Міжнародний день людей похилого віку — 1 жовтня // Международный день пожилых людей – 1 октября

антистресс, гіпертонія, залежність, Здоровье, ожиріння, профилактика, Сердце, Спорт, фізкультура, харчування

Асоціація сімейних лікарів Києва та Київської області,  міський Центр здоров’я повідомляють про проведення вітальної акції для людей похилого віку в Амбулаторії сімейної медицини Шевченківського району

 

babushka.jpg(вул. Трьохсвятительська, 7)  1 жовтня о 12.00 

 

     Міжнародний день людей похилого віку, який щорічно відмічається в світі, покликаний висловити визнання особам старшого віку за їх внесок у розвиток людського потенціалу і економіки, звернути увагу суспільства на проблеми глобального постаріння населення.

 

     Довге життя – ознака доброго здоров’я. Постаріння населення свідчить про покращення здоров’я людей в усьому світі, але ця позитивна тенденція пов’язана з особливими завданнями для людства.

 

     Спостерігається значна нерівність між країнами стосовно здоров’я. Так, у Японії та Франції очікувана тривалість життя при народженні перевищує 80 років, а в деяких країнах Африки – становить всього 40 років. Є суттєві відмінності і всередині країн. В групах людей, які займають високе соціальне положення, очікувана тривалість життя на 20 років більша, ніж у тих, хто займає нижчі щаблі соціального рівню. З віком затрати на підтримку здоров’я зростають і стають найбільш концентрованими в останній рік життя людини. З точки зору експертів ВООЗ, відстрочка смерті шляхом здорового старіння в поєднанні з належними стратегіями підготовки до завершення земного життя можуть значно скоротити економічне навантаження на країни-учасниці, пов’язане із забезпеченням  медичної допомоги.

 

     Здорові літні люди надають неоціненну допомогу своїм сім’ям, спільноті та економіці. Профілактика хвороб протягом всього життя є запорукою повноцінного життя в старості. Відмовитись від ризикованих форм поведінки в цілях зміцнення здоров’я майже ніколи не буває пізно: так, наприклад, для людини, яка кидає курити у віці від 60 до 75 років, ризик передчасної смерті знижується наполовину. Проявів гіпертонічної хвороби та судинних катастроф можливо уникнути, відмовившись від вживання міцних алкогольних напоїв, пива. Помірна регулярна фізична активність сприяє покращенню якості життя, попереджає старчі переломи кісток.

 

     Всесвітня організація охорони здоров’я в минулому році розповсюдила Глобальне керівництво для створення в містах сприятливих умов для літніх людей. Воно базується на консультаціях з мешканцями відповідного віку десятків міст багатьох країн. Документ висуває вимоги до головних фізичних і соціальних атрибутів, необхідних служб, обов’язкових для таких міст. У склад багаточисленних регіональних центрів ввійшли Лондон, Мельбурн, Мехіко, Москва, Найробі, Нью-Делі, Нью-Йорк, Ріо-де-Жанейро, Стамбул, Токіо, Шанхай.

 

     Міста зі сприятливими умовами для літніх людей дають гідні умови для життя всім віковим категоріям і мають задовольняти таким вимогам:

 

— утримання добре обладнаних і освітлених тротуарів;

 

— громадські споруди, повністю доступні для інвалідів;

 

— практика, при якій в першу чергу в автобусах розміщуються літні люди, а

 

водії міських автобусів не починають руху до того, поки вони не займуть місця;

 

— достатня кількість парковочних місць для інвалідів;

 

— інтегровані в спільноти дома, обладнані з урахуванням потреб літніх людей;

 

— дружня і спрямована на конкретну людину інформація замість використання автовідповідачів;

 

— доступна для ознайомлення інформація, викладена простою мовою;

 

— державні та комерційні служби та магазини, розташовані поряд з місцями проживання, а не сконцентровані за містом;

 

— громадська культура, що поважає людей похилого віку і враховує їх інтереси. 

 

      Київ, сподіваємось, не забув настанови славетного хірурга і пропагандиста здоров’я Миколи Амосова. В традиціях міста, незважаючи на серйозні випробування для літніх людей, не згасає ентузіазм в підтримці фізичного та духовного здоров’я, об’єднання в групи оздоровлення без вікових обмежень. Це і Валеоцентр на березі Дніпра, відвідувачі якого стали благодатним прикладом для вивчення науковцями Інституту геронтології АМН України. Це стрункі жінки і чоловіки, що відвідують спортивні заняття Печерського Центру здоров’я. Група спортивної оздоровчої ходи Дарницького Центру здоров’я (середній вік перевищує 70 років) дивує молодь незвичною технікою рухів та швидкостями. Можливо недалекий той час, коли всі літні мешканці міста  залучаться до таких занять.

 

     Київський міський Центр здоров’я (вул. Володимирська, 29) пропонує участь в заняттях міського університету медичних та гігієнічних знань для ветеранів війни та праці «За активне довголіття», щотижневих заняттях клубу «Здоров’я», антитютюнового клубу. Заняття клубу для хворих на гіпертонію, які проводить професор Чабан Т.І., націлені на своєчасну профілактику та лікування захворювання, перехід на здоровий спосіб життя. Консультації супроводжуються призначенням необхідних ліків поряд з використанням нетрадиційної терапії. З 29 вересня по 1 жовтня в рамках Всесвітнього дня серця в 50 аптеках КП «Фармація» будуть організовані безкоштовні вимірювання артеріального тиску всім бажаючим. Урочисте відкриття інформаційно-оздоровчої акції «Здорове серце» відбудеться 28 вересня 2008 року о 12.00 в Центральному парку культури та відпочинку м. Києва під Аркою Дружби Народів.

     

 

№ п/п № аптеки Адреса  

Добавить комментарий