Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням

Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням, наркозалежність, профилактика наркомании, свята

Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками
та їх незаконним розповсюдженням започатковано Генеральною Асамблеєю ООН у 1987 році.

В усіх куточках світу спостерігається драматична накладка таких серйозних проблем охорони здоров’я як епідемія ВІЛ/СНІД і пандемія вживання психоактивних речовин, таких як алкоголь і незаконні наркотики. В світі близько 16 млн. людей вживають ін’єкційні наркотики і 3 млн. з них – ВІЛ-інфіковані. Внесок вживання ін’єкційних наркотиків в поширення епідемії ВІЛ добре науково документований.

В історії людства багато прикладів вживанням засобів, які можуть змінювати психічний стан людини. Наркотики вживали люди різних культур, переслідуючи різні цілі: під час релігійних обрядів, для зняття болю та неприємних відчуттів, перед боєм. Широкий оборот незаконних наркотичних речовин в світі призвів до того, що в деяких країнах наркоманія і токсикоманія, особливо серед підлітків і молоді, набула характеру епідемії. Наслідками вживання наркотиків є втрата працездатності і здоров’я в молодому віці, смерть внаслідок передозування або ускладнень, поширення ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів, соціальна дезадаптація, зростання злочинності.

Дослідження в США довели, що чим менший вік початку вживання алкоголю, тим імовірніше людина стане залежною від алкоголю в майбутньому.

Опитування учнівської молоді та керівників навчальних закладів в Україні у 2014 році в рамках міжнародного (37 країн-учасниць) дослідницького проекту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді (HBSC) показало, що раніше досягнення віку 13 років алкогольні напої вживає третина дітей, як хлопчиків, так і дівчаток. Пити пиво не менше одного разу на тиждень в Україні починають вже 11-річні підлітки (6%), в 15-річному віці це роблять 39% хлопців та 18% дівчат. Навіть міцні спиртні напої не рідше одного разу на тиждень вживають 2% 11-річних дітей. По вживанню слабоалкогольних напоїв 13-річними (10%) та 15-річними (17%) підлітками наша країна стала лідером серед всіх країн-учасниць проекту. Чверть 15-річних підлітків щоденно курять.

Слабоалкогольні коктейлі, в яких міститься кофеїн, так званий «алко-поп», популярні у молоді. Поєднання кофеїну з алкоголем в одному енергетичному напої небезпечно для здоров’я, може викликати гострі кардіоміопатії навіть у молодих людей. Етиловий спирт, як сильний токсикант, пригнічує роботу міокарда, а кофеїн — тонізує і провокує серце до трати ресурсів і виснаження. В результаті виникає порочне коло, яке збільшує ризик смерті, особливо при неконтрольованому вживанні напоїв. Крім того, кофеїн маскує ефект дії алкоголю, уповільнює процес прийняття рішень і потенційно ставить споживача в загрозливу для життя ситуацію. Вживання алкоголю з дитинства робить таку звичку припустимою і в подальшому житті.

Дорослим людям не слід забувати, що продаж алкогольних напоїв особам, молодшим 18 років, в Україні заборонено. Батьки несуть  юридичну та моральну відповідальність за поведінку дітей.

За даними Київського міського наукового інформаційно-аналітичного центру медичної статистики за останні п’ять років первинна захворюваність населення міста Києва на розлади психіки та поведінки внаслідок уживання психоактивних речовин знизилась на 36,4% і становила у 2014 році 24,4 на 100 тис. населення (в Україні у 2013 році – 93,7). Контингент хворих за цей же період скоротився на 7,2%.

З 2010 року рівень первинної захворюваності населення на  наркоманії знизився в 1,5 рази. Найбільш поширена наркотична залежність серед мешканців Дніпровського (440,6), Деснянського (358,2), Святошинського (316,6) та Дарницького (312,1 хворих на 100 тис. населення) районів.

Рівень поширеності зареєстрованого хронічного алкоголізму за останні п’ять років знизився на 3,7% і становив на початок 2015 року 642,4 випадки на 100 тис. населення проти 667,2 в 2010 році. Первинна захворюваність на хронічний алкоголізм скоротилась на 12,5%. В 2,1 рази зменшилась частота розвитку первинних алкогольних психозів

Станом на 1 січня 2015 року на обліку в КМКЛ «Соціотерапія» перебуває 8559 осіб які страждають на  синдром наркотичної залежності, з них  170 – вперше виявлено в 2014 році.

Добавить комментарий