Рекомендації щодо попередження синдрому раптової дитячої смерті, травмувань дітей

Здоровье, родителям

children.jpgСиндром раптової дитячої смерті (СРДС) чи «смерть у колисці» — це смерть дитини першого року життя, у якої не виявлялося будь–яких відхилень у стані здоров’я.
У розвинених країнах даний синдром є основною причиною смертності дітей у віці від одного місяця до одного року, тому там приділяється більше уваги СРДС, оскільки вдалося вжити ефективних заходів щодо зниження дитячої смертності через інші причини. Саме тому СРДС стає помітнішим, виходить на передній план, змушує з’ясовувати причини цих, на перший погляд, безпідставних смертей і шукати шляхи їх попередження.
Епідеміологічні дослідження  встановили зв’язок даного синдрому з різноманітними факторами. Вони показали, що до числа факторів ризику СРДС належать: положення сплячої дитини на животі, кімнати з надмірним опаленням, надмірно м’яка постіль, післяпологова депресія матері, а також тютюновий дим. При цьому куріння в присутності дитини є найнебезпечнішим, в той же час його вплив найлегше попередити з усіх інших факторів.
Встановлено, що багато померлих від СРДС дітей мали різні проблеми при народженні, у їхніх матерів при попередніх вагітнностях відмічені мертвонародження або раптова смерть дитини. Значна частина смертних випадків мала місце у родинах із несприятливими умовами життя.
Спільний сон матері і дитини – це фактор, який різні автори оцінюють суперечливо. З одного боку, він забезпечує більш тривале грудне вигодовування, з іншого боку, ризик підвищується, коли спільний сон поєднується з курінням матері і споживанням нею алкоголю.
Була з’ясована важливість грудного вигодовування для профілактики СРДС. Якщо дитину годували винятково материнським молоком менше чотирьох тижнів, це підвищувало ймовірність СРДС у 5 разів, 4-7 тижнів – у 3,7 рази. Використання змішаного вигодовування не підвищувало ймовірності СРДС, тобто сполучення штучного вигодовування з материнським молоком виявилося сприятливим варіантом.
Таким чином, основними факторами профілактики СДРС можна вважати:
відсутність у дитини контакту з тютюновим димом;
сон на спині чи на боці;
заколисування дитини перед сном;
якісний допологовий догляд за матір’ю, відсутність стресів;
годування дитини материнським молоком;
запобігання перегріванню під час сну;
роздільний сон матері та дитини;
якісний медичний догляд за дитиною.
Батькам необхідно запам’ятати, що найкращим рішенням для захисту здоров’я та життя дитини є припинення куріння всіх членів сім’ї, яким притаманна ця шкідлива звичка і виключення інших джерел тютюнового диму. Відмовтеся від куріння заради дітей не тільки тому, що діти, які живуть в тютюновому димі часто хворіють, а інколи і гинуть, але ще й тому, що більша їх частина в майбутньому стає курцями.

Головні правила запобігання травматизму дітей
1. Багатьох серйозних травм можна уникнути, якщо батьки та вихователі уважно стежитимуть за своїми дітьми та за тим, щоб їх оточення залишалося безпечним.
2. Дітей слід тримати подалі від вогнищ, плит, ламп, сірників та електричних приладів.
3. Діти дуже рухливі, тому, щоб уникнути ризику їх падіння, доступ для дітей на сходи, балкони, дахи, вікна та ігрові майданчики має бути обмежений.
4. Ножі, ножиці, гострі та колючі предмети, розбите скло можуть стати причиною серйозних травм. Їх треба тримати подалі від дітей.
5. Маленькі діти тягнуть предмети до рота, тому дрібні речі слід тримати подалі, щоб дитина їх не проковтнула або не вдавилася.
6. Отруйні речовини, ліки, відбілювачі, луги, кислоти та пальне, таке як гас, ніколи не можна зберігати в пляшках для напоїв. Подібні речовини слід зберігати в позначених контейнерах, подалі від дітей.
7. Діти можуть втопитися менш ніж за дві хвилини і в невеликій кількості води, тому їх ніколи не слід залишати одних у воді або поблизу неї.
8. Дітям віком менше 5 років, загрожує особлива небезпека на дорозі. З ними завжди має бути дорослий і, як тільки вони починають ходити, їх слід навчити правильної поведінки на дорозі.
Дотримуючись вищенаведених рекомендацій, можна зберегти здоров’я та життя своєї дитини.
Література
1. Андрєєва Т. Куріння та здоров’я майбутніх дітей. – Київ, 2003, 59 с.
2. Андрєєва Т., Красовський К. Табак и здоровье. – Киев, 2004, 223 с.
3. Факти для життя.- Українське видання, ЮНІСЕФ, 2004, 156 с.

Добавить комментарий