Всесвітній день попередження самогубств – 10 вересня 2009 року

алкогольна залежність, залежність, наркозалежність, самогубство, тютюнозалежність

samogubstvo.jpgЗоологи продемонстрували в одному з відомих документальних фільмів, як швидко в стаді свиней формується алкогольна залежність. В поїлки, поряд з водою, наливали брагу, свині напивались і починали дебоширити, зневажаючи вожака. Наступним разом вожак перевернув всі поїлки з брагою, не давши тваринам підступитися до отрути.
В світі 90% суїцидів обумовлені депресіями та різного роду залежностями. Вживання алкоголю дітьми і підлітками в нашій країні становить величезну загрозу щодо формування алкогольної залежності, шкоди здоров’ю та особистості, включаючи самогубство. В Києві смертність населення внаслідок самогубств та самоушкоджень в 2008 році зросла більше, ніж в 2 рази в порівнянні з 2004 роком.
Під час останнього соціологічного опитування 91% учнів у віці 15-16 років повідомили, що хоча б раз у житті вживали алкогольні напої. Рівень постійного вживання алкоголю у хлопців складав 83%, а у дівчат навіть вище — 85%. Найбільш популярними у молодіжному середовищі напоями є пиво, яке вживають постійно дві третини учнів, а також вино і шампанське, рівень споживання яких вище 40%. Чверть підлітків курять постійно. При такому попиті з боку молоді на психоактивні речовини суспільство нібито забуло, що в Україні продаж тютюну і алкогольних напоїв (вміст спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць) і, за логікою, їх вживання, дозволено тільки особам, які досягли віку 18 років.
Усвідомлюючи підступність слабоалкогольних напоїв для дітей і підлітків, Київрада 25 грудня 2008 року прийняла рішення №929/929  «Про впорядкування продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у міській торговельній мережі», яке передбачає заборону торгівлі тютюновими виробами, алкогольними напоями, в тому числі слабоалкогольними, в цілому ряді громадських місць. Зараз на підписанні у Київського міського голови Леоніда Черновецького знаходиться міська комплексна Програма протидії зловживанню алкоголем та розповсюдження наркотиків у місті Києві на 2009-2013 роки, схвалена Київською міською радою 19 липня цього року.
Зусилля фахівців профілактичної медицини спрямовані на підготовку необхідних директивних документів для створення передумов формування здорового способу життя мешканців столиці. Прийнято розроблене медиками рішення Київради №246/246 від 18.09.08 «Про заходи щодо впорядкування тютюнокуріння в місті Києві», підготовлена Програма профілактики тютюнокуріння в м. Києві на  2009-2012 рр., затверджена рішенням Київради № 626/1682 від 18.06.2009 р. Головні завдання програми – не допустити втягування молоді в тютюнову залежність, попередити вплив тютюнового диму на людей, які не курять, надати медичну допомогу тим курцям, які не можуть звільнитись від звички самостійно. Тютюнова залежність з часом може викликати руйнування нервової системи, спонукає до вживання наркотичних речовин, що стає передумовою самогубств.
Як зазначено на апаратній нараді Міністерства охорони здоров’я України в липні 2009р., підліткові суїциди більш поширені в сільськогосподарських регіонах Центральної України і асоційовані з високим рівнем алкоголізації населення.
Дорослі люди мають змінити поведінку на більш здорову, розумну задля благополуччя дітей.