Профілактика хронічних хвороб

Здоровье, профилактика

На одному з освітніх семінарів для медичних та соціальних працівників професор з Америки розповідала про особливості поведінки підлітків в світі. Проблеми підлітків майже всюди однакові – раннє прилучення до тютюнокуріння, алкоголю, наркотиків, надто ранній початок статевих відносин і все те негативне, що з цим пов’язано.
Слухачів вразило просте рішення, яке знайшли для збереження здоров’я дітей в Австралії. Розробка програми оздоровлення була доручена відомому вченому. Для оголошення рішення йому надали рівно хвилину на національному радіо. Півхвилини знадобилось для перелічення всіх наукових звань професора, а головна думка, яка прозвучала в ефірі протягом кількох секунд зводилась до фрази: “Keep kid busy!” – «Дитина має бути зайнятою». Негайно по всій країні були побудовані парки з гірками для катання на скейтбордах, які насправді стали користуватись великим попитом. Але трохи згодом наркотики легше всього виявилося купувати саме в таких парках. Дійшло до того, що парки вирішили знищити. Добре, що знайшлися люди, які підказали маленьку, але  головну деталь. Разом з дітьми мають знаходитись дорослі люди, які б підтримували, підбадьорювали, вчили.
Цікаво, що в Дарницькому районі Києва майже так, як в Австралії, працює з дітьми районний Центр здоров’я (при Київській міській лікарні №1). В дитячих садочках за підтримки керівництва району створюються спортивні майданчики, кімнати здоров’я, відомі тренери проводять спортивні дитячі свята. Таким досвідом не соромно поділитись навіть з Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
Заклад очолює чудова людина, лікар вищої категорії, видатний спортсмен та тренер Туранський Анатолій Іванович. Сам майстер спорту з класичної боротьби, чемпіон збройних сил СРСР та УРСР, президент футбольного клубу «Добро», він в свій час готував багатьох спортсменів України до перемог на Олімпійських іграх та Чемпіонатах світу, а зараз опікується дітьми району.
 Анатолій Іванович каже: „Перед усе, для гармонійного розвитку дитині необхідний рух. Він стимулює здатність дитини мислити, мовний апарат. Ще змалечку турботливі батьки грають з малечею в пальчикові ігри, усвідомлюючи, що це, як ніщо інше, сприяє його розвитку. Але не всі знають, що і більш старшим дітям, як повітря, необхідний рух. Тіло дитини, його постава, пози, які він приймає, є зовнішнім виразом психоемоційного душевного стану. В теперішній, дуже непростий навіть для дорослих, час діти все частіше переживають почуття, для них не характерні: душевний біль, самотність, пригніченість, беззахисність. Надмірні психологічні навантаження не сприймаються свідомістю дитини, придушуються.  Такі приховані почуття, емоції створюють напругу м’язів та енергетичні блоки. Дитина відчуває фізичний дискомфорт, який проявляє себе напругою м’язової тканини, порушенням функції внутрішніх органів і систем, болем, а пізніше – і психосоматичними захворюваннями. Дуже важливо своєчасно помітити зміни, що виникають на рівні фізичного тіла у вигляді порушення постави, деформації хребта, плоскостопості, скривлення ніг, порушення поз стоячи і сидячи, що приводить до гравітаційних сколіозів.  Сколіози діагностують зараз у більшості дітей. Протягом навчання в школі кількість дітей з хворим серцем збільшується в 2,3 рази, ендокринними захворюваннями – вдвічі.
Тому Дарницьким Центром здоров’я проводиться поглиблене обстеження стану здоров’я дітей дошкільних та шкільних закладів, за результатами діагностики призначається раціональне фізичне навантаження, формуються оздоровчі групи з лікувальної фізкультури, де проводиться корекція постави, прививаються навички здорового способу життя, які дитина пронесе через все життя. З дітьми працюють люди, які вміють говорити мовою тіла, а тіло, як відомо є храмом для душі.
Центр здоров’я опікується футбольним клубом «Добро», велосипедними клубами «Святошин» та «Артем», єдиним в Україні риболовним клубом «Рибасик». В Центрі проходять тренування з легкої атлетики, боротьби, гімнастики та інших видів спорту. Діти, змагаючись з однолітками, набули багатьох нагород, але головною з них є здоров’я, радість спілкування та рухової активності. Крім того, дітям прививається вміння працювати та відпочивати, концентрувати свої зусилля на виконанні поставлених задач, досягненні цілей, вихованні сили волі, почуття відповідальності за прийняття та виконання життєво необхідних рішень. Робота футбольного клубу відмічена подякою мера міста О.Омельченка. На базі уже існуючих спортивних клубів створено соціально-дослідну модель «Дитячого клубу естетично-духовного розвитку, загально-фізичної та спеціальної спортивної підготовки».
У найбільш проблематичній щодо стану фізичного здоров’я школярів, середній школі району № 261, у якій переважно навчаються  діти ліквідаторів аварії на ЧАЕС, школі-дитячому садочку «Пролісок», організовані  заняття зі спортивної оздоровчої ходи. З дітьми займається заслужений тренер України Олександр Шимко. Результати дивовижні. Діти оздоровились і стали краще вчитись. Спортивна оздоровча хода залучає всі м’язи, що покращує поставу дітей, вирівнює ноги, а головне – робить дітей витривалими, спокійними та впевненими у собі, знімає дитячі страхи.
Результатом роботи Дарницького Центру здоров’я в останні роки, якщо говорити сухою мовою статистичних звітів, є наявність тенденції до підвищення відсотку дітей з високим та вищим за середній рівні здоров’я. За даними Дарницького РУВС МВС України у м. Києві, кількість правопорушень, здійснених дітьми та підлітками в мікрорайонах «Рембаза» та колишнього радіозаводу Дарницького району, знизилась в останні роки в три рази. Але статистика не може підрахувати, скільки дітей та підлітків відвойовано від хвороб, шкідливого впливу вулиці, а інколи — і батьків.
Дорослі люди здебільшого не знають, що алкоголь і тютюн – наркотики. Довготривалі дослідження НДІ педіатрії, акушерства і гінекології в межах Національної програми «Діти України» та міжнародної програми ВООЗ «Діти 90-х» показали, що п’ятій частині дітей до трирічного віку батьки давали пробувати алкогольні напої, приблизно стільки ж дітей постійно зазнають впливу пасивного куріння вдома. Таке виховання призводить до того, що в 11-13 років сигарети пробували 30% дітей, постійно курять 10%. У 16-17 років кількість курців серед хлопців становить 40%, серед дівчат – 20%.  Відзначається недостатній рівень санітарної культури в багатьох сім’ях – не виконуються елементарні правила приготування їжі, режиму навчання та відпочинку, загартування та фізичної активності дітей.
Європейський конгрес кардіологів в Мюнхені відмітив негативні особливості стилю життя дорослих українців. За даними науковців Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України та Інституту терапії АМН України (Харків), 10% населення ніколи не перевіряли свою вагу, тільки 6% хворих на серцево-судинні захворювання дотримуються низькохолестеринової дієти, а третина населення має порушення ліпідного обміну. Рекомендації стосовно здорового способу життя від лікарів отримують тільки 10% хворих. Фізичними вправами на постійній основі, до поту, займається 6% населення. Результатом є найвища в Європі смертність від серцево-судинних захворювань. Хворих на серцево-судинну патологію в країні зареєстровано більше 20 млн., гіпертонічна хвороба виявлена у 10 млн. людей, ішемічна хвороба серця – у 7,6 млн. Щорічно виникає більше 50 тис. інфарктів міокарда і близько 120 тис. інсультів. Половина хворих — працездатного віку.
В усьому світі і в нашій країні дуже поширеними є помилкові погляди по відношенню до хронічних хвороб. Тому ВООЗ рекомендує спеціально їх розглянути та навести незаперечні факти, які б допомогли людям змінити звичні уяви, свою поведінку. Вітчизняними валеологами сформульовані головні принципи послідовності освоєння людиною здорового способу життя: «Я знаю», «Я хочу», «Я вмію», «Я роблю». Здоровий спосіб життя починається зі здорового способу мислення. Знання, які набуває людина протягом життя, мають стати не тільки переконаннями, а перетворитись на активні оздоровчі дії, стати основою самозберігаючої поведінки.
Хронічні хвороби включають хвороби серця, інсульт, рак, хронічні захворювання органів дихання і діабет. Вони суттєво обмежують економічне зростання, скорочують потенціал розвитку держав.
Зниження зору і сліпота, зниження слуху і глухота, хвороби ротової порожнини та генетичні порушення є хронічними станами, які складають значну частину тягаря хвороб.

Помилкові погляди на хронічні хвороби та їх спростування
1. Вважається, що хронічні хвороби неминучі. Насправді, головні причини хронічних хвороб відомі і усунення цих факторів ризику сприяє запобіганню не менше 80% всіх випадків захворювань серця, інсультів і діабету другого типу в молодому віці, а також 40% випадків злоякісних захворювань.

2. Більшість людей вважають хронічні хвороби результатом нездорового способу життя самої людини. Але про наслідки індивідуальної відповідальності мова може йти тільки в тому випадку, коли громадяни мають справедливий доступ до здорового способу життя і користуються підтримкою при здійсненні здорового вибору. Державі відводиться важлива місія зміцнення здоров’я та підвищення добробуту людей, надання підтримки уразливим групам. Це особливо стосується дітей, які не мають можливості вибору своєї середи проживання, раціону харчування, умов існування без пасивного впливу тютюнового диму. Крім того, діти мають значно обмежену здатність розуміти довгострокові наслідки своєї поведінки. Тому 2006 рік оголошено в Україні роком захисту прав дітей. Незаможні люди також потребують підтримки у здійсненні здорового вибору. Це неодмінно призведе до скорочення ризиків та подолання соціальної нерівності.

3. Хронічні хвороби вважаються характерними для людей похилого віку. Але відомо, що четверта частина смертних випадків в результаті хронічних хвороб припадає на осіб, молодших 60 років. В країнах з низькими та середніми рівнями прибутків спостерігається тенденція до захворювань та смерті в більш молодому віці. Ожиріння внаслідок неповноцінного та незбалансованого харчування, недостатня фізична активність, тютюнокуріння ушкоджують здоров’я дітей та молоді, сприяють ранньому розвитку серйозних хронічних хвороб. Щорічно в світі помирають в результаті:
— вживання тютюну — 4,9 млн осіб;
— надмірної ваги або ожиріння — 2,6 млн осіб;
— підвищеного загального рівня холестерину — 4,4 млн осіб;
— високого кров’яного тиску – 7,1 млн осіб.

4. Хронічні хвороби, особливо серця, на думку багатьох людей, характерні в основному для чоловіків. Але факти свідчать про майже однакову уразливість як чоловіків, так і жінок до хронічних хвороб, в тому числі серця. Майже кожна сім’я має приклад запеклої боротьби людини за життя та здоров’я, коли приходить тяжка хвороба. Так, одразу стає можливим відмовитись від шкідливих звичок, які за інших умов здавались непереборними, почати займатись оздоровчими вправами, а іноді вдатись до зовсім відчайдушних кроків. Доктор Кеннет Купер, відомий як автор аеробіки, розповідає про чоловіка, в якого часто траплялись серцеві напади. Він прийняв рішення піти з життя, щоб звільнитися від постійного серцевого болю. Якось ввечері, простившись з жінкою,  вийшов на вулицю та кинувся бігти так енергійно та швидко, як тільки міг, поки не впав знесилений. Для людини, що страждає на стенокардію та постійно потерпає від серцевих нападів, це було б надійним засобом піти з життя. Але, на його великий подив, він не помер. Наступного дня повторив спробу — і знову вижив, в кінці тижня  бігав вже значно швидше та довше, біль в серці не виникав. Наприкінці шостого тижня став таким міцним та енергійним, що й не згадував про свій намір.

5. Є стійкі і дуже поширені уявлення, які заважають людям раз і назавжди зробити здоровий вибір. До такого роду хибних поглядів відносяться такі: «Мій дід курив, пив, мав надмірну вагу і дожив до 96 років». В будь-якій популяції є частка людей, які, незважаючи на вплив факторів ризику розвитку хронічних хвороб, живуть довго. Є також певна частина людей, здавалось би цілком вільних від впливу щкідливих впливів, які, тим не менш, хворіють і помирають в молодому віці. Проте, значна більшість хронічних хвороб пояснюється надзвичайно розповсюдженими факторами ризику і при їх усуненні може бути попереджена.

6. Нерідко чуємо таку думку: «Всім судиться від чогось померти». Це, безумовно, так, але смерть не повинна бути повільною, болючою або передчасною. Більшість хронічних хвороб не закінчуються швидкою смертю. Вони скоріш викликають прогресуюче погіршення стану здоров’я, наростання слабкості, особливо коли хворому не надається відповідна правильна та своєчасна медична допомога. Епідеміологи вважають, що діабет в тій чи іншій мірі ушкоджує третину населення. Але необізнаність, несвоєчасне звернення за медичною допомогою, іноді відкладене на роки, відсутність відповідного контролю рівню цукру в крові, невиконання вимог до харчування призводять до ампутацій кінцівок та інших тяжких наслідків.

7. Битує погляд, що країнам з низьким та середнім рівнем прибутків населення необхідно в першу чергу боротися з інфекційними хворобами. Насправді такі країни знаходяться в самому центрі як попередніх, так і нових проблем охорони здоров’я. Змагаючись з інфекційними хворобами, країни стикаються з стрімким наростанням факторів ризику розвитку хронічних хвороб та смертності від них, особливо в містах. Такі ризики є передвісниками величезного майбутнього тягаря хвороб.

8. Профілактику та боротьбу з хронічними хворобами вважають надто дороговартісними, особливо для країн з низьким та середнім рівнем прибутків населення. В дійсності, вже надійно апробовані заходи по відношенню до хронічних хвороб, надзвичайно економічно прибуткові в усіх регіонах світу, включаючи країни Африки, розташовані на південь від Сахари. Тільки невеликі зміни в системі харчування та фізичної активності людей, які відносяться до групи високого ризику, дозволили б попередити майже 60% випадків захворювань на цукровий діабет другого типу. Взаємозв’язок особливостей харчування з розвитком серцево-судинних та інших неінфекційних захворювань підтверджений в численних експериментах, клінічних та епідеміологічних дослідженнях.
З чого почати оздоровлення?
Внесок фізичної активності людини у формування її здоров’я і добробуту став загальновідомим. Доведено і знайшло відображення в найавторитетніших наукових виданнях, що регулярна фізична активність знижує ризик розвитку коронарної серцевої недостатності, раку товстої кишки, інсульту, гіпертонії, діабету, ожиріння, остеопорозу і депресії. Щотижнева загальна тривалість фізичної активності має бути не менше 4 годин і обов’язково супроводжуватись потовиділенням.
Найбільш ефективною схемою фізичної активності при ожирінні та цукровому діабеті ІІ типу є щоденні, протягом 30-40 хвилин фізичні вправи. Саме такі тривалі навантаження підвищують швидкість поглинання глюкози м’язами в 7-10 разів, допомагають позбутися запасів жиру, тоді як при нетривалому фізичному навантаженні в якості субстрату енергії використовується тільки глікоген м’язів.
Такі хронічні хвороби як серцево-судинні, деякі форми раку безпосередньо пов’язані з особливостями харчування. При ожирінні потрібно зменшити калорійність добового раціону як мінімум на 500 ккал – перш за все за рахунок жирів. Разом з тим добова калорійність не повинна бути нижчою за 1200 ккал для жінок та 1500 ккал – для чоловіків.
Провідними вченими в галузі профілактичної медицини узагальнені існуючі зарубіжні та вітчизняні матеріали з проблем здорового харчування. Вони коротко сформульовані в наступних десяти порадах:
1. Здорова збалансована дієта має базуватися на різноманітних продуктах, переважно рослинного, а не тваринного походження.
   2. Хліб, страви та харчові продукти з круп та макаронних виробів, картоплі доцільно вживати кілька разів на день в кожний прийом їжі.
 3. Різноманітні овочі та фрукти необхідно вживати кілька разів протягом дня і в кількості більше 400 г/добу додатково до картоплі. Перевагу слід віддавати овочам та фруктам, які вирощені в місцевих умовах.
 4. Молоко і молочні продукти з низьким вмістом жиру та натрію (кефір, кисле молоко, сир, йогурт) слід вживати щоденно.
 5. М’ясо та м’ясні продукти з високим вмістом жиру слід замінити бобовими, рибою, птицею та нежирними сортами м’яса. Порції м’яса, риби та птиці мають бути невеликими.
 6. Загальне вживання жиру, в тому числі жиру, який міститься в м’ясі, молоці та інших продуктах, використовується для приготування їжі, має складати від 15 до 30% добової енергетичної цінності їжі. Доцільно віддавати перевагу приготуванню продуктів на пару, шляхом відварювання, запікання, або приготування в мікрохвильовій печі. Слід зменшити додавання жирів в процесі приготування їжі.
 7. Перевагу слід віддавати дієті з низьким вмістом вуглеводів (не більше 10% від добової енергетичної цінності раціону).
 8. Загальне вживання кухонної солі з урахуванням її вмісту в хлібі, консервованих та інших продуктах, не повинно перевищувати 1 чайної ложки  (6 г) на день. Рекомендується використовувати тільки йодовану сіль.
 9. Оптимальна маса тіла має відповідати рекомендованим межам співвідношення ваги та зросту людини (індекс маси тіла від 20 до 24,9 кг/м2). Слід підтримувати хоча б помірний рівень фізичної активності.
 10. Вживання алкоголю, якщо воно має місце, не повинно перевищувати двох порцій на день (кожна порція містить 10 г алкоголю). При щоденному вживанні рекомендовано утримуватись від прийому алкоголю хоча б раз на тиждень.
Сценарій майбутнього
В деяких країнах завдяки використанню існуючих знань був досягнутий значний прогрес у збільшенні очікуваної тривалості життя та якості життя осіб середнього та похилого віку. Так, наприклад, за останні три десятиріччя в Австралії, Канаді, Великій Британії і США відмічається зниження показників смертності від хвороб серця, яке сягає 70%.
 Такі країни з середнім рівнем прибутків як Польща, також змогли досягти за останні роки суттєвого покращення. Це стало можливим завдяки комплексним заходам, спрямованим як на все населення, так і на окремих громадян у подоланні провідних факторів ризику. Наприклад, боротьба з тютюнокурінням, проведена Польщею в останні роки, вважається еталонною для всіх країн світу.
 Сукупна загальна кількість врятованого життя людей в результаті зниження показників смертності вражає. За оцінками ВООЗ, тільки в США з 1970 по 2000 рік було попереджено 14 млн випадків смерті від серцевих хвороб, за той же період у Великій Британії були врятовані 3 млн людей.
 ВООЗ, базуючись на кращих світових прикладах, пропонує країнам-учасницям в наступні 10 років щорічно скорочувати показники смертності від всіх хронічних хвороб додатково на 2% до тенденцій, які існують. Таким чином, до 2015 року стане можливим попередити 36 млн випадків смерті від хронічних хвороб, отримати значні економічні прибутки. Ця благородна і смілива мета є реальною. Але країнам необхідно буде розглянути свої пріоритети, збільшити інвестиції у попередження хвороб. Для подолання хибних уявлень, інерції мислення знадобиться певна мужність та цілеспрямованість. Перед нами тяжкий шлях, але його необхідно пройти як державі, так і кожному громадянину.
Період між впровадженням превентивних заходів і досягненням бажаних результатів може бути досить довгим. Багато в чому це залежатиме від усвідомлення кожною людиною відповідальності за своє здоров’я та здоров’я дітей, суворого контролю виконання вже прийнятих директивних документів, відповідного фінансування запланованих заходів.
Досвід різних країн світу свідчить, що прості зміни в поведінці та способі життя можуть в значній мірі сприяти попередженню захворювань, зміцненню здоров’я населення.

Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

Наказ МОЗ України № 311 від 24.06.05р. «Про затвердження комплексного плану «Профілактика та подолання тютюнокуріння в Україні на 2005-2010 роки»

Розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1235 від 12.07.05р. «Про Заходи щодо обмеження тютюнокуріння в м. Києві»

Добавить комментарий