Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень – 18 листопада 2009 року

вредные вещества, задишка, залежність, наркозалежність, одышка, профилактика, тютюнозалежність, Я бросаю курить

«Задишка – це не безпорадність»

Всемирный день борьбы с хронической обструктивной болезнью легких

bambuse.jpg18 листопада з 14.00 до 16.00 на цілодобовій  довідковій телефонній службі»Здоров’я» 15-83 буде організовано консультування населення з питань відмови від  тютюнокурінн, присвячене Всесвітньому дню боротьби з хронічними обструктивними хворобами легень. Консультації надаватиме головний лікар Київського міського Центру здоров’я, кандидат медичних наук
Стойка Отто Олександрович

На  масових інформаційно-оздоровчих акціях, присвячених подоланню тютюнокуріння  та профілактиці неінфекційних захворювань, курцям демонструється вже знайома багатьом журналістам міцно запаяна скляна банка, в якій міститься 700 мілілітрів густої темної смоли. Така кількість маслянистого важкого дьогтю осідає протягом року в легенях завзятих курців. Плівка дьогтю дуже міцна і розріджується тільки у ві сні, коли людина займає горизонтальне положення. Ранком при кашлі мокрота з великими зусиллями відхаркується з легень. Організм намагається звільнитись від чужорідної речовини, кашель нагадує блювання. В таких випадках людина отримує від лікаря невтішний діагноз – хронічна обструктивна хвороба легень (ХОХЛ). Головною її причиною є тютюнокуріння, в тому числі пасивне. Інші фактори – забруднення атмосферного повітря та повітря приміщень в результаті приготування їжі та опалення, запиленість та хімічне забруднення на робочих місцях, часті інфекції дихальних шляхів в дитинстві. За оцінками ВООЗ, 210 млн людей в усьому світі хворіють на ХОХЛ в помірній та тяжкій формі, 3 млн щорічно помирають з цієї причини. ХОХЛ – це хвороба легень, для якої характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху. Такі терміни як хронічний бронхіт та емфізема на сьогодні вже майже не використовуються. Вони включені в діагноз ХОХЛ, і це не просто кашель курця, а загрозлива для житття хвороба. Основними симптомами є задишка або почуття недостатності повітря, надлишкове виділення мокроти і хронічний кашель. Із розвитком хвороби утруднюється щоденна фізична активність, така, наприклад, як підйом на декілька сходинок. Діагноз встановлюється за допомогою простого тесту, так званої спірометрії, який показує, наскільки глибоко дихає людина, як швидко входить і виходить повітря з легень. Хвороба розвивається повільно і частіше за все проявляється після 40 років. З поширенням куріння на жіноче населення, а також ризиками впливу забрудненого повітря приміщень хвороба уражує жінок та чоловіків майже в однаковій мірі. Найефективнішим заходом профілактики є утримання від куріння тютюну, в тому числі пасивного. Незважаючи на те, що ХОХЛ невиліковна, при своєчасному зверненні за медичною допомогою та належному лікуванні можливо контролювати симптоми, уповільнити розвиток хвороби, забезпечити достатньо високу якість життя.

Нагадаємо киянам, що допомогу у відмові від  куріння можливо отримати, зателефонувавши на цілодобову лікарську телефонну довідкову службу «Здоров’я»  15-83. Індивідуальні та групові консультації надаються в антитютюновому клубі Київського міського Центру здоров’я. Засідання проходять у третій четвер кожного місяця з 18.00 за адресою: вул. Дегтярівська, 25, територія «Київмедавтотранс». Довідки та попередній запис за телефонами   483–96–00,   483–96–50.