Всесвітній день подолання насилля по відношенню до жінок – 25 листопада 2010 року

насильство, профилактика

В серпні цього року в Україні пройшла національна інформаційна кампанія проти насильства. Це прояв вже сформованої на 2010-2015 роки політики уряду в питанні захисту прав жінок та дітей. Програми націлені на допомогу жертвам насильства і на роботу з кривдниками. Наступним кроком є проведення з 25 листопада по 10 грудня щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти гендерного насильства».

За останні три роки В Україні кількість вбивств в результаті домашнього насильства збільшилась майже в три рази, 68% жінок (близько 18 млн.) зазнають знущань в сім’ї. Вони страждають від домашнього насильства більше, ніж від пограбувань, ґвалтувань та автомобільних катастроф разом узятих. 35-50% жінок, які потрапляють у лікарні з тілесними травмами – жертви домашньої тиранії. Протягом 9 місяців 2010 року до різних органів та установ м. Києва по допомогу звернулись 5123 особи, які зазнали насильства в сім’ї. Частина постраждалих не звертаються до органів внутрішніх справ, боячись розголосу та помсти, а ті, що звернулись, не завжди отримують необхідний захист. Медичною статистикою передбачена реєстрація «синдрому жорстокого поводження», але в таблицях обліку показника травмувань як дорослих, так і дітей — самі нулі. Як виявляється, проблема давно вийшла за рамки тільки домашньої сімейної справи, потребує негайного реагування.

Жорстоке поводження з матір’ю завдає страждань дітям і сім’ям і може мати довгострокові наслідки. Екстремальний стрес порушує розвиток мозку, роботу нервової та імунної системи дитини, а в зрілому віці погрожує виникненням проблем в поведінці, стані фізичного і психічного здоров’я. Депресія, куріння, шкідливе вживання алкоголю і наркотиків, ожиріння, сексуальна поведінка високого ризику, інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом, незапланована вагітність –  імовірні наслідки для скривджених у дитинстві осіб. Як правило, в зрілому віці такі люди схильні до проявів насилля або самі стають жертвами насилля. Уважне ставлення до проблем дітей в дитячих закладах та дорослих людей на роботі, дружньому колі можуть попередити виникнення повторних випадків жорстокого поводження. Розповсюдження інформації про ефективність заходів подолання тиранії буде сприяти зміні відношення суспільства до кричущих питань.  Жертви насильства мають усвідомити – те, що з ними відбувається, ненормально. У них є можливість звернутися по допомогу. Адже безкарність кривдників в сім’ї обумовлює неповагу до права в країні в цілому.  Моніка Платек, експерт Ради Європи, керівник відділу кримінології, професор Варшавського університету розповіла про дослідження, проведені в Західній Європі. Виявилось, що люди, які знущаються над близькими, часто є порушниками інших законів і норм поведінки. В Німеччині не існує різниці між домашнім насильством і насильством на вулиці, людина захищена однаково як у себе вдома, так і поза стінами житла. В Польщі домашнє насильство вважається повноцінним злочином. Шведська модель вбачає різницю: людина у себе вдома має почуватись в більшій безпеці, ніж на вулиці.

За п’ять років резонанс від акцій протидії насильству має змінити відношення українського суспільства до проявів насильства в сім’ї, що, безумовно, буде сприяти моральному і фізичному його оздоровленню.

Нагадаємо телефони довіри для тих, хто потребує допомоги.

Київський міський центр роботи з жінками Київської міської державної адміністрації (вул. Мельникова, 20). Термінова психологічна підтримка та інформаційна допомога жінкам, які знаходяться у кризовій ситуації, надається за телефоном довіри 489-44-48 з 9.00 до 18.00, обідня перерва з 13.00 до 14.00, п’ятниця — скорочений день, до 16.45.

Київський міський центр соціально-психологічної допомоги по вул. Новодарницькій, 26, корп.1, тел. 566-15-48.

Національні «гарячі лінії з питань запобігання насильства та захисту прав дитини – 0 800 500 335 (для абонентів МТС та Київстар – 386); з питань запобігання торгівлі людьми – 0 800 500 225 (безкоштовно із стаціонарних номерів телефонів).

Добавить комментарий