Всесвітня кампанія «16 днів проти гендерного насильства»

насильство

732-7dj8w0Щорічно з 25 листопада до 10 грудня місто Київ долучається до Всесвітньої кампанії запобігання насильству для підвищення обізнаності людей про надзвичайно важливий аспект життя суспільства.

Поняття насильства, яке використовує Організація Об’єднаних Націй, підкреслює навмисний характер і здійснення факту насильства, незалежно від його наслідків. Прояви насильства не обов’язково призводять до тілесних ушкоджень, інвалідності і смерті. Багато форм насильства проти жінок, дітей, літніх людей можуть призводити до психологічних і соціальних проблем, а наслідки проявляються через багато років. Зазвичай жертви потрапляють в лікарні та соціальні притулки, потребують серйозного лікування і психологічної реабілітації.

Більшість випадків насильства по відношенню до дітей залишаються прихованими і часто соціально схваленими. Насильство по відношенню до дітей включає фізичне і психологічне насильство, недогляд і погане поводження, починаючи від сексуального насильства вдома до тілесних і принизливих покарань в школі, від торгівлі дітьми до дітовбивств.

Насильству можна і потрібно протидіяти. Воно не може бути виправданим – ні в якості дисциплінарного заходу, ні як культурна традиція. Не може існувати таке поняття як «розумний рівень насильства». Перші заходи у відповідь на насильство по відношенню до дітей приймають медичні працівники, які повинні забезпечити профілактику насильства, а у випадку, коли воно було застосовано, забезпечити найкращі з можливих послуг для зменшення тяжких наслідків.

Організація Об’єднаних Націй визначає насильство по відношенню до жінок як будь-який акт насильства, здійснений за статевою ознакою, який спричиняє або може спричинити фізичну, сексуальну, психологічну шкоду або страждання жінкам, включаючи погрози здійснення таких актів, примушення або свавільне позбавлення волі, як в громадському, так і в особистому житті.

За результатами досліджень  Всесвітньої організації охорони здоров’я в різних країнах, від 15% до 71% жінок повідомили при опитуванні, що піддавались протягом якогось періоду свого життя фізичному або сексуальному насильству з боку інтимного партнера. В Україні 35-50% жінок, які потрапляють у лікарні з тілесними травмами — жертви домашньої тиранії. Чверть вбивств пов’язані із вживанням алкоголю. Отримані фізичні та психологічні травми призводять до проблем фізичного, психічного, репродуктивного, сексуального здоров’я.

Жорстоке поводження з матір’ю завдає страждань дітям і сім’ям і може мати довгострокові наслідки. Екстремальний стрес порушує розвиток мозку, роботу нервової та імунної системи дитини, а в зрілому віці погрожує виникненням проблем в поведінці, стані фізичного і психічного здоров’я. «Рубці» насильства позначаються на здатностях дітей до навчання, в значній мірі визначають ризиковану для життя і здоров’я поведінку в подальшому житті. Депресія, куріння, шкідливе вживання алкоголю і наркотиків, ожиріння, сексуальна поведінка високого ризику, інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом, незапланована вагітність — імовірні наслідки для скривджених у дитинстві осіб. Як правило, в зрілому віці такі люди схильні до проявів насилля, суїцидів або самі стають жертвами насилля. Уважне ставлення до проблем дітей в дитячих закладах, прийомних сім’ях, дорослих людей на роботі, дружньому колі можуть попередити виникнення повторних випадків жорстокого поводження.

Жертви насильства мають усвідомити – те, що з ними відбувається, ненормально. У них є можливість звернутися по допомогу. Адже безкарність кривдників в сім’ї обумовлює неповагу до права в країні в цілому.

Для попередження насильства в Києві працює:

— «Київський міський центр соціально-психологічної допомоги». Одним із спрямувань його роботи є допомога жертвам насильства в сім’ї. Адреса: вул. Новодарницька, 26, корп.1, телефон 566-15-48. В разі потреби жертви насильства можуть перебувати в тимчасовому притулку до 90 діб. Соціальні послуги надаються також в 10 районних центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

— Київський міський центр роботи з жінками Київської міської державної адміністрації по вул. Мельникова, 20. Жінки, які потерпають від насильства в сім’ї, можуть отримати термінову допомогу, психологічну та інформаційну підтримку. Телефон довіри 489-44-48 працює з 9.00 до 18.00. При необхідності жінки можуть пройти в центрі курс психологічної або психотерапевтичної реабілітації, взяти участь в навчальних семінарах, тренінгах. За умови підтвердження дільничним інспектором районного управління внутрішніх справ факту домашнього насильства (довідка з місця проживання) жінки мають змогу пожити деякий час в притулку для тимчасового перебування жінок для вирішення особистих проблем, працевлаштування, отримання необхідних консультацій фахівців, в тому числі юристів.

— Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» у співпраці з правоохоронними органами виконує соціальну роботу з попередження насильства, пов’язаного із захистом прав дитини, торгівлею людьми, насильством в сім’ї. На базі Центру працюють Національні «гарячі лінії з питань запобігання насильства – 0 800 500 335 (для абонентів МТС, Київстар, Лайф, Білайн – 386); з питань запобігання торгівлі людьми та захисту прав дитини – 0 800 500 225 (безкоштовно із стаціонарних номерів телефонів). Безкоштовна доступна юридична, психологічна допомога жертвам насильства надається в будні з 10.00 до 16.00,  дітям – з 12.00 до 16.00.

— Столична служба медико-психологічної допомоги і профілактики гострих кризових станів. По цілодобовому безперервному  «Телефону довіри» 456-17-02,   456-17-25 можна звернутись при стресах, тяжких переживаннях.

 

Добавить комментарий