Інформація про підготовку впровадження в Україні масової профілактики йоддефіцитних захворювань методом йодування харчової солі.

йод-недостатність, профилактика, репродукция, родителям

 Санітарна просвіта, за одним з визначень експертів ВООЗ,  має на меті такий стан, коли населення хоче бути здоровим, знає, як це робити, робить те, що знає і звертається по допомогу, коли в цьому виникає потреба.
 Для того, щоб у молодого подружжя дитина народилася здоровою, майбутнім батькам необхідно подолати багато ризиків. Все починається з дієздатності статевих чоловічих клітин. Якщо у половини з них знижена рухливість, зачаття стає неможливим. Куріння, зловживання алкоголем, задавнені хвороби, професійні шкідливі фактори здатні знижувати рухливість сперматозоїдів.
Якщо в багатолюдній аудиторії дорослих людей спитати, хто планував зачаття своїх дітей, піднімуться одна-дві руки. Дитина з’явилась на світ тому, що так сталося. Хто з жінок перед зачаттям знизив надмірну вагу тіла, пролікував карієс, захворювання печінки, інші хронічні хвороби? Хто зачав дитину в стані алкогольного сп’яніння? Чи курить Ваш чоловік, чи курите Ви самі?
Відповіді на ці питання шокують будь-кого. Тому на фоні інших факторів ризику такий профілактичний захід як подолання йододефіцитних станів виглядає найбільш простою справою. Адже для цього сім’ї потрібно лише постійно вживати йодовану сіль.
За даними Держкомстату, 8% новонароджених України  народжуються від матерів з йододефіцитом, тобто щорічно з’являється на світ 34275 дітей із зниженим вродженим інтелектом, внаслідок чого економічні втрати держави  складають 43 млн. доларів. Такі розрахунки представлені в Резолюції засідання круглого столу з проблем профілактики йодзалежних  захворювань третього Національного конгресу з біоетики (10.10.2007 р.).
У відділенні ендокринної гінекології і планування сім’ї Київської міської клінічної лікарні № 16 у половини вагітних із загрозою переривання вагітності на ранній стадії  виявлені захворювання щитовидної залози, які зумовлені головним чином йодною недостатністю. Ендокринологи радять жінкам при плануванні вагітності зробити аналіз сечі на вміст йоду. Цей показник слугує своєрідним індикатором, допомагає своєчасно виявити дефіцит і, завдяки призначеному лікуванню йодними препаратами, вже протягом кількох тижнів поповнити запаси йоду в організмі жінки.
Відомо, що власна щитоподібна залоза майбутньої дитини починає функціонувати з 12-го тижня внутрішньоутробного життя, але потреба у тиреоїдних гормонах, в склад яких входить йод, виникає раніше, в процесі ембріогенезу, коли формуються найбільш важливі структури головного мозку плода. Згодом, починаючи з 2-го триместру, за обов’язкової участі гормонів матері та власних розвивається центральна нервова система, орган слуху. Дефіцит гормонів на цьому етапі розвитку обумовлює неврологічну симптоматику, характерну для ендемічного кретинізму.
Наприкінці вагітності та під час годування дитини грудним молоком тиреоїдині гормони матері істотно впливають на дозрівання мозку, формування здатності до асоціативного та абстрактного мислення.
Таким чином, в умовах дефіциту йоду знижується функціональна активність щитоподібної залози і матері, і плода, що підвищує ризик народження неповноцінної дитини. Підвищується також ризик викиднів, мертвонароджень, народжень дітей в асфіксії, з вадами розвитку, формування анемії у вагітних. В подальшому спостерігається затримка психомоторного розвитку дітей.
Нестача йоду в організмі впливає на розумову здатність дітей старшого віку, дорослих, обумовлює безпліддя і через 2-3 покоління загрожує спричинити інтелектуальний занепад нації.
В Україні майже 50 років застосовувалась така схема профілактики, як вживання населенням йодованої кухонної солі. Розпад СРСР і наступні зміни зашкодили виконанню профілактичних заходів в цьому напрямку, звели нанівець вже досягнуте. Йодування солі на солепідприємствах почали здійснювати з порушенням технологічних вимог, примітивно. А згодом його й зовсім припинили через гостру нестачу йодистих препаратів. Рівень йодзалежних захворювань значно підвищився після аварії на ЧАЕС та в зв’язку з припиненням йодопрофілактики.
Зараз деякі позитивні зрушення у поліпшенні йодного забезпечення, обумовлені виконанням «Державної програми профілактики йодної недостатності у населення на 2002-2005 роки», мають тимчасовий характер і не виконують свого завдання поліпшення здоров’я населення. Необхідне законодавче рішення про йодування  харчової солі, адже загальне йодування солі (в тому числі і тої, що додається  в корми для худоби) рекомендоване ВООЗ та ЮНІСЕФ в якості універсального високоекономічного методу ліквідації йоддефіцитних захворювань в глобальному масштабі. А поки що наша країна за рівнем проведення масової йодної профілактики  серед 28 країн Європи займає 25 місце.

Добавить комментарий