровському регіоні – з 30,6% до 26,1%. У Подільському регіоні поширеність куріння зменшилась до 18,2%. Вперше за 10 останніх років серед чоловіків старше 18 років частина курців стала складати меншість – 49%, в попередні роки цифри коливались від 52 до 54,5%. Серед жінок старше 18 років вживання тютюну постійно зростало і в 2008 році досягло 7%, але в 2009 році незначно, але скоротилось – до 6,2%.

Опитування населення України за методикою світового стандарту, яке включало людей віком 15 років і старше (GATS) і завершилось у 2010 році, виявило 28,8% курців (50% серед чоловіків і 11,2% серед жінок).

Добавить комментарий