Міжнародний день людей похилого віку – 1 жовтня 2009 року Международній день людей пожилого возраста – 1 октября 2009 года

антистресс, гіпертонія, Здоровье, профилактика, Спорт, фізкультура

Асоціація сімейних лікарів Києва та Київський міський Центр здоров’я повідомляють про проведення вітальної акції для людей похилого віку, яка відбудеться 1 жовтня 2009 р. о 14.00 в Амбулаторії сімейної медицини Шевченківського району міста Києва за адресою:
вул. Трьохсвятительська, 7, тел. 278–46–10

old.JPGЗ розвитком цивілізації зростає тривалість життя людей в усьому світі. Якщо первісні люди, за даними вчених, жили приблизно 25-30 років, то нині на Землі кількість людей лише 60-75 річного віку становить біля 600 млн. В Україні налічується понад 14 млн. пенсіонерів, а це люди, вік яких більший за 55-60 років. Як же досягти того, аби довге життя людини не стало важким «доживанням», а було повноцінним періодом людського життя, сповненим радощів, успіхів і перемог? Над цим розмірковують політики і філософи, соціальні працівники і педагоги, психологи та медики. Що може зробити сама людина для продовження свого активного довголіття?
Інтенсивні процеси росту і розвитку, формування органів і систем людського тіла, що характеризують дитинство та юність, з віком поступово сповільнюються, змінюючись процесами регенерації (відновлення) та знищення зруйнованих клітин, звільнення від зайвого. Під впливом численних несприятливих факторів, з якими впродовж життя зустрічається людина, її організм зазнає тих чи інших ушкоджень: як на рівні, видимому неозброєним оком — різноманітні травми, опіки, операції, так і на рівні самих клітин. Дослідження вчених свідчать, що дія тютюну, алкоголю, іонізуючого опромінення, а також нераціонального харчування, значних фізичних чи психічних навантажень або ж, навпаки, гіподинамії позначається на тонких механізмах регуляції життєдіяльності клітин, відновленні клітин або знищенні тих, що відпрацювали і потребують природної заміни. Відбувається збій у самій програмі збереження цілісності організму, внаслідок чого замість закономірного процесу заміни відмерлих клітин новими, починають утворюватися деформовані або й агресивні клітини на місці тих, які виконали свою роль і відпрацювали. Поступово розвиваються зміни, які призводять до порушення функцій органів і систем, спричиняють ті чи інші хвороби, які прийнято вважати «віковими». Зменшується еластичність судинних стінок, підвищується артеріальний тиск, погіршуються увага, зір, пам’ять, слух, збільшується ламкість кісток, погіршується робота опорно-рухового апарату, а це, в свою чергу, впливає на зниження працездатності, можливості самообслуговування людини. Але не все так безнадійно, як може здатися на перший погляд! В нашому організмі є багато рівнів захисту від будь-яких негативних впливів, ми багато можемо зробити у забезпеченні для себе такого здоров’я у старості, на яке заслуговуємо за принципом «хто шукає, той знаходить» або «якщо хочеш бути щасливим — будь ним!». Наприклад, ми знаємо, якого клопоту часто завдають людям літнього віку проблеми з опорно-руховим апаратом. З віком кістки втрачають еластичність, зокрема, під впливом гормональних зрушень, особливо це стосується  жінок, а внаслідок тривалої малорухомості, частого прийому послаблюючих препаратів, антикоагулянтів тощо може прискоритися процес розсмоктування кісткової тканини, так званий остеопороз. Кістки при цьому стають більш ламкими, що може стати причиною несподіваних і частих переломів кісток зап’ястя, передпліччя, кульшових суглобів, хребта у людей літнього віку. Аби запобігти цьому явищу, слід особливу увагу звертати на харчування та рухову активність. Для зміцнення кісток необхідне достатнє надходження природного кальцію, якого багато в молочних, кисло-молочних продуктах, різних сирах. Варто частіше вживати і пшоняну кашу (навіть присипати страви перемеленим на кавомолці пшоном), що допоможе поповнити організм багатьма необхідними сполуками. Не слід забувати, що такі рослини, як агрус, смородина, ревінь, щавель перешкоджають засвоєнню кальцію в організмі і у харчуванні варто дотримуватися розумного балансу.
Усвідомлене ставлення до рухового режиму, вправи для зміцнення м’язів спини і черевного пресу в положенні лежачи та сидячи, щоденні прогулянки на свіжому повітрі не менше 1,5-2 годин на день, максимальне використання можливостей самомасажу, плавання сприятимуть поліпшенню кровопостачання та живлення кісток та м’язів, збереженню їх функції. Всі ці заходи допоможуть у профілактиці таких неприємних, а часом, і небезпечних захворювань, як остеопороз, остеоартроз, остеохондроз та запобіганню   інших проблем, пов’язаних з пересуванням і роботою, з  руховим апаратом. Тіло людини має одну дуже  важливу особливість — найкраще зберігаються функції тих органів, які ми постійно і розумно тренуємо. Ті ж можливості, які не використовуються, організм ніби консервує, як непотрібні. Саме тому, даючи можливість розім’’ятися якомога більшій кількості суглобів, а їх  більше 200, ми сприяємо кращому живленню кістково-м’язового апарату, покращуємо його кровопостачання, і таким чином, допомагаємо збереженню можливостей рухатися, працювати, володіти своїм тілом. Недаремно ж сказано, що рух — це життя!
Важливим фактором забезпечення життєвої активності людини літнього віку є збереження зору — одного з головних каналів надходження інформації про зовнішній світ. Від того, наскільки зацікавлено і доброзичливо ставиться людина до світу, значною мірою залежить і стан її зору. Протягом життя зір поступово погіршується, порушується робота сльозових залоз, зменшується еластичність кришталика, його прозорість, відбуваються зміни в судинах ока тощо. Через те, що з віком поступово прогресує атрофія сльозових залоз, зменшується виділення сльози  та погіршується зволоження очного яблука. Це може викликати відчуття стороннього тіла, свербіння, дискомфорт при погляді на світло. Щоб уникнути цих неприємних відчуттів, варто змазувати краї повік вазеліном для очей, користуватися вітамінними очними краплями. Ці ж краплі стануть у пригоді і у випадках дрібних крововиливів, які часом трапляються у хворих на гіпертонічну хворобу, діабет, атеросклероз. У людей старшого віку, особливо у хворих на діабет та гіпертонічну хворобу, нерідко спостерігаються ознаки глаукоми: «літаючі мушки» перед очима, райдужні кола при погляді на джерело світла; може вранці непокоїти головний біль. Все це свідчить про можливий підвищений очний тиск, який може загрожувати погіршенням зору аж до сліпоти — необхідно якнайскоріше звернутися до офтальмолога за кваліфікованою консультацією, оскільки рання діагностика і своєчасне лікування можуть зберегти зір. На ефективність лікування впливає гігієнічний режим зорового навантаження. Читання, перегляд телепередач, робота, яка потребує напруження зору, мають здійснюватися при задовільному загальному освітленні. Варто час від часу давати певний перепочинок для очей, відриваючись від читання чи роботи і спрямовуючи свій погляд на далекі предмети — на стіні, стелі чи за вікном. Добре практикувати і так зване «малювання» поглядом кола і півкіл, вісімки. Надзвичайно корисні як для загального зміцнення здоров’я, так і для збереження зору помірні фізичні навантаження (на відміну від різких нахилів вниз чи різкого піднімання великого вантажу), прогулянки на свіжому повітрі, обмеження вживання чаю, кави та й, загалом, рідини (не більше 1,5-2л на добу). Бажано не захоплюватися солоною їжею, яка сприяє зайвій затримці рідини в організмі. Спокійне, доброзичливе і мудре ставлення до навколишнього світу та людей допомагає уникнути негативних стресів та їх небажаних для зору наслідків.
Поширена скарга людей похилого віку – послаблена пам’ять, як прояв склерозу судин. Пам’ять по відношенню до  зорової і просторової інформації з віком страждає більше, ніж та, яка пов’язана з мовною інформацією. Розмовляти людині доводиться все життя і мовні функції постійно тренуються, отже тренується й даний вид запам’ятовування. Дослідження вчених підтверджують, що здатність до навчання та пам’ять можуть зберігатися і не погіршуватися до глибокої старості. В будь-якому віці людина може успішно тренувати свій мозок і, зокрема, процеси запам’ятовування. Цьому може сприяти постійне тренування розумових здібностей, прослуховування лекцій і радіопередач, музичних творів чи віршів з наступним обговоренням їх із знайомими та родичами. Варто концентрувати увагу на суті матеріалу, не поспішаючи і не напружуючись в бажанні все запам’ятати. Активізації роботи мозку допомагає знаходження для себе цікавого заняття, творчий пошук у ставленні до будь-якої справи, різноманітні інтереси, активний спосіб життя і спілкування — не лише з ровесниками, а й з молоддю, дітьми. Важливо тренувати образну, ейдетичну пам’ять. Для цього в кінці дня, заплющивши очі, необхідно згадати і побачити внутрішнім зором найбільш приємне, що відбулося за день — чи то зустріч з симпатичною людиною, чи красиву квітку, чи смачну страву, спробувати подумки «роздивитися» найменші їх деталі. Поступово таке тренування дасть можливість пригадувати і відчувати в найтонших відтінках все більше радісних моментів життя. Це не лише додаватиме бадьорості і оптимізму, а щодня сприятиме поліпшенню пам’яті.
Важко переоцінити роль головного мозку для повноцінного життя людини. Як кажуть, «мозок — це візок, на якому їде все»! Саме зміни клітин головного мозку можна вважати, до певної міри, визначальними для процесів старіння всього організму, а, отже, і тривалості життя взагалі. Тому не варто шкодувати сил і часу на так звану «гімнастику для мозку». Один з її варіантів був запропонований ученим Сергієм Вербіним, який займався розробкою методів активації розумової діяльності для здійснення космічних програм. Метою його гімнастики є усування чотирьох основних небезпек, які, як вважає вчений,  підстерігають кожного: забруднення клітин і клітинних мембран, заповнення просвіту судин і капілярів мозку атеросклеротичними бляшками, здавлювання судин мозку жировими клітинами і, як наслідок, погіршення мозкового кровообігу, уповільнення швидкості кровотоку, зокрема, через недостатню кількість вживання рідини. Для очищення судин, поліпшення мозкового кровообігу пропонується вживання настоїв та відварів липового цвіту, листя конюшини, материнки, звіробою, суниці, смородини. Перед обідом добре випити склянку соку — яблучного, капустяного, морквяного. За обідом та вечерею бажано з’їсти укропу, петрушки або морквину, салат з капусти,  порцію гречаної каші, які гратимуть роль своєрідного природного «віника». Протягом дня автор рекомендує випивати 2-2,5 л води або компоту з сухофруктів. Для очищення крові і судин головного мозку пропонуються специфічні страви з відомих своєю антисклеротичною дією рослин: хрону, цибулі, часнику, настоянки з меліси, дев’ясилу. Іншим компонентом «гімнастики для мозку» є дихальні вправи, особливо тренування організму на затримку дихання після видиху. Затримка дихання в такому режимі сприяє розслабленню спазмованих м’язів, судин тощо, допомагає заспокоєнню, сприяє зниженню артеріального тиску. Рекомендується також 10-хвилинна вправа ритмічного дихання, коли вдих, затримка дихання, видих і знову затримка дихання розраховується на 8 ударів пульсу, в цьому проглядається спільне з методом Бутейка. Дихальні вправи бажано здійснювати на свіжому повітрі; добре сполучати з елементами ароматерапії — запахами гвоздики, лаврового листу, укропу, коріандру, свіжої петрушки, базиліка, трояндового масла, масла чайного дерева. Важливою складовою допомоги для мозку є фізичні вправи, які складаються з поворотів та нахилів голови та нахилів всього тіла — повільно нарощуючи кількість повторів. Наступним важливим аспектом гімнастики для мозку є харчування. Для можливості достатнього утворення адреналіну та норадреналіну бажано споживати рибу, м’ясо птиці, сир, сметану, яйця. Щоб забезпечити оптимальну функцію мозку і збереження нормального психічного стану, потрібна незамінна амінокислота триптофан, достатня кількість її в їжі допомагає, на думку вчених, призупинити процеси старіння. Триптофану багато в м’ясі птиці, рибі, горіхах, інжирі, фініках, куразі, бананах, винограді. Для збереження швидкого і ясного мислення бажано вживати продукти, багаті амінокислотою лізином. Це — кукурудза, какао, бобові, горіхи, пророслі зернята соняшника, пшениці, вівса. Особливо корисний вівсяний відвар. Для забезпечення правильного холестеринового обміну, крім названих раніше продуктів, бажане вживання капусти, моркви, зеленого горошку, кавуна, дині. Безумовно, раціональне харчування необхідне для успішного функціонування не лише головного мозку, але й для всього організму в цілому. Але те, що принесе користь «головнокомандуючому», буде, звісно, корисним і для всієї його «армії» клітин, органів і систем. Для гарної роботи мозку варто не забувати і відоме прислів’я: «тримай ноги в теплі, а голову в холоді»; цьому сприятиме умивання, обливання холодною водою, поступове загартування всього організму.
І, нарешті, останнє і найважливіше: щоб мозок не старів, йому потрібно постійно давати роботу — думати, читати, перебувати в постійному натренованому стані. Тому інтелектуальне навантаження — необхідна складова гімнастики для мозку. Це можуть бути кросворди, тренування ейдетичної пам’яті, читання, вивчення мови і заняття епістолярним жанром, розмірковування над щоденним власним розвитком та удосконаленням.  Взаємовідносини в сім’ї, з оточуючими є індикатором такого внутрішнього удосконалення. Все це не тільки цікаві і корисні види діяльності, але й тренажери, які розвивають наші розумові здібності, не дають гальмувати роботу мозку. Молодість людини не є її заслугою, а результатом, наслідком того, як людина живе. Уміння дожити до глибокої старості і залишитися молодим душею і серцем, любити людей і навколишній світ, зберегти ясний розум і радість життя варті зусиль і гідні глибокої поваги.  У людини високого духу, щедрої душі і мудрого розуму і тіло буде міцним. Доброго здоров’я, гарного настрою і активного довголіття вам, дорогі друзі!