Профілактика малярії в місті Києві

инфекционные заболевания, малярія, профилактика

yacht.jpgНа сьогодні малярія зустрічається в більш ніж 100 країнах Африки, Азії, Південної Америки. Щорічно хворіють на малярію 300-500 млн. чол., з них 1,5 – 2,7 млн. – помирають, переважно діти.
Небезпечні (ендемічні) з малярії країни відвідують щороку близько 120 млн. туристів. Багато з них хворіють на малярію під час відвідування цих країн, ще близько 10 тис. – після повернення додому. Щороку реєструються завізні випадки малярії і в Україні, місті Києві.
За останні 3 роки цивільними громадянами на територію України було завезено 186 випадків малярії з 40 країн світу. 26 випадків малярії зареєстровано серед військовослужбовців, які виконували миротворчу місію в Ліберії. В місті Києві за вказаний період зареєстровано 9 випадків завізної малярії, в тому числі в одному випадку хвороба закінчилась смертю. Не допущено виникнення місцевих випадків малярії, вторинних від завізних.
Малярія передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів, захворювання може проявитись як мінімум через сім днів від зараження, максимум – через три роки. Найбільш тяжкою є тропічна малярія, що у 40% закінчується смертельно.
Хвора на малярію людина на окремих етапах розвитку хвороби є джерелом інфекції.
На території міста Києва зустрічається комар, який може бути переносником малярії. В природно-кліматичних умовах розташування міста, наявності водойм, де існують умови для виплоду та розвитку переносника, існує небезпека виникнення місцевих випадків малярії.
З метою попередження захворювань на малярію серед громадян України, які від’їжджають за кордон, виникнення місцевих випадків малярії та розповсюдження їх серед населення України, підготовлена, направлена для виконання керівництву відповідних організацій, установ, туристичних фірм Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 16.09.2004р. за № 29 «Про заходи щодо профілактики малярії в Україні».
Туристичні фірми та інші організації, які відправляють туристів та співробітників в ендемічні країни, повинні інформувати про епідемічну ситуацію в країні виїзду, можливий ризик зараження малярією та заходи профілактики.
Тому санітарно-епідеміологічна служба застерігає: заздалегідь, до виїзду до небезпечних з малярії територій кожній особі потрібно розпочинати курс прийому профілактичних протималярійних препаратів за схемою. Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби. Перебуваючи в природних вогнищах малярії, слід уникати укусів комарів, користуючись для цього репелентами у відповідності з інструкцією.
З метою попередження місцевих випадків малярії на території міста проводиться комплекс протималярійних заходів. На водоймах, де існує реальна можливість виплоду малярійних комарів, під контролем санепідслужби організовано проведення дрібних гідротехнічних та протикомариних заходів.

Добавить комментарий