Курение, алкоголизм Тютюнокуріння, алкоголізм

алкогольна залежність, вредные вещества, залежність, наркозалежність, профилактика, профилактика наркомании, тютюнозалежність, Я бросаю курить

Лекция врача, кандидата психологических наук, доцента, преподавателя Медицинского института Украинской Ассоциации народной медицины Бурмаки Надежды Петровны,
опыт практической работы в наркологии – 20 лет
Лекція лікаря, кандидата психологічних наук, доцента, викладача Медичного інституту Української Асоціації народної медицини Бурмаки Надії Петрівни,
досвід практичної роботи в наркології 20 років

glass.jpgТютюнокуріння, алкоголізм – системні захворювання. Ще у 1975 році Всесвітня організація охорони здоров’я, спираючись на результати наукових досліджень, дійшла висновку, що алкоголь та тютюн – наркотики, легальні наркотики, які обумовлюють розвиток багатьох захворювань.
Якщо людина звертається до лікаря з хронічним бронхітом, іншими скаргами на хвороби дихальної системи, перше, що має спитати лікар, чи не курить пацієнт, порекомендувати відмовитись від куріння. Таке ж питання і рекомендація – при скаргах на серцево-судинні захворювання, хвороби нирок. При курінні страждає шлунково-кишковий тракт. Кожний третій-п’ятий курець може сказати «До першої цигарки – на горщик не пускає», тобто вони мають закрепи, пов’язані з курінням. У одного пацієнта при спробі кинути курити навіть спостерігали кишкову непрохідність. Тому при високому рівні залежності від тютюну лікар радить кидати курити поступово, призначає м’які послаблюючі. Куріння впливає і на статеву систему. Порушення статевої функції, еректильна дисфункція – ознака вживання цигарок, алкоголю, наркотиків.
Якщо у дитини знизилась успішність без видимих причин, батьки, вчителі повинні спитати, чи не палить дитина. При початку куріння в 13-14 років гарантовано знижується середній бал оцінок знань, спостерігається емоційна лабільність, конфліктність. Це вплив куріння, необхідно шукати залежність, а не списувати все на підлітковий вік. З’ясовано, що майже всі діти до 18 років пробують наркотики з цікавості, тому що зараз агресивно нав’язується наркотична культура. Підлітки називають п’яниць синяками, уксусниками, а вживання наркотиків вважають легкою справою. Перша доза потрапляє до дитини, як правило, безкоштовно. Її пригощають ті, кого вже втягнули в піраміду продажу. Кажуть, що у наркоділків є план втягування у залежність. Об’єктами уваги обирають дітей заможних людей. Логіка проста: у них водяться кишенькові гроші, вони можуть тягнути їх з рідних в необмеженій кількості. Важливо також, що багаті, а надто, відомі люди схильні приховувати серйозні проблеми сімейного життя. Дитина з бідної сім’ї, втягнута до вживання наркотиків, може почати красти, її будуть ловити і можуть розкрити постачальників. Дітям треба спокійно, по-дорослому пояснювати логіку наркоділків, попереджати про погане сусідство, дружбу. В якості приклада можна привести зараження гниллю хорошого яблука поряд з гнилим. Хай наші діти стороняться гнилого!
Зараз в колі дітей і підлітків курінням вважається куріння не просто сигарети, а косячка – тютюну з канабіноїдами — марихуаною. Таке поєднання викликає порушення мозкових функцій, так звану емоційну сплощеність. Дитина в таких випадках, особливо при вживанні алкоголю, стає байдужою до навчання, проблем сім’ї, своїх захоплень. Вживання таких речовин в поєднанні може  слугувати пусковим механізмом розвитку спадкових захворювань – психопатії, епілепсії, слабоумства, які могли б і не розвинутись в сприятливих умовах. Навіть один косяк може запустити спадкову шизофренію До слабоумства призводить, до речі, нелічена гіпертонія. Таким чином, якщо в сім’ї дитина росте в умовах вседозволеності, це прямий шлях до серйозних захворювань.
Взаємовідносини з дитиною починають нагадувати вираз «скло-дерево». Цим терміном наркологи називають особливості дитини, коли чужі проблеми вона сприймає як дерев’яна, дубова, ніщо не може викликати її співчуття. Сама дитина при цьому настільки чутлива, майже кришталева, здається, від дотику розіб’ється. У більше половини дітей, які епізодично вживають описані речовини в поєднанні, в майбутньому не розвивається залежність, але прояви психопатії у дітей потребують негайного звернення до психіатра, а особливо в ранньому віці.
Діти, що мають залежності від тютюну, алкоголю, схильні також і до інших залежностей (ігрова та ін.). Психологи, з точки зору наркології, не підготовлені, ми не знаємо чи дитина епізодично вживає, чи залежність перейшла в свою тяжку форму. Зараз обговорюється необхідність мати в лікувальних закладах окрему штатну одиницю лікаря-нарколога для допомоги при курінні. Щодня в світі від куріння гине 110 тисяч сімей. Від тяжких хвороб, обумовлених курінням в муках гинуть люди. Актор Луспекаєв, який грав митника в «Білому сонці пустелі», помер від облітеруючого ендартеріїту. Актор Абдулов, навіть вже після операції з приводу раку легень, до самої своєї смерті з’являвся в кадрі журналістів з цигаркою.
Всі люди бояться смерті. Лікар є найбільш авторитетною особою, її порада, навіть коротка, може вирішити долю людини, змусити відмовитись від алкоголю, тютюну.
Депресія – наша загальнонаціональна проблема. Людям важко відмовитись від залежностей. Скажіть, хто в цьому залі (присутні 25 осіб – медичних працівників) готовий зовсім відмовитись від алкоголю? Один, два…п’ять, ну я шоста. От і доказ. В 90-і роки, коли, з моєї точки зору, була зроблена протютюнова акція – на деякий час припинено виробництво тютюну (де тютюнову фабрику закрили, де поставили на ремонт, де продали), люди йшли бити вікна у виконкомах, виходили на вулиці з протестами. Більш серйозні проблеми не викликали таких дій з боку населення.
Стадії тютюнової залежності. Відомий нарколог Рязанцев виділяє три стадії: перша – це експерименти з тютюном, коли вживання тютюну епізодичне, фізичної залежності немає. Доза – від декількох цигарок до половини пачки, розподілена порівну протягом дня. Немає потреби курити після їжі. Спостерігається емоційна лабільність – перепади настрою.
Друга стадія тютюнової залежності формується при вживанні від 10 до 30 цигарок на день. Обов’язкова ранкова цигарка, куріння після їжі. Соматичні захворювання – гастрит, простудні захворювання, хронічний бронхіт, бронхіальна астма, алергії, реакції судин на любу цигарку -вегето-судинна дистонія, підвищення артеріального тиску на 20 одиниць з поступовим зниженням. Погіршуються пам’ять, сон.
При третій стадії люди вживають півтори та більше пачок цигарок на день, іноді не випускають цигарку з рота, стають повністю дезадаптованими. Формується хвороблива тяга. Слово тяга взяте з лексикону мисливців: при полюванні на качок спостерігають, як селезень летить за качкою, нехтуючи безпекою. В цей час його б’ють влет. Це статевий потяг, тяга. Таке слово вживають і в російській мові. Воно означає нехтування інстинктом самозбереження. Третя стадія тютюнової залежності часто поєднується з кавою (5 і більше чашок на день), тобто кофеїновою залежністю, яку крім кави можуть викликати  чорний шоколад, кока-кола, пепсі-кола, дуже рідко – чорний хліб. Таку співзалежність порівнюють по силі з алкогольною,  потрібна поетапна відмова, тому що тютюн та кава міцно вбудовуються в обмін речовин. При третій стадії залежності діагностують хронічні обструктивні захворювання легень, передракові захворювання. Їх обумовлює накопичення в нижній частині легень до одного кілограму маслянистого важкого дьогтю. Плівка ця дуже міцна і розріджується тільки у ві сні, коли людина займає горизонтальне положення. Легені під плівкою просто гниють, мокрота з клаптями легень при кашлі вилітає назовні. Організм намагається звільнитись від смоли, кашель нагадує рвоту, блювання. Тому цигарка в цей час сприймається як ліки.
Алкогольну залежність в нашому суспільстві не прийнято обговорювати. На Заході страхові компанії не виплачують страхові внески в разі смерті або травм, якщо людина приховала свою залежність, а це якимсь чином, через сусідів, співробітників стало відомо. Те ж стосується куріння або його інтенсивності. При підготовці лікаря на вивчення наркології відводиться тільки декілька годин, цього вкрай недостатньо. Зараз формуються нові залежності, наприклад залежність від порносайтів, як кажуть лікарі, «задоволення на кінчиках пальців». Починається з любування, закінчується участю в онлайн режимі, кримінальними злочинами, суїцидами. Найбільшу аудиторію порносайтів складають підлітки, домогосподарки, вчителі, лікарі, священники, благочестиві християни, жінки і чоловіки-пенсіонери. Ця залежність, а також ігроманія досі глибоко не вивчається. Ігроманії підвладні діти і вже названі групи населення. Небезпечно навіть спостерігати гру. Всі залежності гарно поєднуються з алкоголем. А починається все з епізодичного вживання. Хто з моїх пацієнтів прочитав мою книгу «Сквозь радугу стакана» кажуть: «Це не книга, це моя біографія». На першій стадії ще немає запоїв, похмілля. Просто людина п’є в 2-3 рази частіше, стає емоційно лабільною з частими перепадами настрою, розчуленістю. Знаходиться любий привід для випивки.
Друга стадія – це обличчя алкоголізму. Запійна форма викликана накопиченням ферментів, які і обумовлюють запої. Їм підвладні так звані БІЧі – з російської мови – «бывшие интеллигентные люди». У начальників часто в сейфах прихована випивка, срібні чарочки. Є потреба пити з підлеглими, одному пити не можна, буде запах, здадуть, втрачу роботу. Є вислів російською «Наилучший гробокопатель выходит из инженера-конструктора». Поступово людина опускається, спивається за 10-15 років, стає «ниже плинтуса». Моральні критерії зникають, наступає соціальне відторгнення. Спостерігається анозогнозія – заперечення хвороби, свого роду ейфорія. Запійні алкоголіки стверджують, що не п’ють кожен день, а іноді лікують нерви, коли накипить, а ті що п’ють кожен день потроху (систематичний алкоголізм) кажуть, що вони не запійні, тому не алкоголіки. Така ейфорія, до речі, характерна для променевої хвороби. Майже до останнього свого дня хвора на променеву хворобу людина не усвідомлює тяжкості свого стану, рветься до роботи, не хоче лікуватись. Є підозра, що Гітлер, перебуваючи у Вовчому логові – своїй підземній Вінницькій резиденції, отримав дозу опромінення від місцевих гранітів, тому планував бліц-кріг, перебуваючи вже у безвиході під час Великої Вітчизняної війни.
Є і комбінована форма алкоголізму, яка включає елементи систематичного і запойного алкоголізму: людина може перебувати напідпитку місяць-два, потім одного разу перепиває і впадає у запій. Свідомість при такій формі – бормотушна, як скрізь вату. Психічна деградація наступає дуже рано.
В другій стадії алкоголізму анозогнозія нівелюється, тому що з’являється похмілля. Дози спочатку зростають, в третій стадії – зменшуються.
Пам’ять алкоголіків називають клаптиковою: щось пам’ятає з того, що було, щось випадає назавжди. Зараз для боротьби з конкурентами, для різних оборудок спеціально споюють людей. Потім вони не можуть згадати, що підписували якісь папери, а свідки знаходяться і підписи на документах дійсні. Так в інші руки переходять підприємства, квартири, землі.
В третій стадії алкоголізму алкоголь необхідний завжди, навіть вночі. Нюх у питущої людини настільки гострий, що алкоголь знайде, де б його не заховали. Такій людині сказати, щоб не пила – це все одно, що сказати, щоб не дихала. Якось алкоголіку після отримання зарплати співробітник сказав: «Підемо, проп’ємо твою зарплату». — Чому мою? — А в тебе вже сім’ї нема, жінка від тебе пішла, тобі все одно, а в мене ще сім’я є. Тільки такі слова пробудили свідомість алкоголіка. Але не надовго.
Без алкоголю муки в другій стадії алкоголізму прирівнюються до ампутації кінцівки без наркозу. Не всяка мама алкоголіка чи дружина повірить в це. Це тому, що наші знання про алкоголізм народні, а не наукові. Логіка така: «Клін кліном вишибають». І дійсно, алкоголь – це аналгетик та анестетик. Хірург Пірогов під час Кримської війни застосовував алкогольний наркоз. Ефір вже був відомий як засіб для наркозу, але дози були не відпрацьовані і хворі гинули від ефіру. Від алкогольного наркозу теж були смертельні випадки. Пірогов помітив дуже маленьку різницю між наркотичною та смертельною дозами алкоголю. Один випадок дуже показовий: великий начальник спився, працював в бойлерній слюсарем. Після добрячої випивки притулився до труби з гарячою водою і заснув. Отримав опіки до кісток, але не проснувся від болю.
Алкоголь дійсно діє на алкоголіка як аналгетик, анестетик. Він знеболює. Тремор зменшується, відновлюється мозкова діяльність. Для апетиту в другій стадії вже не п’ють, тому що слизова шлунка рихла, пласка. Якщо є мікроскопічна виразка шлунка, хірург вимушений видаляти половину шлунка, так сильно ушкоджена слизова оболонка, вона кришиться під руками. Серед інших соматичних захворювань, які проявляються в другій стадії, ниркові ураження, серцево-судинні ішемічні ураження, зниження мозкових функцій. Тест на запам’ятовування можна дати алкоголіку – в колі сім’ї нехай перевірить свою пам’ять. Це дуже показово. І ще, раджу Вам брати з алкоголіка клятву. Клятва алкоголіка – специфічна річ. Головні речі, які потрібно донести в розмові з хворим:
1. Алкоголізм – хронічне захворювання на все життя. Тут чи пити і дійти до сміттєвого бачка чи не пити ніколи.
2. Алкоголізм – хвороба постійно прогресуюча.
3. Алкоголізм – хвороба спадкова. Перше покоління спивається за 10-15 років, друге – за 3-5 років

Потрібно розуміти, що у вік технізації всі люди знаходяться в зоні ризику розвитку залежностей, в тому числі алкогольної. В групі ризику і люди, які займаються агресивними видами спорту. Вони постійно отримують мікротравми голови.
В третій стадії алкоголізму розвиваються алкогольні психози, затьмарюється свідомість – це прояви набряку мозку, навіть від пива. Розвивається біла гарячка.
Сленгове розуміння стадій алкоголізму.
1 стадія: «Треба випити для розпруження, для радощів, веселощів»
2 стадія: «Между первой и второй перерывчик небольшой»,
«Между первой и второй чтобы пуля не пролетела». Эти высказывания говорят о проявлении синдрома опережения круга;
 «Ви що сюди їсти прийшли?», «Пити – діло козаче, їсти – діло свиняче» — гастрит розвинувся і вже не дає закусити.
«Поцілуй, Галю, може вирву» — прояв ураження підшлункової залози.
Шедевр вислову у другій стадії алкоголізму: «Пізно випита друга – назавжди втрачена перша». Людина постійно доганяє дозу, доганяє кайф.
Якщо після війни на 40 питущих чоловіків приходилась одна питуща жінка, зараз співвідношення 1:1. Дівчата дуже часто провокують хлопців на випивку. А водка не терпит соперниц. Она отгоняет от человека работу, семью, любовь, детей и саму человеческую жизнь.

Добавить комментарий