Табак и туберкулёз.

залежність, инфекционные заболевания, профилактика, Туберкульоз, тютюнозалежність, Я бросаю курить

Журнал «Проблемы туберкулеза» № 2 за 2002 год, стр. 39
А.С.Шпрыков и др. (авторы из Нижнего Новгорода и Москвы)
«Изменение структуры микобактерий туберкулеза
под действием конденсата табачного дыма»

Мало сведений о влиянии хронической табачной интоксикации на туберкулезный процесс.
Патентован метод изучения in vitro – обнаружено стимулирование роста колоний микобактерии туберкулеза под действием конденсата табачного дыма, более обильное накопление (в 1,5-2 раза) бактериальной массы по сравнению с контролем, усиление ферментативных реакций. Это свидетельствует об активации процессов жизнедеятельности у опытных штаммов микобактерий туберкулеза под влиянием конденсата табачного дыма.
«Український пульмонологічний журнал» № 1 за 2002 рік, с. 18
В.І.Петренко, О.Б.Пікас «Паління як фактор ризику
патологічних процесів в органах диханнята його вплив
на сурфактант легень»
В останні десятиріччя хронічні обструктивні захворювання легень є однією з основних причин смерті у світі. На теперешній час кількість цих хворих становить 5-20% дорослого населення.
Деякі чинники — свіже повітря, помірна інсоляція, здоровий спосіб життя, раціональне збалансоване харчування, фізичні вправи, закалюючі процедури – укріплюють захисні сили організму. Надлишкова інсоляція, інфекційні захворювання, простуда, переїдання, гіподинамія, стрес, зловживання алкоголем, паління, радіоактивне випромінювання, забруднення навколишнього середовища відходами промислового виробництва, навпаки, виснажують імунітет і життєві резерви та пригнічують систему місцевого захисту проти вірусних і бактеріальних агентів, тому сприяють формуванню гострого чи хронічного запалення.
За даними ВООЗ, у світі палять 1,1 млрд і це є однією з основних причин смертності. У 80-90% випадків паління є причиною хронічних захворювань органів дихання, у 85% — раку легень, а у 30% — серцево-судинних захворювань.
У димі цигарок міститься більше 1900 компонентів, під дією яких спостерігається токсичний, мутагенний та канцерогенний вплив на організм людини. До його складу входять піримідинові основи, нікотин, аміак, які пошкоджують слизову оболонку бронхів та сприяють розвитку бронхо-легеневої інфекції.
Дим, що виділяється при палінні, пригнічує утворення еластину, порушує функцію епітеліальних клітин та альвеолярних макрофагів, які виділяють хемотаксичний фактор, збільшують рівень нейтрофілів та інактивують інгібітори протеаз, а це, в свою чергу, сприяє порушенню еластичності тканини легень.
Пасивне паління призводить до бронхіальної гіперактивності, яка потенціює дію інфекційних факторів, сприяє розвитку алергічних захворювань, частим респіраторним вірусним інфекціям та різко підсилює обструкцію бронхів. Від тривалості паління та професії людини залежить виникнення хронічного бронхіту.
В результаті дослідження встановлено, що куріння вірогідно зменшує поверхнево-активну властивість сурфактанту легень, що і призводить до розвитку патологічних процесів у легенях. Таким чином, паління – фактор ризику виникнення гострих та хронічних процесів в органах дихання.

Добавить комментарий