Всесвітній день донора крові – 14 червня 2009 року

донорство, Здоровье, профилактика

Тема дня: досягнення 100-відсоткового безоплатного донорства

bts_homepage_image.gif Всесвітня організація охорони здоров’я обрала 14 червня в якості дня, коли необхідно висловити подяку мільйонам донорів, які рятують життя і поліпшують здоров’я інших людей, надаючи свою кров. Кожного року нова країна приймає у себе Всесвітній день донора крові і демонструє свою унікальну культуру. В цьому році Австралія відмічає це свято 100-відсотковою відмовою донорів від оплати їх допомоги. Тому і глобальною темою дня стала безоплатна допомога донорів. На жаль, Україна не може похвалитися успіхами в розвитку донорства.
Служба крові та трансфузіологія відносяться до закладів швидкої екстреної медичної допомоги, без розвитку яких неможливе ефективне лікування хворих в хірургії, реаніматології, акушерстві, кардіології… Кров та її компоненти – абсолютно незамінні в особливі періоди надзвичайних ситуацій в державі, це важливий фактор національної безпеки. Донорство в останні роки стало однією з головних проблем у службі крові. Кількість донорів значно зменшилась. Порівняно з попереднім десятиріччям різко скоротилось безоплатне донорство. Скороченню донорської бази сприяють поширення серед населення таких хвороб як СНІД, гепатити В і С, туберкульоз: в минулому році забраковано 13,2%  від заготовленої крові. Крім того, керівники підприємств відмовляються проводити Дні донора, що в значній мірі обумовлено відсутністю у підприємств коштів на оплату днів відпочинку донорам.
Київська міська організація Товариства Червоного Хреста та Головне управління охорони здоров’я запрошують киян взяти участь у безкоштовній здачі крові до Всесвітнього дня донора крові. Акція пройде протягом двох днів — 12 та 15 червня з 8.00 до 13.00 за адресами:
Київський міський Центр крові, вул.  М. Берлінського, 12.
Пологовий будинок № 3, вул. В. Кучера, 7.
Пологовий будинок № 7, вул. Предславинська, 9.
Київська міська клінічна лікарня № 1, Харківське шосе, 121.
Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги,
вул. Братиславська, 3.
Київська міська клінічна лікарня № 9, вул. Ризька, 1.
Українська дитяча спеціалізована лікарня «ОхМатДит», вул. Чорновола, 28/1.
Бажаючі здати кров зобов’язані мати при собі паспорт. Кров здають натщесерце, напередодні дня здачі крові не вживають алкогольні напої та жирну їжу. Вік бажаючих взяти участь в благородній справі – з 18 до 60 років.
Людина, яка добровільно здає свою кров, полегшує страждання і рятує життя іншої людини. На сьогодні кров особливо необхідна в пологових будинках, онкологічних центрах, особливо для хворих дітей, на станціях швидкої медичної допомоги.