Распространение в мире заболевания гриппом A(H1N1) | Поширення в світі захворювання на грип А(Н1N1)

А(Н1N1), грип, инфекционные заболевания, свинячий грипп (Грип А "H1N1")

url.jpegЩе у червні 2009 р. експерти ВООЗ підвищили рівень небезпеки епідемії грипу А(Н1N1) до вищого — пандемічного.  Вперше за останні 40 років пандемія грипу оголошена офіційно. За повідомленням ВООЗ від 7 липня, нова назва вірусу – пандемічний  вірус грипу А(Н1N1) 2009 р. Це зроблено для того, щоб відокремити новий вірус від  раніше  відомих сезонних вірусів грипу А (Н1N1). Далеко не  всі країни здійснюють  обстеження хворих на наявність цього вірусу, тому ВООЗ припинила публікувати регулярні зведення про число захворілих і померлих. За останніми даними регіональних бюро ВООЗ, загальна кількість лабораторно підтверджених випадків захворювань людей, спричинених вірусом А (H1N1), в світі складає 255 716, в т. ч. 2 627 летальних випадків (1,03%). У переважній більшості перебіг захворювань  нетяжкий, одужання наступає протягом тижня.
Характерні риси нинішньої пандемії:
— переважна більшість пацієнтів хворіють легко і повністю одужують за тиждень, часто без усякого лікування. Виключення становлять вагітні жінки і люди, що страждають на хронічні хвороби;
— приблизно в 2% випадків захворювань розвивається важкий перебіг  хвороби;
— новий вірус А(H1N1) інфікує частіше молодих людей у віці до 25 років;
— підвищений ризик розвитку ускладнень існує для вагітних жінок, людей із хронічними респіраторними та серцево-судинними захворюваннями, а також, для тих хто хворіє на діабет, аутоіммунні порушення і ожиріння.
На 30 вересня 2009 р. в Україні зареєстровано 1 лабораторно підтверджений випадок захворювання грипом А(Н1N1). Сьогодні в місті Києві і в Україні в цілому ситуація не є епідемічною. За даними ветеринарної служби м.Києва повідомлень про загибель свиней чи свійської птиці від грипу не надходило.
Державна санітарно-епідеміологічна служба України продовжує проведення протиепідемічних заходів щодо осіб, які прибувають в Україну з країн, де зареєстровані випадки хвороби. Всього в системі державного епіднагляду функціонує 38 вірусологічних лабораторій. Дослідження з метою розшифровки етіології грипу та ГРВІ іншої етіології проводяться протягом усього року. В лабораторіях застосовують методи ізоляції вірусів на курячих ембріонах та культурах клітин, серологічні реакції з визначення титрів антитіл у сироватках крові хворих, експрес-методи досліджень — імунофлюоресцентний, імуноферментний, імунохроматографічний аналіз та полімеразна ланцюгова реакція для визначення антигенів та фрагментів РНК і ДНК вірусів. Крім того, лабораторіями щомісячно проводиться контроль стану напруги імунітету серед здорового населення. З цією метою досліджуються сироватки крові донорів на наявність антитіл. Таким чином прогнозується захворюваність населення на грип та інші ГРВІ шляхом визначення епідемічного порогу для кожної адміністративної території, перевищення якого розцінюється як ознака початку епідемії. На сьогодні лабораторії мають можливість діагностувати не тільки збудників сезонних респіраторних захворювань, а й визначити наявність пандемічного вірусу грипу типу А(H1N1). З  метою недопущення можливого розповсюдження інфекції на території міста поліклінічні заклади міста Києва забезпечать надання медичної допомоги всім хворим та особам з підозрою на грип A(H1N1) і проведення на дому відбору матеріалу для вірусологічного дослідження.
Клінічні прояви грипу, спричиненого вірусом А(H1N1), наступні: нежить або закладеність носа; кашель; підвищення температури тіла вище 37,8ºС. Підозрілим випадком вважають нездужання людини на гостре респіраторне захворювання протягом 7 днів після тісного контакту з особою, яка має лабораторне підтвердження інфекції — грипу A(H1N1), або якщо людина прибула з країни, де реєструються випадки захворювання. Експерти ВООЗ вважають за необхідне навіть при легких симптомах хвороби негайно звертатися до лікарів  і дотримуватися режиму ізоляції.
ВООЗ рекомендує починати лікування пацієнтів з тяжкими формами хвороби осельтамівіром якомога раніше, бажано не пізніше 48 годин з моменту появи симптомів. Як показала практика, клінічні результати в таких випадках найбільш позитивні. В разі відсутності осельтамівіра використовують занамівір, і навіть в більш пізні терміни хвороби. Ця рекомендація стосується всіх груп пацієнтів, включаючи вагітних жінок, дітей раннього і грудного віку.
Лікарі, пацієнти мають бути дуже пильними до проявів ускладнень хвороби, посилення її тяжкості:
— дихальна недостатність при фізичній активності або в спокої;
— утруднення дихання;
— посиніння;
— кров’янисте або забарвлене мокротиння;
— біль в грудях;
— змінений психічний стан;
— висока температура протягом більше 3 днів;
— низький тиск крові.
У дітей сигналом небезпеки є часте або утруднене дихання, зниження активності, відсутність бажання гратись.
Цілий ряд компаній працюють над виробництвом вакцини від пандемічного грипу. Очікується, що найближчим часом  ми отримаємо такі вакцини для використання у достатній кількості.
Матеріал узгоджений з головним позаштатним спеціалістом з інфекційних хвороб Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Шестаковою Іветтою Владиславівною, доцентом кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.