Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Всесвітній тиждень грудного вигодовування, репродукция, родителям, свята

кормлениеВсесвітній тиждень грудного вигодовування — 1-7 серпня 2015 року

Тема тижня: «Breastfeeding and work. Lets make it work»

«Грудне вигодовування і робота – це можливо»

 2 серпня 2015 року з 10.00 до 20.00 в парку ім. Т.Шевченка відбудеться акція підтримки грудного вигодовування, організована  громадськими організаціями та групою підтримки грудного вигодовування «Молочные реки»

 Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться щорічно з 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. В Україні тиждень грудного вигодовування проводиться з 2001 року.

Всесвітній альянс на підтримку грудного вигодовування (WABA) пропонує присвятити цьогорічні заходи тижня розширенню можливостей і підтримку всіх жінок, які працюють, поєднання їх роботи з вихованням дітей, зокрема грудним вигодовуванням. Праця жінок розглядається в широкому значенні як оплачувана зайнятість в формальному та неформальному секторах економіки, самозайнятість, сезонна, договірна, домашня робота та здійснення догляду.

Часто жінки вимушені припиняти грудне вигодовування тому що їм потрібно повернутись до роботи. Проведений в глобальному масштабі аналіз світових даних показав, що розповсюдженість виключно грудного вигодовування дітей вище в тих країнах, де законодавчо захищені права матерів на перерви в роботі для годування дітей.

Міжнародні стандарти захисту трудових прав жінок передбачені актами ООН, Міжнародної організації праці, Ради Європи, Європейського Союзу. Згідно із Законом України від 14 вересня 2006 року Україна взяла на себе зобов’язання вважати обов’язковими для України усі п’ять пунктів статті 8 Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Стаття 24 Конституції України  забезпечує жінкам можливість поєднувати працю з материнством. Це положення Конституції України знаходить своє вираження у цілому комплексі прав та гарантій, які закріплені законами України. Зокрема ст. 183 Кодексу законів про працю України  наголошує: «Жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини. Ці перерви надаються не рідше ніж через три години тривалістю не менше тридцяти хвилин кожна. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком». У проекті Трудового Кодексу України також збережено високий рівень охорони праці вагітних жінок і жінок, які мають дітей.

Для забезпечення найкращого росту, розвитку і здоров’я малюків протягом перших шести місяців життя їх потрібно годувати виключно грудним молоком, тобто з раціону дитини мають бути виключені всі види їжі та напоїв, навіть води, окрім грудного молока. Грудне молоко є ідеальною їжею для малюків, а грудне вигодовування є частиною репродуктивного процесу, який відіграє велику роль для здоров’я матерів.

Виключно грудне вигодовування є для матерів природним способом запобігання вагітності, який в 98% випадків дає захист від зачаття протягом перших шести місяців після народження дитини. Воно допомагає жінкам швидше позбавитись надлишкової ваги і сприяє зниженню розповсюдженості ожиріння. Як показали дані наукових досліджень, годування груддю зменшує вірогідність розвитку у жінок раку молочної залози та яєчників, остеопорозу і коронарної хвороби серця.

Таким чином, надзвичайне значення для сприяння грудному вигодовуванню мають належні правила та програми підтримки для працюючих жінок.

 

 

Добавить комментарий