Всемирный день борьбы со СПИДом – 1 декабря 2009 года | Всесвітній день боротьби зі СНІДом — 1 грудня 2009 року

ВІЛ/СНІД

Девіз у 2008-2010 роках «Зупиніть СНІД. Виконайте обіцянки»

frbarresinussi.pngУ жовтні минулого року Нобелівська премія в галузі медицини була присуджена французькому вірусологу Франсуазі Барре-Сінуссі, яка очолює відділення лабораторії Інституту Пастера в Парижі, та її колезі Люку Монтеньє за відкриття вірусу імунодефіциту людини в якості збудника синдрому набутого імунодефіциту. Відкриття було зроблено протягом 80-х років у
співпраці з практичними лікарями безпосередньо у ліжок хворих та в лабораторіях. В червні 1981 року в США стали з’являтися повідомлення про випадки захворювань на пневмоцистну пневмонію серед раніш здорових людей. В 1983 році один з таких пацієнтів, у якого хвороба перейшла в стадію імунодефіциту, погодився на біопсію лімфатичних вузлів. Дослідження культури його клітин здійснювали кожні 3-4 дні, протягом декількох тижнів зберігаючи інфікований матеріал живим. Така стратегія дозволила ізолювати новий вірус та повідомити про його відкриття як можливого збудника СНІДу в журналі «Science». Через декілька місяців це було доведено.
З моменту відкриття вірусу пройшло 25 років. За цей час в усьому світі було зареєстровано 33 млн ВІЛ-інфікованих осіб, протягом 2007 року зараженими виявились 2,7 млн людей і 2 млн – померли, близько трьох мільйонів – отримували антиретровірусну терапію. На сьогодні досягнутий великий прогрес на шляху  забезпечення доступу людей до лікування. ООН поставила за мету у 2010 році надати антиретровірусну терапію всім ВІЛ-інфікованим, але в країнах з низьким та середнім рівнем прибутків тільки третина з тих, хто потребує антиретровірусного лікування, мають можливість його отримати.
В Києві на початок ц.р. під диспансерним наглядом перебували 6236 ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, в т.ч. 518 дітей (397 перебували під наглядом до 18 місяців, 121 – мали встановлений діагноз). В минулому році вперше зареєстровано і взято під нагляд  1258 осіб, з них 253 дитини, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Спеціалізовану медичну допомогу інфікованим та хворим надає Київський міський центр профілактики та боротьби зі СНІДом на базі Київської міської клінічної лікарні № 5. Всі пацієнти, яким показана антиретровірусна терапія, мають доступ до лікування. Станом на 1 січня 2009 року безкоштовним лікуванням забезпечені 1028 хворих, з них 956 дорослих та 72 дитини.
Вже з 2005 року в Києві впроваджена замісна підтримуюча терапія для ВІЛ-інфікованих осіб, які страждають на залежність від опіоїдних наркотиків. На кінець минулого року вона призначена 88 пацієнтам. Більшість з них за час лікування соціально адаптувались: працевлаштувались, продовжили навчання, повернулись до родини. Це дуже важливо для попередження розповсюдження інфекції.
Медичними працівниками у співпраці з Київським міським Центром соціальних служб для молоді виконується проект «АнтиВІЛ», спрямований на зниження ризику інфікування дітей груп ризику. Починаючи з березня ц.р. в Києві було анкетовано 1513 підлітків віком 14-15 років, 633 з них — стали клієнтами проекту, 409 – пройшли тестування на ВІЛ.  Загальна кількість наданих послуг різного характеру — 6866. Триває робота інформаційно-консультативної соціально-наркологічної приймальні за адресою: вул. Довженка, 2. Інформаційні послуги надаються по телефону і за особистими зверненнями (тел. 456–67–59). Протягом 10 місяців 2009 р. по телефону звернулось 4280 осіб, особисто — 1466, на стаціонарне лікування направлено — 173, в товариство анонімних алкоголіків — 94, анонімних наркоманів – 59. Київська міська наркологічна лікарня «Соціотерапія» надає безкоштовну медичну допомогу хворим, які мають проблеми з алкоголем та наркотиками (пров. Деміївський, 5-а, тел. диспетчера 524–34–93).
На початку 2009 року Верховна Рада України окремим Законом одноголосно затвердила Загальнодержавну програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки. Цей стратегічний план дій націлює на профілактичну роботу серед населення та уразливих до інфікування ВІЛ груп. Для виконання поставлених завдань визначений обсяг фінансування у 3,6 млн грн., в т.ч. з державного бюджету – 2,9 млн.