Всесвітній день боротьби з гепатитом

Вірусний гепатит, Всесвітній день боротьби з гепатитом, Здоровье, свята

 Гепатит   «Prevention of viral hepatitis»

    «Профілактика вірусних гепатитів»

500 млн. людей в світі живуть з вірусними гепатитами В та С, 1,4 млн. – щорічно вмирають від цих інфекцій. Передачу вірусу і нові зараження можливо попередити шляхом більшої інформованості населення, покращення послуг вакцинації, безпеки переливання крові, зменшення ризиків інфікування. Щорічна кампанія, яка проводиться 28 липня, спрямована не тільки на все населення та інфікованих пацієнтів, але і на оцінку ефективності лікування, обслуговування в сфері профілактики гепатитів.

Вірусний гепатит – це запалення печінки, яке викликано одним з головних п’яти вірусів: А, В, С, D і E. Ці віруси передаються різними шляхами: гепатит А і Е – через забруднені харчові продукти і воду, гепатит В – через небезпечну кров і інші рідини організму, гепатит С – головним чином через заражену кров, гепатит D – в якості додаткової інфекції при зараженні гепатитом В.

До розповсюджених способів передачі вірусних гепатитів B, C, D входять внутрішньовенне введення наркотиків, інвазивні медичні процедури з використанням обладнання, переливання зараженої крові, передача від матері до дитини під час пологів, грудного вигодовування, а також при прямих сексуальних контактах, косметичних процедурах, наколюваннях, при побутових контактах через рани та мікротравми при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками. Джерелом інфекції є хворі з гострими та хронічними формами вірусних гепатитів. Наслідками вірусних гепатитів В і С можуть бути цироз та рак печінки.

Вірусні гепатити більш заразні, ніж ВІЛ-інфекція: для порівняння — після уколу інфікованою голкою ступінь ризику захворіти на ВІЛ-інфекцію становить 0,3%, на гепатит С – 3%, на гепатит В – 30%.

Вірус гепатиту В стійкий в навколишньому середовищі. При кип’ятінні гине через 45 хвилин, в замороженому стані зберігає інфекційну активність протягом 15-20 років. Період від зараження до прояву хвороби в середньому складає від 45 до 180 днів. Гострий гепатит В може протікати з обмеженими проявами симптомів або безсимптомно, може супроводжуватись жовтяницею (шкіри, очей), потемнінням сечі, нудотою, блюванням, болями в животі. Зазвичай людина одужує після перенесеної хвороби, але у невеликої частки людей інфекція переходить в хронічну форму.

Типовим для гепатиту С в начальному періоді хвороби є безсимптомне клінічне протікання, складність ранньої діагностики, високий ризик переходу в хронічну форму. Саме цей тип гепатиту називають «ласкавим вбивцею».

Головне управління Держсанепідслужби в місті Києві повідомляє, що протягом 2014 року в місті Києві зареєстровано 936 випадків вірусних гепатитів, з них частка гострого вірусного гепатиту В становила 17,3%, хронічного – 10,4%. Зареєстровано 7 випадків захворювань дітей на гострий вірусний гепатит В. Рівень захворюваності на гострий вірусний гепатит В, в порівнянні з 2013 роком, знизився на 1,7% і становив 5,8 на 100 тис. населення. За останні 5 років спостерігається тенденція до зниження захворюваності на гострий вірусний гепатит В, але показник залишається суттєво вищим, ніж в Україні. Захворюваність на хронічні форми вірусного гепатиту В, у порівнянні з 2013 роком, знизилась на 10,3% і становила 3,5 на 100 тис. населення.

Лабораторну діагностику вірусних гепатитів в місті Києві проводять фахівці лабораторій ДУ «Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України», лікувально-профілактичних закладів, в тому числі приватної форми власності, станцій переливання крові. Серед обстежених у 2014 році осіб позитивні результати виявлено у 3,8%. Серед перехворілих вірусним гепатитом В позитивні результати визначені у 7% осіб, серед контактних осіб – 5,4%, серед донорів крові – 1,2%, серед вагітних жінок – 0,3%, серед медичних працівників – 0,5%, серед хворих, які тривалий час знаходились на стаціонарному лікуванні, показник позитивних результатів досліджень склав 0,8%.

В Україні серед пацієнтів наркологічних диспансерів та  у хворих на венеричні хвороби позитивні результати виявлено у 2,8% обстежених.

Епідемічний процес, з точки зору фахівців, має прихований характер, тому офіційна статистика показує приблизний рівень розповсюдженості захворювання. Про неповне та несвоєчасне виявлення випадків хвороби свідчать відносно низькі рівні захворюваності на гострі форми та ріст захворюваності на хронічні за останні роки.

У 2014 році значно підвищилась захворюваність киян на вірусний гепатит А. Підвищення захворюваності стосується всіх вікових груп та контингентів населення.

Вищенаведені дані мають насторожувати людей в плані небезпеки зараження вірусними гепатитами, вибору вакцинації проти інфікування вірусними гепатитами А і В в якості профілактики. Вакцина проти гепатиту В доступна в світі з 1982 року, ефективна на 95%. ВООЗ рекомендовано проводити щеплення всім новонародженим, навіть у країнах з низьким рівнем захворюваності. На сьогодні понад 140 країн світу включили вакцинацію проти гепатиту В до своїх Національних календарів щеплень, в тому числі з 2000 року — і наша країна. У країнах, де рекомендації ВООЗ знайшли втілення, спостерігається поступове формування колективного імунітету. Для прискорення його формування ВООЗ запропоновано проводити щеплення дорослих осіб у групах високого ризику щодо інфікування. Пасивна імунізація за допомогою введення імуноглобуліну використовується при надзвичайно високому ризику інфікування, в тому числі перинатальним шляхом.

Щеплення проти вірусного гепатиту А проводиться на базі приватних кабінетів щеплень за власні кошти громадян. Профілактика його потребує дотримання санітарно-гігієнічних правил поведінки в побуті та на об’єктах епідемічного ризику. Вірус гепатиту С має близько 100 підтипів, тому вакцини проти гепатиту С не існує.  Лікування в кожному випадку призначається лікарем індивідуально.

Лікування гострих вірусних гепатитів здійснюють інфекційні відділення міських клінічних лікарень. Кваліфіковану медичну допомогу хворим на хронічні вірусні гепатити в Києві надає гепатологічний центр на базі Київської міської клінічної лікарні №15 (вул. Фрунзе, 107, тел. 417–21–96) та   інфекційне відділення для хворих на  вірусний гепатит Київської міської клінічної лікарні №5 (вул. Відпочинку, 11, тел. 450–91–71). Своєчасна діагностика та специфічне лікування є сучасними шляхами вдосконалення профілактики вірусних гепатитів. Дотримання протиепідемічного режиму, правил сучасної дезінфекції та стерилізації можуть убезпечити людей при виконанні медичних процедур. Безпечна сексуальна поведінка, проходження тестування, виконання правил особистої гігієни в змозі попередити тяжкі наслідки інфікування вірусними гепатитами.

В Резолюції Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я в Женеві у травні минулого року підкреслена важливість заходів захисту від інфікування вірусними гепатитами таких груп людей як споживачі ін’єкційних наркотиків, покращення їх доступу до діагностики та лікування.

Важливим заходом з точки зору попередження інфікування вірусними гепатитами є замісна підтримуюча терапія (далі — ЗПТ). ЗПТ показана тільки хворим, які не в змозі відмовитись від вживання наркотиків. На сьогодні в м. Києві ЗПТ загалом отримує 797 пацієнтів, які мають залежність від опіоїдів. У програмах ЗПТ КМНКЛ «Соціотерапія» беруть участь 476 пацієнтів, з них 366 чоловіків та 110 жінок, середній вік клієнтів 35 років, середній стаж наркоспоживання – 15 років. В програмі перебуває 360 клієнтів, у яких діагностований гепатит В та С, 36 клієнтів – з туберкульозом, 126 клієнтів мають ВІЛ-інфекцію.

В місті Києві сайти ЗПТ працюють на базі Київської міської клінічної лікарні №5, Київської міської туберкульозної лікарні №2, Київського центру репродуктивної та перинатальної медицини .

Профілактика для інфікованих осіб полягає у бережному ставленні до печінки, відмові від куріння, вживання алкогольних напоїв, в тому числі слабоалкогольних, контакту з агресивними хімічними речовинами. Відповідальне ставлення інфікованих осіб може захистити оточуючих від зараження. Важливо своєчасно накладати пов’язки на відкриті рани, користуватись індивідуальними гігієнічними, побутовими інструментами та предметами, якісними презервативами. В грудному молоці кількість вірусних часток В та С недостатня для того, щоб дитина захворіла, але завжди існує ризик наявності тріщини соска, неправильного догляду за молочною залозою, здавлення соска дитиною, в таких випадках можливість інфікування дуже висока. Таким матерям  рекомендується грудне вигодовування лише з використанням насадки на груди або зцідженим молоком. Гепатити не є протипоказанням до вагітності.

Добавить комментарий