Проведення в Україні акції «Серце до серця», присвяченої допомозі дітям, хворим на цукровий діабет

Благотворительность, діабет, Здоровье

Фото Сергея Доли с сайта sergeydolya.livejournal.com

В Україні вже декілька років поспіль проводяться благодійні акції «Серце до серця». Ініціатором виступає Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до серця». В минулому році захід був спрямований на допомогу дітям з вадами розвитку. Цього року Всеукраїнська акція в травні приверне увагу суспільства до надання допомоги дітям, хворим на цукровий діабет. Акція проходитиме за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства культури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Серед захворювань ендокринної системи найвагомішим за медичними,  соціальними наслідками та економічним навантаженням на бюджети всіх країн світу є цукровий діабет, кількість випадків якого збільшується з року в рік. За даними Центру медичної статистики, станом на 1 січня 2010 року загальна кількість хворих на цукровий діабет в країні становила 1,18 млн. осіб, у тому числі 7666 дітей віком до 18 років (в тому числі 7546 – приймали препарати інсуліну).

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст дитячої мережі Головного управління охорони здоров’я з питань ендокринології Довгодько Вікторія Володимирівна, в Києві на диспансерному обліку знаходиться 504 дитини з цукровим діабетом, які отримують інсулінотерапію. За останні 5-7 років відмічається тенденція до збільшення кількості вперше виявленого діабету серед дітей дошкільного віку, в т.ч. першого року життя. У 2010 році 82 дитини вперше захворіли на цукровий діабет. Особливістю дитячого діабету є важка форма перебігу, раннє призначення інсулінотерапії (за життєвими показаннями). В сім’ї, де дитина захворіла на цукровий діабет, виникає багато нових проблем: зміна режимних моментів, необхідність щоденно контролювати показники глюкози крові, психологічні питання сприйняття способу життя з хронічним захворюванням. При цьому життя дитини з цукровим діабетом має бути максимально активним та не повинно відрізнятися від життя однолітків. Девізом по життю має бути гасло – «Діабет не хвороба, а спосіб життя». Для допомоги  сім’ям, де є діти, хворі на цукровий діабет, діє школа самоконтролю на базі міського дитячого ендокринологічного відділення дитячої клінічної лікарні №6 за адресою: вул. Терещенківська, 23-25, тел. приймальні головного лікаря: 234-32-63. Заняття проходять по понеділках з початком о 16.00. Вісім занять дають вичерпну інформацію щодо особливостей способу життя, адаптації хворої дитини до різних життєвих ситуацій. В школі можна отримати допомогу дипломованого психолога.

Не менш важливими є питання профілактики самого захворювання та його ускладнень. Батьки можуть впливати на харчову поведінку своїх дітей, використовуючи здорові харчові продукти і напої, забезпечувати, підтримувати і заохочувати фізичну активність, показуючи дітям власний позитивний приклад. Діти раннього віку до шести місяців мають отримувати виключно грудне молоко, після шести місяців – отримувати належний, достатній та безпечний прикорм, залишаючись на грудному вигодовуванні до двох і більше років. Необхідно уникати додавання цукру і крохмалю при годуванні дитячими сухими сумішами, забезпечувати надходження необхідних мікроелементів з їжею, приймати здатність дітей регулювати надходження енергії і не примушувати доїдати все, що є на тарілці. Дітям і підліткам необхідно забезпечувати здоровий гарячий сніданок перед виходом до школи, в шкільних буфетах – надавати здорову їжу (цільне зерно, молочні продукти, соки, фрукти, овочі), обмежувати споживання солодких прохолодних напоїв, висококалорійних продуктів з низьким вмістом поживних елементів, навчати правильному харчуванню. Для зниження впливу маркетингу харчових продуктів необхідно обмежувати перегляд дітьми телепрограм, навчати протистоянню спокусам і стратегіям маркетингу. Для активізації фізичної активності дітей необхідно зробити її частиною життя сім’ї, виділити час для прогулянок та рухливих ігор, слідкувати, щоб рухова активність відповідала віку, забезпечити захисні пристрої для уникнення травмувань. В школі, де діти проводять багато часу, вчитель може сприяти формуванню навичок здорового способу життя і корисних звичок на довгі роки. Доступ до спортивних шкільних споруд має бути вільним (у вихідні дні — для сімейних занять), шкільні стадіони добре оснащені, чисті та освітлені. У розпорядку дня школяра щоденна фізична активність від помірної до високої інтенсивності має складати не менше 60 хвилин. Найкращими видами спору для дитини, хворої на цукровий діабет є плавання, легка атлетика, велосипед. Позитивні наслідки щодо профілактики ускладнень можна отримати також від занять танцями, настільним тенісом, бадмінтоном.

Акція «Серце до серця» у 2011 році покликана привернути увагу до проблем дитячого цукрового діабету, допомогти хворим дітям більш широко використовувати передові сучасні технології для лікування та контролю за діабетом (помпи для введення інсуліну та прилади для цілодобового вимірювання рівня глюкози крові),  дає можливість оснастити лікувальні заклади додатковим медичним обладнанням для діагностики і лікування хвороби за рахунок благодійних внесків.

Рахунок для благодійних внесків:

Р/р 2600501306399 в Київському Відділенні Центральної Філії ПАТ «Кредобанк», МФО 325365, ЄДРПОУ 34354227. Найменування платежу: «Благодійний внесок на придбання медичного обладнання ______________________ області(міста) від __________________».

Добавить комментарий