Международный День борьбы с употреблением наркотиков и их незаконным распространением – 26 июня 2009 года Міжнародний День боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням — 26 червня 2009 року

вредные вещества, залежність, Здоровье, наркозалежність, профилактика, профилактика наркомании

dsc03761.JPGПацієнтка Н. міської наркологічної лікарні «Соціотерапія» протягом 15 років вживала наркотичні препарати, в зв’язку з чим неодноразово проходила лікування та реабілітацію в різних державних та приватних установах, але жінка знову і знову поверталась до вживання наркотиків.  У 2005 році вона стала учасницею програми замісної підтримувальної терапії, що корінним чином змінило її життя. Відновились родинні стосунки,  жінка почала займатись вихованням доньки, влаштувалась на роботу, закінчила навчання в одному з Київських університетів. Поступово пацієнтка припинила свою участь в програмі замісної терапії, пройшла детоксикацію та реабілітаційну програму «12 кроків». На даний час вже півтора роки не вживає наркотичних  речовин, на громадських засадах працює волонтером при реабілітаційному центрі «12 кроків», допомагає іншим людям повернутись до тверезості та здорового життя. Головним своїм завданням медичний персонал лікарні «Соціотерапія» вважає максимальне наближення допомоги тим сім’ям, які зазнали проблем з наркотиками та алкоголем. Адже созалежність членів сімей є іноді непереборним бар’єром до одужання пацієнта. Лікарня розташована за адресою пров. Деміївський, 5-А (тел. 258-6891), має всі можливості для діагностики, інтенсивної терапії, реанімації, реабілітації та психологічної підтримки хворих. Для повернення пацієнтів до повноцінного життя використовуються арт-терапія, кінезо-терапія. Проводяться турніри з міні–футболу ліги «Футбол проти наркотиків та криміналу», організованого спільно з Федерацією футболу України. Медики працюють в напрямку профілактики з учнівською молоддю, їх батьками, освітянами та лікарями інших спеціальностей, здійснюють обстеження молоді за направленнями військоматів. Спільно з Київським міським Центром соціальних служб для молоді створена соціально-наркологічна приймальня за адресою: вул. Довженка, 2, де можна отримати безкоштовні консультації щодо звільнення від залежностей як по телефону 456-67-59, так і особисто. Попередній запис до психолога по телефону 453-40-63. За необхідністю клієнти можуть бути направлені на стаціонарне лікування або підключитись до реабілітаційних програм, які вже показали свою ефективність.
Соціальні, медичні працівники, представники кримінальної міліції, громадських організацій та центрів реабілітації Києва 22-24 червня пройшли навчання на семінарі «Комунікативні техніки зміни поведінки підлітків та молоді», організованому Фондом Народонаселення ООН та Лігою соціальних працівників України. У 2009 році, який проголошено роком молоді, в Україні планується провести 39 таких семінарів в усіх областях з охопленням близько 900 учасників.