Всесвітній день без тютюну – 31 травня 2014 року

залежність, профилактика, тютюнозалежність

В цьому році ВООЗ визначила темою Всесвітнього дня без тютюну підвищення податків на тютюнові вироби і закликає уряди країн робити рішучі кроки в цьому напрямку.

Рамкова Конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у березні 2006 року, передбачає проведення країнами податкової та цінової політики, яка б сприяла зниженню вживання тютюну. Наукові дослідження свідчать, що підвищення податків особливо ефективне для зниження рівнів вживання тютюну серед груп населення з низьким рівнем прибутків, запобігання початку куріння молодими людьми. Підвищення податків на 10% сприяє зниженню рівня вживання тютюну в середньому на 4% в країнах з високим рівнем прибутків населення і до 8% — в країнах з середнім і низьким рівнем прибутків. Крім того, підвищення акцизних податків на тютюнові вироби вважається найбільш ефективним по затратам заходом боротьби проти тютюнокуріння.

В деяких штатах США безпрецедентно високе, в декілька разів, підвищення ставки податку на сигарети у 2006-2007 роках знизило вживання тютюну одразу на 18-35%, а в штаті Південна Кароліна, де підтримується найбільш низький в США податок на сигарети, вживання тютюну скоротилось всього на 5% з 2000 року.

В Україні такі кроки, як збільшення цін на тютюнові вироби, підвищення ставки акцизів, заборона реклами тютюну, поява на пачках сигарет попереджень з малюнками, звільнення громадських місць, в тому числі ресторанів від тютюнового диму знайшло своє відображення у поширеності тютюнокуріння. Нещодавно проведена шоста Європейська конференція «Тютюн або здоров’я» в Стамбулі відмітила, що в Україні за останні п’ять років (2008-2013) кількість курців скоротилася на 20% — з 10,1 до 8,1 млн. осіб.

Для подальшого скорочення рівня тютюнокуріння в Україні з 1 липня 2014 року ставку акцизів на тютюнові вироби буде підвищено на 25%, відповідно до ухваленого 27 березня 2014 року Верховною Радою України Закону України № 1166. Це призведе до чергового збільшення реальних цін на тютюнові вироби.

В нашій країні працює 4 потужні міжнародні тютюнові компанії — американська, дві американсько-британські та одна японська — які контролюють 99% її ринку і виробляють майже все сигаретне різноманіття. Податки вони платять нижчі, ніж в усіх країнах Європи (крім Молдови). Податок на 1 сигарету в Україні в 20 разів нижчий, ніж у сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Туреччині.

В Україні створена найбільш розгалужена система збуту тютюну серед усіх товарів народного вжитку, в тому числі нелегальна — за допомогою «бабусь», через Т-кіоски, розташовані на зупинках громадського транспорту, де заборонено куріння. Цікаво, що Т-кіоски розпочинали роботу в орендованих у транспортників міста Києва кіосків для продажу проїзних квитків, а перетворились на розгалужену по всій країні отруйну, в повному сенсі слова, мережу. Крім того, маркетингові прийоми Т-кіосків використовують скриту рекламу для реалізації тютюну.

Для багатьох людей відмова від куріння створює великі, здавалось би непереборні проблеми. Спроби кинути курити у курців з великим стажем і вже проявленими хронічними хворобами призводять до їх загострення і дуже неприємного синдрому відміни. Завдання медичних працівників на сьогодні – навчитись надавати комплексну, з урахуванням хронічних хвороб медичну допомогу тим людям, які прагнуть відмовитись від тютюнокуріння і не можуть зробити це самостійно. Для цього Київський міський Центр здоров’я започаткував спеціальні навчальні курси для медичних працівників.

Бажаємо киянам звільнитись від залежності, яка віднімає не тільки здоров’я, але і багато коштів з сімейного бюджету, при необхідності звертатись за допомогою.

 

Добавить комментарий