Тютюн і репродуктивне здоров’я

Здоровье, Я бросаю курить

Где жить?15 березня 2006 року Верховна Рада ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну. Таким чином Україна приєдналась до 124 країн, які вже ратифікували цю глобальну міжнародну угоду. Виходячи з вимог конвенції, в країнах має бути розгорнута ефективна робота з протидії епідемії тютюнокуріння, яка щорічно вбиває близько 5 мільйонів людей і є хворобою, що розповсюджується за допомогою реклами.
Тютюнову залежність в Києві мають близько 800 тис. осіб, це переважно молодь та дорослі максимально сприятливого для репродукції віку. Розповсюдженість жіночого паління в віці 20-29 років в останні роки зросла в декілька разів. П’ята частина жінок, що курять, не кидають своєї звички всю першу половину вагітності, а  не менше 15 % — продовжують курити до пологів. Значна частина репродуктивних втрат та низького рівня здоров’я дітей обумовлені саме курінням батьків. Жінка дізнається про свою вагітність тоді, коли закладені і формуються всі важливі органи і системи плода. Вже маючи хвору дитину та аналізуючи причини нещасть, батьки з сумом згадують своє, здавалось би невинне і так розповсюджене в суспільстві захоплення, адже в структурі причин інвалідності дітей в Києві перше місце займають вроджені аномалії та хромосомні порушення, на другому – хвороби нервової системи, на третьому – розлади психіки та поведінки.
З курінням пов’язаний підвищений ризик безпліддя, адже тютюновий дим впливає на вироблення статевих гормонів, що обумовлює порушення з боку репродуктивних органів як жінок, так і чоловіків. Жінки, що курять, більш підвладні інфекціям репродуктивних органів, їх дітородна функція може страждати: викурювання більше 20 сигарет на день значно збільшує вірогідність зачаття в більш віддалені строки, ризик непрохідності маткових труб і, як наслідок, — небезпеку виникнення позаматкової вагітності.
Встановлений зв’язок між курінням та передчасними пологами, самовільними абортами, внутрішньоутробною загибеллю плода і новонародженого. Порушення менструального циклу, передменструальний синдром, нерегулярність менструацій, а також раннє їх зникнення в багатьох випадках пов’язані з токсичним впливом куріння.
Куріння вагітних, а також вплив пасивного куріння достовірно знижують вагу тіла новонароджених. В дослідженні «Здорова вагітність – здорова дитина» (Чеська республіка) 1147 матерів безпосередньо після пологів були опитані про звички у відношенні куріння. 63,4% опитаних жінок ніколи не курили, 32,2% — повідомили, що кинули звичку перед вагітністю або в першому триместрі. 4,4% матерів (50 осіб) курили протягом всієї вагітності. Середня вага дітей у жінок, які курили під час вагітності, була нижче на 119 грамів та 171 грам в порівнянні з тими дітьми, які народились у матерів, що ніколи не курили та колишніх курців, відповідно. У жінок, які самі ніколи не курили, але постійно зазнавали впливу пасивного куріння як на роботі, так і вдома, вага дітей була нижчою на 189 грам в порівнянні з групою матерів, які не стикались з тютюновим димом взагалі, і навіть на 70 грамів меншою, ніж у матерів, які курили протягом вагітності. Для дитини, яка має важити при народженні як мінімум 2,5 кг, це великі втрати, обумовлені недостатнім розвитком життєво важливих органів і тканин.  Вважається, що раннє припинення куріння зводить ризик до мінімуму.
Куріння жінок, як показали дослідження німецьких вчених, в півтора рази збільшує імовірність розвитку раку молочної залози. Каліфорнійське дослідження 116 тисяч жінок виявило зростання ризику розвитку раку молочної залози на третину. При цьому додаткову небезпеку становила велика інтенсивність та тривалість куріння, а також раннє прилучення до вживання тютюну. Дія пасивного куріння (особливо в дитячому віці), тобто регулярне вдихання вторинного тютюнового диму має навіть більш тяжкі прогностичні наслідки. У хворих жінок-курців в порівнянні з тими, хто не курить, вище ризик смерті та розвитку метастазів раку в легені.
Накопичуються дані про негативний вплив тютюнового диму на репродуктивну функцію чоловіків. Серйозні наукові дослідження показали, що курці вдвічі частіше страждають на імпотенцію, ніж ті, хто не курить. Причинами таких порушень частіше за все є атеросклеротичні зміни артерій статевого органу чоловіків під впливом куріння. В 90% випадків імпотенція курців не піддається лікуванню Віагрою — фармакологічним засобом від порушення еректильної функції.  Дослідження сіменної рідини курців в порівнянні з чоловіками, які не курять, показали, що вміст альфатокоферолу (вітаміну Є) був у них на 32%, а аскорбінової кислоти – на 17% менший, тоді як вміст речовини, яка виробляється під впливом оксидативного пошкодження ДНК сперми в результаті куріння, вищий на 50%. На основі таких результатів вважають, що куріння батька може призвести до дефектів розвитку у новонароджених.
Надана інформація покликана зробити свідомим відмову від злочинної по відношенню до нащадків звички. Багато людей, які намагаються самостійно відмовитись від неї, на жаль невдовзі поновлюють куріння. Головна причина невдач – відсутність інформованості про вплив куріння, стійкість нікотинової залежності та низька мотивація до дії. Батькам, які вже мають дітей, необхідно негайно відмовитись від куріння заради майбутнього дітей.

2 comments

Добавить комментарий