Всесвітній день боротьби з туберкульозом – 24 березня 2011 року

ВІЛ/СНІД, инфекционные заболевания, прививки, Туберкульоз


ФотоСкрыпника
Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» з 23 березня встановлює пересувний цифровий флюорограф
при вході на Південний вокзал міста. Кияни та гості міста можуть протягом двох тижнів скористатись діагностичною послугою.

Туберкульоз – інфекційна хвороба, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Хворі на туберкульоз легень можуть при кашлі інфікувати інших людей. При ранньому виявленні і проходженні повного курсу лікування хворі припиняють виділяти збудників в повітря, стають незаразними і в результаті повністю виліковуються. Саме тому ВООЗ приділяє увагу впровадженню тесту для швидкого виявлення хвороби і ставить за мету вдвічі скоротити смертність до 2015 року. Головними проблемами у світовому масштабі є стійкий (резистентний) до лікарських препаратів туберкульоз, а також туберкульоз, поєднаний з ВІЛ-інфекцією. В деяких країнах у кожного четвертого хворого розвивається форма туберкульозу, яка не піддається лікуванню стандартними лікарськими препаратами, зараз найбільший рівень такої форми хвороби зареєстрований ВООЗ в одному з північно-західних регіонів Росії – 28%. Половина всіх резистентних до лікування випадків, а їх майже півмільйона, припадають на Китай та Індію. Наприкінці минулого року ВООЗ повідомила про схвалення її експертами нового експрес-тесту на туберкульоз, який може корінним чином змінити ситуацію з епідемією хвороби в світі. За допомогою нового тесту діагноз туберкульозу можливо буде поставити протягом 100 хвилин, тоді як зараз на отримання результатів витрачається до трьох місяців.

За даними головного спеціаліста з фтизіатрії ГУОЗ, в Києві у 2010 році на туберкульоз захворіло 950 киян, на початок 2011 року на диспансерному обліку перебувало 17107 пацієнтів з туберкульозом, показник поширеності хвороби в порівнянні з 2009 роком зменшився на 2,6% і склав у 2010 році 82,9 на 100 тис. населення, на 5,6% знизилась смертність. Первинна захворюваність протягом 5 років знизилась в півтора рази. Удосконалюється робота по виявленню хворих методом мікроскопії мазка мокроти та променевої діагностики пацієнтів з проявами хвороби. Флюорографічним обстеженням за рік охоплено більше половини населення міста. Серед вперше виявлених у 2010 році хворих туберкульозна інфекція супроводжувалась ВІЛ-інфекцією в 14,6% випадків. За минулий рік захворіло 39 дітей, показник захворюваності серед дітей у віці від 0 до 14 років збільшився у порівнянні з 2009 роком в півтора рази. Вакцинація новонароджених вакциною БЦЖ у 2010 році проведена в пологових будинках на 81,4%. Туберкулінодіагностика проведена 57,8% дітей.

Симптомами активного туберкульозу легень є кашель, іноді з мокротою або кров’ю, біль в грудях, слабкість, підвищена температура тіла, втрата ваги тіла, нічний піт.  Без відповідного лікування хворий може заразити 10-15 чол. на рік.

Добавить комментарий