Свиной грипп — Грипп А (H1N1) Свинячий грипп — Грип А (H1N1)

инфекционные заболевания, профилактика, свинячий грипп (Грип А "H1N1"), эпидемии

Оновлено 21:23 4 травня 2009

Станом на 4 травня 2009 року з 21 країни отримані повідомлення про лабораторно підтверджені 1085 випадків  захворювання на ГрипА(H1N1), з них 26 закінчились летально. Країни, в яких зафіксовані захворювання – Мексика, США, Австрія, Канада, Гонконг, Коста-Ріка, Колумбія Данія, Сальвадор, Франція, Германія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Нідерланди, Нова Зеландія, Португалія, Республіка Корея, Іспанія, Швейцарія, Великобританія.

Міжнародні медико-санітарні правила (ММСП) є юридично обов’язковими правилами, що прийняті 194 країнами-учасницями для стримання загроз з боку хвороб, які можуть швидко розповсюджуватись з однієї країни в іншу. Це нові інфекції, такі як свинячий грип. Починаючи з 30 квітня, ВООЗ називає хворобу ГрипА(H1N1). Останні ММСП 2005 року є оновленням ММСП 1969 року, які регулювали тільки чотири хвороби – холеру, чуму, жовту гарячку та натуральну віспу, що з тих пір була ліквідована. Головна увага приділялась контролю на кордонах і відносно пасивним заходам з оповіщення і контролю. Перегляд ММСП у 2005 році створив безпрецедентну міжнародну угоду, дієздатність якої була перевірена в умовах недопущення пандемічного грипу, локалізації пташиного грипу. 25 квітня, за порадою Комітету з надзвичайних ситуацій, зібраного відповідно до ММСП, Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен оголосила подію виникнення ГрипуА(H1N1) надзвичайною у сфері охорони здоров’я. Всім країнам рекомендовано негайно ввести в дію свої плани тотовності до пандемії. Оголошений п’ятий (з шести можливих) рівень пандемічного попередження. Станом на 3 травня 2009 року з 18 країн отримані повідомлення про лабораторно підтверджені 898 випадків  захворювання на ГрипА(H1N1), з них 20 закінчились летально. Країни, в яких зафіксовані захворювання – Мексика, США, Австрія, Канада, Гонконг, Коста-Ріка, Данія, Франція, Германія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Нідерланди, Нова Зеландія, Республіка Корея, Іспанія, Швейцарія, Великобританія. Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України на чолі з Головним державним санітарним лікарем України Олександром Біловолом розробив відповідний план заходів, опублікував рекомендації для населення з приводу недопущення випадків захворювання людей на ГрипА(H1N1):
— По можливості відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань, в першу чергу в США та Мексику.
-Якщо поїздку неможливо відкласти, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, перебування поряд з людьми з ознаками респіраторної інфекції – нежиттю, кашлем, почервонілими очима. Необхідно носити чотирьохшарову марлеву пов’язку або хірургічну маску.
— У випадку, якщо Ви менше, ніж 10 днів тому повернулись з країни, де зафіксовані випадки хвороби, будьте особливо уважні до свого здоров’я, при появі симптомів ОРВІ – температури, кашлю, нежиті, порушень функції кішківника та м’язових болей – негайно звертайтесь до лікаря.
— Якщо після повернення Ваших рідних та близьких із-за кордону у них виникнуть симптоми застуди або респіраторної інфекції – негайно ізолюйте хворого в окремій кімнаті та контактуйте з ним лише в марлевій масці, викличте лікаря.
— Рекомендується мінімізувати контакти з хворими свинями, повідомляти відповідні медичні служби про хворих тварин. Необхідно дотримуватись особистої гігієни під час будь-яких контактів з тваринами і особливо – під час забиття і відразу після забиття, щоб запобігти контакту із збудниками хвороби. Білування туші не повинно застосовуватись до хворих тварин чи тварин, які померли від захворювання. Немає даних про зараження хворобою при вживанні в їжу належним чином обробленого і приготовленого м’яса свиней або виробів з нього. Вірус гине під час кулінарної обробки при температурі 70°C.
— У зв’язку з тим, що хвороба передається переважно повітряно-крапельним шляхом, необхідно виконувати санітарно-протиепідемічний режим, передбачений при епідеміях респіраторних інфекцій. Коли Ви кашляєте або чхаєте, прикривайте ніс і рот одноразовою серветкою або платком, мийте руки з милом, особливо після того, як Ви кашляли або чхали. У випадку, коли неможливо часто мити руки, користуйтесь спиртовими вологими серветками, які після використання потрібно викинути. Намагайтеся не доторкатись до очей, носа або рота, особливо якщо перебуваєте в громадських місцях. Частіше провітрювайте приміщення.
— На період епідемії обмежте перебування у людних місцях. Уникайте контактів з людьми, у яких помітні симптоми респіраторної інфекції. В разі виникнення у Вас чи Ваших близьких симптомів ОРВІ, максимально обмежте контакти з оточуючими, викличте лікаря, ретельно виконуйте його призначення.
Гаряча телефонна лінія в Міністерстві охорони здоров’я України з питань профілактики і лікування ГрипуА(H1N1) — 8 044 200 07 80.
сайт Міністерства охорони здоров’я України
сайт ВООЗ, де публікуються світові новини відносно ГрипуА(H1N1).