Всесвітній день боротьби з раком – 4 лютого 2008 року

рак, рак щитовидноі залози

color.jpgРак щитоподібної залози в Україні зростає щорічно на 3%. Більше стає також доброякісних новоутворень – вузлових та багатовузлових форм зоба, аутоімунних тиреоїдитів з утворенням та без утворення вузлів. Причини виникнення захворювань дуже різні. Серед них і наслідки аварії на ЧАЕС.
Як повідомив головний лікар Центру хірургії та реабілітації хворих з патологією щитоподібної залози Київського міського ендокринологічного центру, заслужений лікар України Микола Гульчій, рак щитоподібної залози тривалий час може залишатися непоміченим. Тому всім пацієнтам з вузловими утвореннями необхідно регулярно, щонайменше раз на півроку, проходити ультразвукове дослідження залози. Тривожні симптоми – відчуття тиску на дихальні шляхи, стиснення в горлі, утруднене ковтання, зміна тембру голосу, припухлості та новоутворення над ключицею. За наявності таких симптомів потрібно негайно звернутись до ендокринолога. 98% пацієнтів із злоякісними пухлинами, за умови своєчасного лікування, живуть понад 9 років, тобто практично є здоровими. Головне – виконувати усі приписи лікаря.
З доброякісних захворювань щитоподібної залози найпоширенішими є вузловий та багатовузловий зоб. Причиною найчастіше є нестача йоду в раціоні. Тому у найбільш відповідальні періоди життя (статеве дозрівання, вагітність, значні розумові та фізичні навантаження) варто бути особливо уважним до свого стану здоров’я, приймати йодисті препарати або полівітаміни з вмістом йоду. Всім людям необхідно вживати йодовану сіль.
У відділенні ендокринної гінекології і планування сім’ї Київського міського ендокринологічного центру у половини вагітних із загрозою переривання вагітності на ранній стадії  виявлені захворювання щитоподібної залози, які зумовлені головним чином йодною недостатністю. Ендокринологи радять жінкам при плануванні вагітності зробити аналіз сечі на вміст йоду. Цей показник слугує своєрідним індикатором, допомагає своєчасно виявити дефіцит і, завдяки призначеному лікуванню йодними препаратами, вже протягом кількох тижнів поповнити запаси йоду в організмі жінки.
Ще одним достатньо поширеним захворюванням щитоподібної залози є аутоімунний тиреоїдит. Він обумовлений виробленням антитіл до власної щитоподібної залози. На місці зруйнованих клітин розростається сполучна тканина, виникає місцеве хронічне запалення – набряк залози з відчуттям стиснення трахеї і бажанням прокашлятись, інколи незначна болючість. Якщо функція залози пригнічена, людина стає млявою, швидко втомлюється, в неї може випадати волосся, стають ламкими нігті, сухою шкіра, втрачається інтерес до фізичної активності.
Для встановлення діагнозу аутоімунного тиреоїдиту важливо перевірити функцію залози – кількість гормонів, яку вона виробляє. У випадках, коли гормонів виробляється недостатньо, призначають невеликі дози тироксину – гормону щитоподібної залози.
Обстеження щитовидної залози можливо здійснити в:
1. Районних поліклініках
2. Київському міському ендокринологічному центрі, вул. Рейтарська, 22, тел. 272-31-16, 272-25-57, аналіз сечі на вміст йоду тел. 272-31-16
3. Консультативній поліклініці Центральної міської клінічної лікарні м. Києва, вул. Пушкінська, 22-а, тел. 235-20-84
4. В Інституті ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка Академії наук України відкрито Український медичний центр діагностики і профілактики йодзалежних захворювань. В центрі проводиться діагностика та корекція йодного статусу дитячого і дорослого населення, консультації вагітних жінок, діагностика захворювань щитоподібної залози. У центрі можливо отримати рекомендації щодо профілактики йодзумовлених станів з урахуванням віку та індивідуальної потреби. Прийом ведуть висококваліфіковані лікарі. Тел. 431-03-22, 431-02-22. Дні прийому: понеділок – п’ятниця з 9.00 до 15.00.

Добавить комментарий