Всесвітній день діабету – 14 листопада 2009 року

діабет, Дієта, Здоровье

Девіз у 2009-2013 роках: «Обізнаність та попередження»
Слоган у 2009 році: «Розуміти та контролювати діабет»

illustr.jpgМета Всесвітнього дня діабету – підвищення глобальної обізнаності людей з питань діабету, можливостей попередження хвороби та її ускладнень. Цей день, започаткований Міжнародною федерацією діабету та ВООЗ, відмічається  14 листопада, в день народження Фредеріка Бантинга, який разом з Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті у 1922 році інсуліну – ліків, які рятують життя хворим на діабет. Знаком дня є блакитне коло, як символ безмежного життя і здоров’я. Блакитний яскравий колір неба обрано як єдиний  для всіх націй, це колір прапору ООН, його використовують у Всесвітній день боротьби з діабетом для підсвічування знакових національних будівель. В цьому році таке блакитне підсвічування здійснять 365 великих міст світу. Ініціатором підсвічування найвідоміших будівель міст України став народний артист України, керівник Української федерації діабету Богдан Михайлович Бенюк.
За оцінками ВООЗ, більше 180 млн людей в світі хворіють на цукровий діабет, ризик захворіти мають 300 млн. В Україні проживає близько мільйона хворих на діабет. В Києві за останні п’ять років кількість хворих зросла в 1,3 рази і складає приблизно 80 тис осіб. Без відповідних втручань через 20 років кількість хворих може подвоїтись. Такі хронічні хвороби як рак, діабет і інсульт все більше розповсюджуються в країнах, що розвиваються, а також в розвинутих країнах. Зміни в раціонах харчування, недостатня фізична активність та вживання тютюну як в багатих, так і в бідних країнах значно підвищили ризик розвитку хронічних хвороб. ВООЗ поставила за мету для країн-учасниць до 2015 року щорічно знижувати очікувану смертність від хронічних хвороб на 2%.
Діабет – це хронічна хвороба, яка виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліна або коли організм не може ефективно використовувати інсулін, який продукує. Це призводить до підвищення рівню глюкози в крові (гіперглікемії).
Для діабету першого типу (раніш відомого як інсулінозалежний або дитячий) притаманна відсутність вироблення інсуліну. Симптоми можуть виникати несподівано і включають надлишкове сечовиділення (поліурію), спрагу (полідіпсію), постійний голод, втрату ваги, зміни зору і стомлення. Діабет другого типу (раніш його називали інсулінонезалежним або дорослим діабетом) розвивається внаслідок неефективного використання організмом інсуліну. Він уражує 90% хворих на діабет в усьому світі і в значній мірі обумовлений надлишковою вагою тіла, відсутністю фізичної активності. Симптоми нагадують прояви діабету першого типу, але менш виражені. В результаті хвороба може бути діагностована через декілька років після початку, вже на стадії ускладнень. Донедавна діабет цього типу спостерігався тільки у дорослих, зараз ним також хворіють діти з ожирінням. В деяких країнах на дітей та підлітків припадає половина всіх нових випадків діабету. Гестаційний діабет є гіперглікемією, яка вперше виявляється в результаті спостереження під час вагітності, а не на основі симптомів.
Знижена толерантність до глюкози (ЗТГ) та порушення глікемії натще (ПГН) є проміжними станами між нормою і діабетом. Особи з ЗТГ та ПГН піддаються високому ризику захворіти на діабет другого типу. Діабет можливо попередити. Тридцять хвилин фізичної активності середньої інтенсивності кожного дня і правильне харчування можуть значно знизити ризик захворювання на діабет другого типу. Для контролю ваги необхідна додаткова активність. Діагностування хвороби можливо здійснити за допомогою відносно дешевого аналізу крові. Лікування полягає в зниженні вмісту глюкози в крові, рівнів інших факторів ризику, які ушкоджують кровоносні судини. Для попередження ускладнень та інвалідності вкрай важливим є припинення куріння. Хворим на діабет першого типу потрібен інсулін, діабет другого типу лікують таблетованими препаратами. Необхідно слідкувати за артеріальним тиском, вмістом ліпідів крові, станом зору та здійснювати догляд за ногами. Необізнаність в питаннях діабету може призводити до сліпоти, ампутації кінцівок, хвороб серця, ниркової недостатності.

Довідки з питань цукрового діабету
1. Консультації ендокринолога за телефоном консультативно-інформаційної служби «Здоров’я» 15-83
2. «Гаряча лінія» для хворих на цукровий діабет 0800 –500-045
3. Школа самоконтролю для хворих на цукровий діабет. Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України, вул. Вишгородська, 69, тел. 431-03-85
4. Школа соціальної адаптації хворих на цукровий діабет працює на базі диспансерного відділення Міського центру ендокринології та обміну речовин Центральної міської клінічної лікарні м. Києва, вул. Пушкінська, 22-а щоденно з 9.00 до 16.00 (крім вихідних та святкових днів). Навчання в школі безкоштовне, проводиться в групах та індивідуально, тел. 531-91-59
5. Кабінет діабетичної стопи працює на базі Міського центру ендокринології та обміну речовин Центральної міської клінічної лікарні м. Києва, вул. Пушкінська, 22-а щоденно з 10.00 до 14.00 та з 16.00 до 19.00 (крім середи, вихідних та святкових днів). Прийом хворих проводиться за направленням лікаря. Консультації надаються безкоштовно. Контактний телефон кабінету діабетичної стопи 531-91-62
6. Школа соціальної адаптації хворих на цукровий діабет діє в Центральній поліклініці Дніпровського району за адресою: вул. Луначарського, 5, другий поверх. Заняття проводить лікар-ендокринолог по вівторках та п’ятницях з 18.00 до 20.00, запис за телефоном: 517-71-33.

Деякі можливості підтримки достатньої фізичної активності
Засвоїти навички спіральної гімнастики та твіст-терапії ви зможете на заняттях спортивного клубу в Київському міському Центрі здоров’я (вул. Дегтярівська, 25) під керівництвом лікаря-санолога Богатиренко Олени Володимирівни. Заняття проходять у третю середу кожного місяця, початок о 12.00, тел. для довідок 483-96-00, +38067-507-87-48. В клубі ви можете засвоїти прості рухові вправи для корекції цукрового діабету першого та другого типів.
Кияни можуть приєднатись до групи занять спортивною ходою під керівництвом заслуженого тренера України Шимка Олександра Мусійовича, тел. 236-11-93.
Громадська організація «Валеоцентр», яка базується в Гідропарку на березі Дніпра навпроти Києво-Печерської Лаври, об’єднала навколо себе  багато літніх людей, а також членів їх родин, допомагає підтримувати духовне та фізичне здоров’я. Заняття проходять цілий рік за таким розкладом: у вівторок та четвер початок о 8.30, 9.30, 15.00, 16.30, 18.00. У суботу заняття починається в 9.00 з лекції, потім крос по Гідропарку, а також гімнастика під музику, окунання в Дніпрі. Всі бажаючі можуть приєднатися до колективу, який очолює лікар Раїса Яківна Зіолковська. Телефон для довідок 430-76-45.