Всесвітній день серця

Здоровье, профилактика, свята, Сердце, Спорт, фізкультура, Я бросаю курить

HeartВсесвітній день серця відмічається щорічно з 2000 року за ініціативи Всесвітньої Федерації серця для більшої інформованості населення світу про серцево-судинні захворювання, інсульт, причини смерті від цих захворювань та можливості їх попередження. У 2013 році день серця пройшов 29 вересня під девізом: «Обери шлях до здорового серця».

Хвороби системи кровообігу зумовлюють більше половини всіх випадків смерті та третину причин інвалідності. В Україні серцево-судинна патологія стає причиною смерті близько 500 тисяч чоловік щорічно. Серед країн Європи Україна посідає одне з перших місць за рівнем загальної смертності від хвороб системи кровообігу та мозкових інсультів і одне з останніх місць за показниками середньої тривалості життя.

Головні фактори ризику виникнення та розвитку серцево-судинних захворювань — тютюнокуріння, зловживання алкоголем підвищений артеріальний тиск, порушення вуглеводного та жирового обміну, надмірна вага та ожиріння, нераціональне харчування, низька фізична активність, стресові навантаження.

В харчуванні необхідно уникати надмірного споживання насичених жирів, холестерину, простих вуглеводів (рафінований цукор, борошняні та макаронні вироби),  солі, алкоголю. Перевагу віддавати продуктам з великим вмістом клітковини, складних вуглеводів, вітамінів, мінералів (каші, бобові, 400-500 г на день овочів, фруктів), поліненасиченим жирам (жирна морська риба, горіхи, рослинні олії). Хліб бажано вживати грубого помелу, м’ясо – нежирне, молочні продукти – з низьким вмістом жиру. Харчуватись необхідно невеликими порціями 4-5 разів на день, протягом дня — пити чисту воду. Такий харчовий та питний режим не переобтяжує організм, не дає крові бути надто густою.

Здоровим людям рекомендована фізична активність середньої інтенсивності тривалістю 35-45 хвилин 4-5 разів на тиждень. Для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями рекомендації повинні враховувати дані всебічного клінічного обстеження із застосуванням навантажувальних тестів.

Цільовий індекс маси тіла для дорослої людини (ІМТ= вага (кг) / ріст (м2)  має бути в межах 18-25 кг/м2.  Об’єм талії у чоловіків <102см, а у жінок <88см. Сучасна медична практика розглядає ожиріння як самостійне тяжке хронічне захворювання, яке призводить до важких наслідків.

Контроль артеріального тиску вважається одним із головних в системі лікувально-профілактичних заходів при серцево-судинних захворюваннях. З цієї точки зору важливим є освіченість пацієнта про наявність артеріальної гіпертензії та обов’язкове застосування антигіпертензивних препаратів, призначених лікарем. Контроль рівня артеріального тиску дозволяє знизити ризик  серцево-судинних захворювань наполовину.

У здорової людини рівень цукру крові натще в нормі 3,4 — 5,6  ммоль/літр, після їжі — 7,9 ммоль/літр, рівень холестерину натще – нижче 5,2 ммоль/літр. Для пацієнтів із  серцево-судинними захворюваннями та для хворих на цукровий діабет цільові рівні загального холестерину < 4,5 ммоль/л.

Використані рекомендації головного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я з кардіології, кандидата медичних наук Кушніра Леоніда Владиленовича.

 

Добавить комментарий