Коментар Міністра охорони здоров’я України Василя Князевича щодо ситуації, яка склалася внаслідок розповсюдження вірусу А/ H1N1 Каліфорнія в Україні

А(Н1N1), грипп, профилактика, свинячий грипп (Грип А "H1N1"), эпидемии

Прес-служба МОЗ України

В жовтні 2009 року в західних областях України, а саме у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій різко ускладнилась епідемічна ситуація на гострі респіраторні вірусні інфекції (далі — ГРВІ).
Станом на 9.00 30.10.09 кількість захворілих складає понад 81 тисячу (81487 осіб), серед яких 33,5 тисячі дітей (33559) .
Госпіталізовано всього 2341 особа , з них 1100 дітей .
На жаль, мають місце 33 смертельних випадків .
Особливо загострилась ситуація з 19.10.09 у Тернопільській області, де вражено населення всіх районів області, в якій зареєстровано близько 30 тисяч.
Насторожує те, що захворювання вражає, передусім, молоде працездатне населення. Вік більшості померлих сягає від 20 до 50 років, є і випадки смерті 2-х дітей.
Особливістю епідпроцесу є ураження вагітних з трагічнимиёй1Ф наслідками — загибелі плоду, а у 2-х випадках і матері. Взагалі групами ризику захворювання є люди працездатного віку, вагітні, діти раннього віку та особи похилого віку, які, як правило не вражаються масово, але мають високий ризик ускладнень та смертності.
Ускладнюється перебіг захворювань у разі наявності супутніх серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання, цукрового діабету, послаблення імунної системи, ожиріння тощо.
Друга особливість — швидке розповсюдження по території. Випадки вже реєструються у Вінницькій, Хмельницькій, Закарпатській, Рівненській областях.
Третя — блискавичний перебіг від початку до розвитку нетипової пневмонії, яка у разі виникнення дуже важко піддається лікуванню.
Лікарі — практики бачили клінічну картину вірусної пневмонії, лабораторне підтвердження діагнозу є, на жаль, технологічно досить складним, тривалим по часу.
Однак, на сьогодні, маючи попередні результати лабораторних досліджень, ми можемо говорити про поширення в Україні вірусу грипу (А H1N1 Каліфорнія), пандемія якого сьогодні охопила країни світу.
Так за даними Всесвітнього організації охорони здоров’я в світі вже зареєстровано загальна кількість тільки лабораторно підтверджених випадків захворювань людей, викликаних пандемічним вірусом (А H1N1 Каліфорнія) 417 813, з них 5 455 закінчились смертю пацієнтів.
Практично сьогодні вночі МОЗ України (29.10.09-30.10.09) за наслідками роботи оперативної групи фахівців МОЗ та АМН України під головуванням Міністра охорони здоров’я проведено у м. Тернополі нараду керівників управлінь охорони здоров’я, наукових установ, головних державних санітарних лікарів та представників місцевої виконавчої влади районного, міського та обласного рівнів західного регіону.
Таким чином, дані розвитку епідпроцесу в уражених областях, клінічна картина перебігу захворювання, попередні результати лабораторних досліджень дозволяють з високим ступенем достовірності зробити висновок:
По-перше: в Україні розпочався активний епідпроцес на гострі вірусні респіраторні інфекції з циркуляцією збудників, як сезонного, так і пандемічного грипу (А H1N1 Каліфорнія);
По-друге: кількість захворювань в цих областях перевищила епідемічний поріг, що на 2-3 місяці випереджує попередні роки;
По-третє: наявна інформація дає підстави прогнозувати швидке поширення інфекції на всю територію України;
По-четверте: очікується значна кількість захворілих в короткий проміжок часу, з високим відсотком тяжкого перебігу захворювання та кількістю летальних випадків.
Такий розвиток подій МОЗ України прогнозувало ще навесні поточного року.
Це зумовило:
— Прийняття Урядом відповідного Розпорядження від 28.04.09 №446-р „Про затвердження плану заходів щодо запобігання виникненню серед населення захворювання на свинячий грип»;
— Здійснення централізованої закупівлі медикаментів, тест-систем, засобів індивідуального захисту та деззасобів, лабораторного обладнання;
— Розробку МОЗ України клінічних протоколів діагностики та лікування; рекомендацій щодо профілактики та іншого інструктивного матеріалу, який на сьогодні широко використовується в лікувально-профілактичних закладах та санепідслужбі;
— Попередження населення через ЗМІ про необхідність дотримання протиепідемічного режиму та інших вимог щодо недопущення розповсюдження респіраторних інфекцій. Видання Пам’яток для населення та медиків.
Таким чином, на сьогодні, з метою мінімізації впливу епідемії на стан здоров’я населення та національну безпеку держави, МОЗ пропонує наступне:
— Введення на всій території України обмежувальних заходів , зокрема:
— припинення роботи навчальних закладах усіх рівнів;
— обмеження проведення масових заходів;
— роботи закладів та установ, де скупчується на тривалий час населення (комп’ютерні зали, розважальні установи тощо);
— Посилення протиепідемічних режимів в аеропортах, вокзалах, метрополітені, транспортних засобах, ринка, підприємствах торгівлі, громадського харчування, на виробництві.
— Введення щоденного моніторингу за епідпроцесами на всій території країни.
— Продовжити проведення щеплення проти сезонного грипу контингентів ризику.
В Україні передбачено біля 20,5 тис. інфекційних ліжок (з яких 42% боксованих) і 30,5 тис. можуть бути перепрофільовані.
Виділено спеціалізовані палати для розміщення хворих та осіб з підозрою на новий грип А(H1/N1)-Каліфорнія, розроблено плани перепрофілювання ліжок в інших відділеннях для розгортання госпітальних баз на випадок епідускладнень.
Затверджено:
Оперативні плани заходів на випадок епідускладнень.
Наказом МОЗ України від 20.05.09 №189-Адм «Протокол діагностики та лікування нового грипу A(H1/N1) — Каліфорнія у дорослих»
Наказом МОЗ України від 02.06.2009 №385 «Клінічний протокол діагностики та лікування нового грипу А Н1N1 (Каліфорнія) у дітей».
Створено:
Мінімальний запас матеріальних ресурсів на випадок пандемії грипу (засоби індивідуального захисту, дезінфекційні засоби).
Оперативний штаб МОЗ України з реагування на ситуацію з розповсюдження грипу та гострих респіраторних захворювань в Україні (наказ МОЗ від 28.10.2009 № 280-о).
Створено робочу групу фахівців, яку з 28.10.2009 відряджено до м. Тернополя з метою вивчення ситуації у Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Львівській областях (назак МОЗ від 28.10.2009 № 281-о).
Визначено: Госпітальні та резервні бази для надання медичної допомоги, передбачено перепрофілювання ліжок.
Передбачено: Виділення в разі потреби медичного автотранспорту.
У зв’язку із ситуацією пропонується органам виконавчої влади:
1. В цілях координації організації і проведення профілактичних і протиепідемічних заходів на засіданнях оперативних комісій (штабів) з профілактики розповсюдження високопатогенного грипу під головуванням керівників органів виконавчої влади ввести в дію комплексні плани по проведенню протиепідемічних і протиепізоотичних заходів,   передбачити виділення додаткових асигнувань на ці цілі. Ввести в дію план перепрофілювання стаціонарів для госпіталізації хворих з грипом, викликаних високопатогенним вірусом і підозрілих на це захворювання. Передбачити виділення додаткового спеціалізованого автотранспорту для перевезення хворих, засобів зв’язку, створення запасу лікарських препаратів для профілактики і лікування хворих, дезинфекційних засобів і медичного устаткування, забезпечення, при необхідності, охорони.
2. Виділити додаткові приміщення і персонал, у разі введення обмежувальних заходів, для розміщення контактних осіб, передбачити запаси необхідного устаткування, інвентарю, продуктів харчування.
3. Встановити особистий контроль за реалізацією організаційних, профілактичних і протиепідемічних заходів, передбачених Регіональним планом підготовки до грипозної пандемії.
4. Підсилити епідеміологічний нагляд на об’єктах торгівлі, суспільного транспорту, в готелях, в установах охорони здоров’я та інших місцях масового скупчення людей.
5. Рекомендувати організаціям, що організуючим і здійснюють ділові і туристичні поїздки, культурний обмін утриматися, аж до особливого розпорядження, від поїздок до країн, де реєструється і розповсюджується захворювання.
6. Здійснювати широку санітарно-освітню роботу серед населення про заходи індивідуальної і суспільної профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій.
7. Забезпечити вірусологічні лабораторії устаткуванням, живильними середовищами, тест-системами для діагностики гострих респіраторних вірусних інфекцій і грипу типа А/H1N1/Калифорния/04/09.
8. Здійснювати оперативну взаємодію з Всесвітньою організацією охорони здоров’я і національними центрами епідеміологічного нагляду зарубіжних країн, що співробітничають з ВООЗ з питань розповсюдження захворювання, викликаного пандемічним грипом.
9. Міністерству закордонних справ України сприяти оперативному зв’язку з посольствами іноземних держав для вживання спільних заходів по попередженню завезення і розповсюдження захворювання.
10. Запропонувати Міністерству культури та туризму здійснювати в установленому порядку інформування туроператорів, турагентів і туристів про країни, неблагополучні по грипу типа А/H1N1/Каліфорнія/04/09.
11. Юридичним особам і індивідуальним підприємцям, що направляють громадян в країни, неблагополучні по грипу типа А/H1N1/Каліфорнія/04/09, а також здійснюючи тур операторську та турагентську діяльність, при організації поїздок в країни, неблагополучні по вказаному грипу інформувати громадян про санітарно-епідеміологічну обстановку і можливий ризик зараження в країнах, куди вони прямують, заходи особистої профілактики тощо.
На сьогодні МОЗ розроблено конкретний план дій в галузі охорони здоров’я, ситуація знаходиться на контролі керівництва держави.