Всемирный день памяти жертв дорожных аварий – 15 ноября 2009 года | Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій – 15 листопада 2009 року

ДТП, Здоровье, профилактика

festival.JPGНа виконання резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо попередження дорожньо-транспортного травматизму кожну третю неділю листопаду в світі відмічають день пам’яті жертв дорожніх аварій. В результаті дорожньо-транспортних пригод щорічно в світі гинуть більше 1,2 млн. осіб, до 50 млн. – отримують травми та стають інвалідами. Половину всіх жертв складають представники уразливих груп – пішоходи, велосипедисти та мотоциклісти. Витрати країн у зв’язку з ДТП становлять близько 4% від їх валового національного продукту. Вірогідність смерті під час ДТП можливо знизити при правильному використанні ременів безпеки — на 60%, при обов’язковому використанні спеціальних сидінь для дітей — на 35%. Шлеми дозволяють уникнути смертельних і тяжких травм голови на 45%. Виконання законів, регулюючих вживання водіями алкогольних напоїв, дає змогу зменшити кількість ДТП з цієї причини на 20%. При зниженні середньої швидкості руху на 1 км на годину аварій стає на 2% менше. Впровадження простих і низькозатратних інженерних заходів на шляхах дозволяє врятувати від загибелі тисячі людей. Діти та молодь заслуговують особливої уваги, тому що є недосвідченими користувачами доріг. В Європейському регіоні щорічно дорожньо-транспортні пригоди забирають життя 32 тис. молодих людей у віці до 25 років. Це одна з головних причин смерті у даній віковій групі. Приблизно половина загиблих у віці до 15 років – пішоходи, а у віці 15-24 роки більшість жертв — користувачі автомобілів та мотоциклів.
За даними міської Державтоінспекції, дитячий травматизм внаслідок дорожньо-транспортних пригод знизився: за 9 місяців ц.р. на дорогах Києва за участю дітей сталося 167 дорожньо-транспортних пригод (на 9,2% менше, ніж за 9 місяців минулого року), 2 дітей загинуло (в минулому році – також 2), 185 – травмовано (на 4,6% менше). Нещастя відбуваються головним чином з вини водіїв, часто на пішохідних переходах, у дворах. З вини дітей в ц.р. сталося 38 дорожньо-транспортних пригод (на 28,3% менше), травмовано 60 дітей (на 29,1% менше), загиблих не було.
В цьому році 19-20 листопада в Москві буде проведена Перша Всесвітня міністерська конференція з безпеки дорожнього руху. Схвалене Генеральною асамблеєю ООН, це зібрання стане історичною нагодою для зміцнення безпеки дорожнього руху в усьому світі та покращення здоров’я населення. Вперше на такому високому рівні очікується прийняття спільної декларації, підготовка Декади дій за безпеку дорожнього руху. Листопад 2009 року стане початком переходу від регіональних і національних програм безпеки на дорогах до глобальної системи, яка врахує особливості різних країн та найкращий світовий досвід.