Національні дні псоріазу з 22 до 31 жовтня 2013 року

Псоріаз

В місті Києві під час проведення Національних днів псоріазу організовані огляди та консультування населення.

psoriaz_2Псоріаз — один із найпоширеніших хронічних дерматозів в індустріально розвинених країнах. Хвороба може уражати людей будь-якого віку будь-якої країни. За оцінками, на неї страждають близько 2% населення. Різноманітні варіації поширеності в різних місцевостях пов’язують з генетичними, кліматичними факторами, шкідливими звичками, станом навколишнього середовища, особливостями харчування. Різні біологічні впливи можуть сприяти захворюванню. Це стрептококова, вірусна інфекція, емоційна криза, вагітність. Інші причини, згідно спостережень, пов’язують з прийомом деяких лікарських препаратів. На жаль, багато людей, хворих на псоріаз, не поінформовані про можливість отримання професійної консультації та високоякісної спеціалізованої медичної допомоги з застосуванням апаратних, медикаментозних методів лікування, бальнеотерапії, психотерапії тощо. Тому Національні дні псоріазу в Україні покликані роз’яснити особливості контролю хвороби, правила догляду за власним тілом.

Псоріаз характеризується появою на шкірі характерного висипу у вигляді ділянок потовщення шкіри (інфільтрації), з почервонінням (еритемою) та лущенням на поверхні елементів висипу. Зазвичай бляшка з’являється на волосистій частині голови чи поверхнях кінцівок, які відповідають розгинальним м’язам, але може уражуватись і тулуб. Часто зустрічаються  борозни на нігтях, їх потовщення та жовте забарвлення. У частини хворих розвивається артрит кистей і ступнів, який без адекватного своєчасного лікування може призвести до інвалідності.

Локалізація, розміри та інші характеристики елементів висипу можуть змінюватись в достатньо широких межах. Висип може не викликати суб’єктивних відчуттів, а може супроводжуватись свербежем. Шкіра, уражена бляшками, може тріскатись і кровити, а в окремих випадках висип може набувати мокнучого характеру, що свідчить про стрімкий, агресивний перебіг захворювання. Псоріаз не є заразною хворобою, не порушує дітородну функцію жінок, не є перешкодою для вагітності.

У 2012 році в Києві проліковано 3112 пацієнтів, хворих на псоріаз, серед них у 13% осіб діагноз був встановлений вперше. Більше 9% хворих мали важкі форми псоріазу з ураженням суглобів.

Остаточно вилікувати псоріаз неможливо. Але в Україні є всі можливі методики та лікарські засоби для лікування псоріазу, полегшення його симптомів. Результатом лікування є усунення клінічних проявів, збільшення періоду ремісії та значне полегшення наступного загострення. Хвороба потребує професійного лікарського спостереження, контролю і лікування. Хворі мають притримуватись призначень лікаря-дерматолога.

У хворих на псоріаз страждає не тільки тіло, але й духовна сфера, оскільки пацієнти намагаються приховати свою недугу від сторонніх очей. Але це цілком повноцінні люди, які нічим не відрізняються від інших. Тож ми радимо хворим на псоріаз змінити ставлення до своєї хвороби, продовжувати жити в звичайному ритмі, зберігаючи оптимістичний настрій.

Використані матеріали головного позаштатного спеціаліста з

дерматовенерології Департаменту охорони здоров’я М.Н.Клименко.

Добавить комментарий