Всесвітній день донора крові

Всесвітній день донора крові, донорство, свята

Тема кампанії: «Дякую за спасіння мого життя»

Дата Всесвітнього дня донора крові обрана не випадково. 14 червня 1868 року народився австрійський імунолог Карл Ландштейнер, який за відкриття груп крові у 1930 році був нагороджений Нобелівською премією. Це відкриття життєво важливе для людства, тому що несумісність за групою при переливанні  крові донора і реципієнта може призвести до смерті пацієнта.

Кожного року для проведення головних заходів Всесвітнього дня донора крові обирається нова країна. В цьому році – це Китай, Центр крові в Шанхаї спільно з центром служб переливання крові ВООЗ.

Всесвітній день донора крові проводиться в світі щорічно, щоб висловити подяку донорам, які щоденно рятують мільйони людських життів, даруючи свою кров, а також закликати ще більше людей добровільно і регулярно здавати кров під гаслом: «Здавайте безоплатно, здавайте часто. Донорство крові – це важливо». Всесвітня кампанія донорства закликає донорів продовжувати благородну місію, а людей з хорошим станом здоров’я, особливо молодих, які ніколи не здавали кров,  ставати донорами. Керівництво країн більше уваги має приділяти заохоченню донорства, виявленню поваги та турботи про їх здоров’я.

Переливання крові і продуктів крові може подовжити і зробити більш якісним життя пацієнтів зі складними медичними та хірургічними станами. Воно необхідне для охорони здоров’я матері і дитини, а також під час стихійних лих і воєнних дій. Проте в багатьох країнах запит на кров перевищує пропозицію і перед службами крові постає складне завдання створити необхідні запаси крові, забезпечити їх якість і безпеку. Належний резерв створюється тільки завдяки регулярному добровільному безоплатному донорству. Мета ВООЗ полягає в тому, щоб країни-учасниці до 2020 року отримували всі свої запаси крові  від добровільних неоплачуваних донорів. На сьогодні цієї мети досягли тільки 62 країни світу.

Кабінет Міністрів України затвердив обсяги потреб закладів охорони здоров’я для забезпечення населення донорською кров’ю, її компонентами та препаратами на 2015 рік. Про це йдеться в розпорядженні КМУ «Про затвердження обсягів обов’язкового забезпечення потреб охорони здоров’я населення в донорській крові, її компонентах і препаратах на 2015 рік за № 497-р від 20 травня 2015 року.

В Україні донори, які безоплатно здали кров в кількості 40 разових максимально допустимих доз або плазму крові в кількості 60 разових максимально допустимих доз, незалежно від часу їх здачі, набувають статусу Почесного донора України. Нині в Україні статус Почесного донора мають більше 78 тисяч осіб. Почесне звання «Заслужений донор України» отримують донори, які безоплатно здали кров та її компоненти більше 100 разів.

Донором може бути будь-яка практично здорова людина від 18 до 60 років, якщо вона не має протипоказань. На веб-сайті Київського міського Центру крові (http://kmck.kiev.ua/ru/) можна довідатись, як стати донором, які існують протипоказання до здачі крові, а також графік роботи Центру.

 

Добавить комментарий